Mégis átnevezhetik a Moszkva teret

2011.02.02. 18:02

Tarlós István főpolgármesterben ambivalens érzéseket kelt a fővárosi Moszkva tér esetleges átnevezése. A politikus egy szerdai, más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt is hangsúlyozta, hogy mérlegelés után a "legpolitikusabb" döntést hozza majd az ügyben.

Tarlós Istvánt arról a kezdeményezésről kérdezték, amely szerint átneveznék a II. kerületi Moszkva teret. A főpolgármester azt mondta, az elnevezés ambivalens érzéseket kelt benne. Úgy fogalmazott, nem biztos, hogy ez az elnevezés a legrosszabb, és abban sem biztos, hogy nekik most "érzelmi feszültségeket" kell gerjeszteniük. Hozzátette: a kezdeményezést tisztességesnek és érthetőnek tartja. Mérlegel - mondta - és a "legpolitikusabb" döntést hozza majd meg a kérdésben.

A Fővárosi Közgyűlésben még 2001-ben merült fel, hogy a Moszkva tér nevét Széll Kálmán térre változtassák. A testület többségét alkotó MSZP-SZDSZ képviselők akkor leszavazták az ellenzék javaslatát. A Jobbik tavaly szeptemberben nyújtott be határozati javaslatot az Országgyűlésnek, indítványozva, hogy a Moszkva tér kapja vissza korábbi nevét, a Széll Kálmán teret. Az egykori miniszterelnökről 1929-ben elnevezett teret 1951-ben keresztelték át Moszkva térre.