Megszüntették a Kispest újságot

2011.02.18. 11:19

Megszüntette csütörtökön az ellenzéki Fidesz-frakció egy LMP-s képviselővel karöltve a kispesti önkormányzat hivatalos lapját, a Kispest újságot. Az előterjesztő szerint a lapot amúgy is csak a házak között fújja a szél, akinek jut belőle, az pedig krumplihámozáshoz használja, vagy a szemetest béleli vele. A szocialista polgármester szóvivője szerint ezzel a véleménnyel ledegradálták az újságot készítők mellett a kispestieket is.

Rögtönzött saját felmérésünk alapján a kerületi lap olvasottsága nem haladja meg a 10 százalékot, a kézbesítés utáni napokban a lakótelepi házak között fújja az újságot a szél, áll Gerháth Csaba kispesti LMP-s képviselő előterjesztésében, amely alapján csütörtökön megszüntette a lapot az önkormányzat Fidesz-frakciója és a hozzá csapódott LMP-s képviselő. (A kerületben a szocialista Gajda Péter kisebbségben kormányoz, a hatfős MSZP frakció mellett egy erős 9 fős Fidesz-frakció alakult a választás után, valamint van még egy LMP-s és egy jobbikos képviselő.)

Az utolsó lapszám
Az utolsó lapszám

Gerháth Csaba szubjektív felmérése mellett arra hivatkozik előterjesztésében, hogy az újság jelentős része krumpli- vagy zöldséghámozás segédeszköze lesz vagy esetleg a szemetest bélelik ki vele. Ez nem az újságon múlik, a trendek szerint ugyanis az emberek egyre kevésbé olvasnak újságot, teszi hozzá.

Az LMP-s képviselő szerint az újságra fordított pénz ablakon kidobott pénz, ökológiailag is elfogadhatatlan. Javaslat szerint az újságot egy virtuális hírlevélnek kellene kiváltania, a megtakarított pénzből pedig hozzá lehetne járulni egy melegedőhöz.

Nagy Endre, a polgármesteri hivatal szóvivője szerint az előterjesztés hangvétele magáért beszél, a képviselő ezzel nemcsak az újság készítőit, hanem a kerületi lakosokat is ledegradálta. Hozzátette, hogy az önkormányzatnak tájékoztatási kötelezettsége van, Kispesten pedig sokan vannak, akiknek nincs internetes hozzáférésük.

A szóvivő elmondta, hogy a 27 ezres példányszámú kétheti önkormányzati újságra évi bruttó 31 millió forintot fordítottak összesen. Volt arról szó, hogy még költséghatékonyabbá teszik, például átállnak havi megjelenésre. Szerinte az újságot szeretik a kispestiek, nem tudni, hogy a képviselő felmérése min alapul. Véleménye szerint politikai döntés történt.

LMP: a lapot a Fidesz szüntette meg

Gerhárth Csaba lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a Kispest újság a kispest.hu honlapon PDF formátumban elérhető, jelenleg a kerület lakosságának 60%-a rendelkezik internet hozzáféréssel, azaz nagy valószínűséggel minden család hozzáférhet interneten a laphoz, a szükséges információkhoz.

Jelenleg Kispesten két további ingyenes tájékoztató lap jelenik meg havonta kétszer: a kispesti magazin, ugyancsak 27.000 példányban, illetve hasonló mennyiségben a Helyi Téma XIX. kerületi változata. Ez azt jelenti, hogy a kerület 48 ezer választópolgára eddig nagyjából havonta 132.000  példányban kapott kisebb vagy nagyobb részben a helyi ügyekről való tájékoztatással foglalkozó lapokat.

A képviselő szerint a 2011-es költségvetésben „Sajtó – kommunikáció – Kispest Újság” címszó alatt 30 millió forint van előirányozva, aminek részletezését viszont sehol nem találhatjuk; az újságban megjelennek hirdetések, azonban az ezekből származó bevételre nincs utalás.

Az előterjesztés célja a fenti helyzetre a figyelem felhívása, a lakossággal valódi párbeszéd kezdeményezése volt. Ennek megfelelően az előterjesztés magában foglalta az újságban egy kérdőív megjelentetését a lakossági igények felmérésére, amitől az MSZP részéről elhatárolódtak.

Az előterjesztés a példányszámok valós igényekhez igazítása és a megtakarítások fontosabb közfeladatokra való átcsoportosítása céljából született, az újság megszüntetését a kerületi Fidesz frakció szavazta meg az előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatuk alapján, áll a képviselő közleményében.