A fővárosi gazdasági bizottság elé kerülhet a CET ügye

2011.02.04. 13:25
A szocialista Tüttő Kata javasolta, hogy a közgyűlés gazdasági bizottsága foglalkozzon a CET-beruházás ügyével. A bizottság elnöke, Rogán Antal azt mondta: megpróbálja megkérni Bagdy Gábort, a beruházást korábban előnytelennek nevező főpolgármester-helyettest, hogy jöjjön el az ülésre.

A fővárosi közgyűlés gazdasági bizottsága elé kerülhet a CET-beruházás ügye; a testület pénteki ülésén Tüttő Kata MSZP-s képviselő javasolta, hallgassák meg a bizottság előtt az ügyben illetékes főpolgármester-helyettest, Bagdy Gábort. Tüttő Kata azzal indokolta javaslatát, hogy a beruházással kapcsolatban "sok bizonytalanság van a levegőben".

Szerinte sok olyan kiírt pályázat van, amelynek nem lett eredménye, és van olyan is, amelynek lett ugyan eredménye, de azt nem írták alá. Tüttő azt szeretné, hogy a gazdasági bizottság ülésén tekintsék át ezeket a szerződéseket, valamint azt, hogyan áll az egész projekt, a pályázatok és a bérbeadások ügye. Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke azt mondta, megpróbálja megkérni a főpolgármester-helyettest arra, hogy jöjjön el a bizottság ülésére.

A jobbikos Losonczy Pál, a bizottság alelnöke a beruházással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a főváros nem fizetett a fővállalkozónak, ezért az sem fizette ki az alvállalkozóit. Szerinte az elmaradt kifizetések miatt negyven alvállalkozó a csőd szélén áll.

A Duna-parti volt Közraktárak helyén a mintegy 27 ezer négyzetméteres CET (Central European Time, azaz közép-európai idő) elnevezésű komplexum kialakítását a tervek szerint 2010 augusztusában kellett volna befejezni, a 8,5 milliárd forintos beruházás PPP-konstrukcióban, a fővárosi önkormányzat szerepvállalásával és a Porto Investment Kft. fejlesztéseként valósul meg.

Múlt pénteken Márton Imre, a Porto Investment ügyvezetője azt mondta, ha a főváros az ígéretéhez híven aláírja a közműszolgáltatókkal a szerződést, akkor jó eséllyel tavasz végén átadhatják az épületet. Az épület jelenleg 95 százalékos készültségi szinten van, a helyiségek több mint 60 százalékát már kiadták. Szerinte az épület jó minőségben készült el.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes ugyanakkor azt mondta, a szerződéses konstrukció összességében előnytelen és kedvezőtlen a fővárosra nézve: az előnyök pedig inkább a Porto Investmentnél keletkeznek, a kockázatokat pedig Budapest vállalta magára.

Tüttő Kata a bizottság pénteki ülésén javaslatot tett arra is, hogy vegyék napirendre a fővárosi kórházak esetleges állami kézbe adásának ügyét is a testület egyik ülésén, mert a kérdésnek gazdasági oldala is van.
Rogán erre azt válaszolta, hogy amíg vagyonátadásról nincs szó, addig nem tartozik a gazdasági bizottsághoz.