Presley tér: nem tetszik a közakarat a fővárosnak

2011.03.16. 12:22

Közleményben tájékoztatott szerdán a Főpolgármesteri Hivatal az Elvis Presley-ről elnevezendő közterület ügyében kiírt szavazás végeredményéről. "A szóba került helyszínek között az első helyen a Margit híd budai hídfője végzett. A főváros vezetése az erős lengyel kötődés miatt nem ezt tartja a legmegfelelőbbnek, ezért a még dobogós VIII. - IX. kerület Ferenc körút - Üllői út közötti részét javasolja a Közgyűlésnek Elvis Presley-ről elnevezni."

Tarlós István főpolgármester március elején jelentette be, hogy Elvis Presley-ről neveznek el teret, illetve útkereszteződést Budapesten, és díszpolgárrá is avatják. A lehetséges helyszínekről a Budapest portálon indult szavazás, tizenkét budapesti, eddig névtelen közterület közül lehetett választani március 15-éig. A szavazás eredményét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Tarlós István korábban úgy nyilatkozott, hogy az amerikai énekes emlékét azért akarja megőrizni a magyar főváros, mert Elvis Presley az 1956-os forradalom idején kiállt a magyarok mellett; 1957 januárjában egy televíziós műsorban a Béke a völgyben (Peace In The Valley) című dal éneklésekor műsorvezetőjével arra kérte a nézőket, adakozzanak a nehéz helyzetbe került magyaroknak, és küldjenek nekik csomagokat.

A főváros vezetői javasolják azt is, hogy Elvis Presley-t a magyarországi forradalom eszméivel való őszinte együttérzéséért, az áldozatok megsegítése, továbbá a forradalom eseményeinek amerikai népszerűsítésében vállalt kiemelkedő szerepéért (post mortem) Budapest díszpolgárává avassa.

A főpolgármester korábban bejelentette azt is, hogy a márciusi közgyűlésen "csomagban" módosítaná több közterület elnevezését, és ugyanakkor le akarja venni a díszpolgárok listájáról Sztálint, Haynaut és Bach osztrák belügyminisztert.