Megnyitották a Margit hidat

2010.11.15. 22:26
Hétfő este pontban tíz orakor megnyitották a Margit hidat a gépjárműveknek, az első kétszáz autós emléklapot kapott. A felújításnak nincs vége, még lehetnek forgalomkorlátozások.

Tíz óra előtt néhány perccel Budán már a rakpartig kunkorodott a kocsisor, a Bem József térnél rövid ideig dugót okoztak a Margit hídra készülő autósok. A Szent István körúton a Honvéd utcánál állt a sor vége mindkét sávban. A híd megnyitásához hétfőn a Nemzeti Közlekedési Hatóság járult hozzá, a nyitás este történt, hogy addigra már levonuljon a csúcsforgalom.

Az első száz-száz autós mindkét hídfőnél emléklapot kapott, amin az áll, hogy az autós 2010. november 15-én hányadiknak ment át Budáról Pestre vagy Pestről Budára a felújított Margit hídon. Az első autó, amely a hídra hajtott egy oldtimer Porsche 911-es volt. Az egyik lapot a BKV 109-es buszának sofőrje kapta.

Az átadáson rengeteg kerékpáros és gyalogos érdeklődő is összegyűlt a Jászai Mari téren. A nyitás pillanatát az érdeklődők tapssal, az autósok folyamatos dudaszóval ünnepelték. Az átadás előtt pár órával a Facebookon csoport alakult, tagjai flashmobot szerveztek. A demonstrálók egyike az MTI-nek azt mondta, arra szeretnének emlékezni, hogy csendes volt a környék.

A nyitástól függetlenül kedden is várhatóak még korlátozások a Margit hídon, egyes munkafázisoknál egy-egy sávot lezárhatnak. A híd átadása egyelőre csak a forgalmi területre vonatkozik. A teljes átadás a legutóbb megjelent információk szerint 2011. június 13. lenne. A forgalmi átadásnak egyébként a szerződés szerint augusztus 13-án kellett volna bekövetkeznie, a kivitelező – az előre jelzett négy hónap helyett csak – három hónap csúszással fejezte be ezt a munkaszakaszt. Elképzelhető, hogy a forgalmi átadáshoz hasonlóan a teljes átadás is hamarabb következik be.

A négy hónapos csúszást a kivitelező konzorcium nyáron jelentette be arra hivatkozva, hogy későn kapták meg az engedélyeket, ami alapján elkezdhették volna a munkát. Bejelentettek erre hivatkozva 740 millió forintos többletigényt is. A fővárosi közgyűlés júliusi ülésén mind a csúszást, mind a kötbér kifizetését elutasította.