Vasárnaptól büntetik a megállókban dohányzókat

2011.02.04. 09:23
A közterület-felügyelők először csak figyelmeztetnek, de ha a tilosban dohányzók nem nyomják el a csikket, akár 30 ezer forintra is megbírságolhatják őket. A BKV figyelmeztető táblákat helyez ki.

Vasárnaptól már büntetik a BKV-megállókban dohányzókat; a BKV addig mintegy ötezer figyelmeztető táblát helyez ki, közölte Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója pénteken. A Fővárosi Közgyűlés december 15-ei ülésén egyhangúlag fogadta el Tarlós István főpolgármester javaslatát, amelynek értelmében nem lehet majd rágyújtani az autóbuszok, a villamosok, a trolibuszok, a fogaskerekű, a sikló, a libegő és a HÉV megállóiban.

Vitézy Dávid azt mondta, hogy az első napokban a közterület-felügyelők először szóban figyelmeztetik a tiltott helyen dohányzókat, ám ha nem hagyják el a területet vagy nem nyomják el a csikket, akkor helyszíni bírságként 30 ezer forintot kell fizetniük. Szabálysértési eljárás keretében pedig akár 50 ezer forintra is büntethetik a tiltott helyen dohányzókat.

A BKV a főváros közigazgatási területén belül valamennyi BKV-megállóban kihelyezi a szabálysértésre figyelmeztető táblát. A dohányzási tilalom betartását kizárólag a Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársai ellenőrzik majd.

A szabály értelmében tilos lesz dohányozni a megállók korláttal elválasztott részein, az érintett járdaszigeteken. A megállót jelző táblától számított, járműfajtánként eltérő nagyságú területen ugyancsak nem szabad dohányozni. Autóbusz és troli esetében csuklós járműveknél 2 méter széles és 18 méter hosszú ez a terület, egyéb járműveknél 2 méter széles és 12 méter hosszú, kettős megállóban pedig 2 méter széles és 36 méter hosszú. A villamosmegállóknál 2 méter széles és 35 méter hosszú a meghatározott terület, a HÉV-nél pedig 2 méter széles és 120 méter hosszú. Megtiltották a dohányzást az utasváró helyiségekben is.