Befejeződött a dél-budai tehermentesítő út építése

2010.11.26. 15:19

Befejeződött a dél-budai tehermenetesítő út 17 éve megkezdett építése, az M1-M7-es autópályán Budapestre érkezők ezen az úton érhetik el a leggyorsabban a Lágymányosi hidat. A beruházás 2,5 milliárd forintos költségéből több mint egymilliárd forint európai uniós forrás.

D  AS20101126005

A pénteki projektzáró rendezvényen György István főpolgármester-helyettes emlékeztetett arra, hogy a közút első két szakaszát, a Szerémi utat és az Egér utat 1993-ban, illetve 1998-ban adták át, és hogy a beruházást évekig a helyi civil szervezetek és a környezetüket védő lakók tiltakozása kísérte.

A városvezető reményét fejezte ki, hogy a most átadott kiszélesített Andor és Galvani utca környezetkímélő beruházásnak bizonyul.
György István arra is felhívta a figyelmet: az urbanizáció elkerülhetetlen folyamat, és nincs garancia arra, hogy egy adott városrészben vagy utcában minden ugyanúgy marad, mint amikor a lakók odaköltöztek.
Jelezte: bízik abban, hogy a beruházás valamennyi budapesti érdekét szolgálja majd.

A főváros szakértői elmondták, hogy korábban az út hat tonna össztömegű korlátozás alá esett, most azonban már a 12 tonnás gépjárművek is áthaladhatnak rajta.


Sáv bővítés nagyobb térképen való megjelenítése

Felvetésére, hogy a korábbi városvezetés azt ígérte, lezárják a kétszer kétsávos főútról a kertvárosi, zöldövezeti utcákba nyíló lehajtókat, ám ez a legtöbb helyen nem történt meg, Németh László, a közlekedési ügyosztály alosztályvezetője arról beszélt: biztosítani kellett azt is, hogy az ott élők ki tudjanak jutni az útra.

Közölte azt is, hogy lakossági panaszok esetén a főváros forgalmi felülvizsgálatot indíthat, és így módosíthatják a jelenlegi közlekedési rendet. Jelezte azonban: nem számítanak arra, hogy a forgalom a kis utcákba áramlik, ez csak akkor lenne így, ha dugók alakulnának ki az úton.

D  AS20101126006

A beruházás során kétszer kétsávosra szélesítették az Andor utcát, valamint a Galvani utca egy szakaszát. A csaknem két kilométeres útszakaszon 27 ezer négyzetméter új útburkolat és 6700 négyzetméter járda épült, továbbá négy új jelzőlámpás csomópont is létesült.

A beruházás részeként kicserélték az út menti épületek nyílászáróit, valamint több száz fát és cserjét ültettek az út és a házak közé.
A korábbi városvezetés idején ígért zajvédő fal azonban csak néhány méteren készült el. A szakemberek szerint ugyanis a tízemeletes házak mentén csak az első egy-két szinten élőknél csökkentené a zajt, az afeletti szinteken nem.