Drágul a víz, a lakbér, a temetkezés Budapesten

2010.12.15. 18:29

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén szavaztak több közüzemi díj emeléséről; jövőre többet kell fizetni a vízért, a szemétszállításért, a lakhatásért, a kegyeleti szolgáltatásért, valamint emelkedik a csatornadíj és a kéményseprés díja is.

Az ivóvíz csaknem 3, míg a csatornadíj 19,5 százalékkal nő januártól a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében. A lakossági és nem lakossági fogyasztók számára eltérő mértékben - 2,7 százalékos, illetve 6,4 százalékkal nő az ivóvíz fogyasztási díja. A csatornadíj magasan infláció feletti díjemelését a csepeli központi szennyvíztisztító üzemeltetése indokolja.

A szemétszállítás díja 5,27 százalékkal nő januártól Budapesten. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes erre vonatkozó előterjesztésében emlékeztetett: a közgyűlés erre az évre nem fogadott el díjemelést, de a hulladékgazdálkodás és a környezetvédelem színvonalának fenntartása 2011-ben csak ezzel, az inflációt kismértékben meghaladó díjemeléssel valósítható meg.

Átlagosan 3,8 százalékkal nőnek a kéményseprő-ipari díjak is januártól a fővárosban.    Az előterjesztés szerint 2011-ben indokolt e díjak emelése. Emlékeztetnek arra, hogy a kéményseprő-ipari szolgáltatás kézi jellegű, bérigényes tevékenység, a személyi jellegű költségek az összes költség 70 százalékát teszik ki. Mivel a 16 százalékos adókulcs bevezetése a dolgozók felének nem kedvező, a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. bérfejlesztéssel biztosítja e csoport keresete reálértékének megőrzését.

Átlagosan majdnem tíz százalékkal nőnek a kegyeleti szolgáltatási díjak januárban. György István előterjesztésében emlékeztetett rá: a közgyűlés tavaly decemberben nem fogadta el a 2010-re vonatkozó díjemelési javaslatot. Ennek következtében számos rekonstrukciót és beszerzést el kellett halasztani, ami a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. által nyújtott szolgáltatás színvonalának romlását okozta. A szolgáltatási díjak befagyasztása becslések szerint 100 millió forintot meghaladó bevételkiesést jelentett a társaságnak. Az elfogadott előterjesztés szerint 5 százaléktól 27,2 százalékig változó mértékben nőnek a temetkezési szolgáltatás díjai.

A közgyűlés 3 százalékos lakbéremelést szavazott meg az önkormányzat tulajdonában álló lakásokra. Az infláció körüli díjemelést a Fidesz-KDNP frakciója mellett az MSZP képviselői szavazták meg. Az előterjesztés emlékeztet arra, hogy a főváros tulajdonában álló ingatlanok, szemben a kerületi tulajdonúakkal, "speciális funkciójú és igen eltérő sajátosságú" lakások. Az ingatlanok között 392 nyugdíjasházi, 230 közüzemi társaságok által működtetett, 94 intézményi kezelésben lévő lakás szerepel, továbbá 330 "egyéb" kategóriába tartozó és 586 úgynevezett "átmeneti lakás".

A közüzemi díjak emelése mellett egyhangúlag elfogadta a közgyűlés a Budapest-jegyek bevezetésére vonatkozó előterjesztést. Januártól az utasok a Budapest-bérleten túl a BKV 24 és 72 órás jegyét, valamint a hetijegyeket is használhatják az elővárosi vonatokon és a Volánbusz járatain a Budapest közigazgatási határa utáni első megállóig.

A közgyűlés döntésének értelmében tilos lesz a dohányzás a BKV-megállókban februártól; a szerdai ülésén egyhangúlag fogadta el Tarlós István főpolgármester erre vonatkozó javaslatát. Korábban a játszótereken és az aluljárókban tiltotta meg a testület a dohányzást. A közgyűlés módosította köztisztasági rendeletét, a változtatás értelmében nem lehet majd rágyújtani az autóbusz, a villamos, a trolibusz, a fogaskerekű, a sikló, a libegő és a HÉV megállóiban.