Bukta a Bubi-pályázat első körében

2010.10.27. 18:07 Módosítva: 2010.10.27. 21:36

Miután az ajánlatkérő Parking Szervező, Fejlesztő és Tanácsadó Kft. képtelenné vált a szerződés teljesítésére, nem hirdetett eredményt a budapesti kölcsön-bicikli rendszer megtervezésére kiírt pályázaton. A cég nem kapta meg a szükséges előleget a Fővárosi Közgyűléstől. Az ügy azonban nincs veszve, a cég szerint lesznek bérbiciklik Budapesten.

A budapesti automata kerékpárkölcsönző, a BuBi a belső városrészekben 70-80 dokkoló állomással, és összesen ezer kerékpárral indult volna. A beruházás várható költségét májusban 1,32 milliárd forintra tette a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.

Pesten 60, Budán 13 gyűjtőállomást alakítanának ki, állomásonként átlagosan 22 dokkolóval, vagyis biciklinek való hellyel. A gyűjtőállomások egymástól 300-400 méterre lennének a legfontosabb közlekedési csomópontok közelében, illetve a közösségi közlekedési megállók környékén. A kerékpárokat bankkártyával, hitelkártyával, chipkártyával vagy mobiltelefonnal lehetne felvenni és leadni.

A Fővárosi Önkormányzat 2009 júniusában nyújtotta be azt az európai uniós pályázatot, amely egy nyugat-európai mintájú közösségi kerékpárkölcsönző-rendszer kialakítását szolgálta. A kormány döntése alapján a főváros pályázata hazai és uniós forrásból 900 millió forint támogatásban részesülhetett.

A közbeszerzésre négy ajánlat érkezett. Az ajánlattevők a következők voltak: UVATERV Zrt., Közlekedés Unió Konzorcium, Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft., illetve a SPEOS-COWI Magyarország Konzorcium.

A megrendeléssel megbízott Parking Kft. azért mondta most le a tervezés első körét, mert nem kapott rá előleget a Fővárosi Közgyűléstól. Ha az új közgyűlés biztosít pénzt, akkor újra kiírják a páylázatot.

"Mindössze a projektet érintő egyik eljárás lett eredménytelen. A fővárosi szakcég valóban nem hirdetett eredményt a budapesti automata kerékpárkölcsönző rendszer tervezői közbeszerzési eljárásán, de ez nem veszélyezteti sem a projektet, sem a határidőket, sem a 900 millió forintos Európai Uniós támogatást" - egészítette ki a korábbi hírt a Parking Kft. Kora este úgy tűnt, hogy a tervezési pályázat érvénytelenítése az egész építkezés jövőjét megkérdőjelezi.