Áprilisban változhat meg a Moszkva tér neve

2011.03.25. 09:16

A főpolgármester szerint már körvonalazódik a megegyezés a budapesti Moszkva tér Széll Kálmán térre való visszanevezése ügyében.

A városvezető a budai tér korábbi névadóját, Széll Kálmánt neves és pozitív magyar politikusként jellemezte. Az átkeresztelés várhatóan a fővárosi közgyűlés április 6-ai ülésén kerül napirendre.

Tarlós István a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában azt mondta: "a (magyar) kormány egyik tagja már beszélt erről az orosz nagykövet úrral (...) és körvonalazódik egy megegyezésféle".

A névmódosításra a közgyűlés április hatodikán keríthet sort, a képviselők - általában a kerületek javaslatára - ekkor dönthetnek számos utca és tér átnevezéséről, melyet a főpolgármester - korábbi közlése szerint - egy csomagban terjeszt majd eléjük.

Tarlós István a műsorban elmondta, azt valószínűsíti, hogy a Roosevelt tér a jövőben Széchenyi István nevét fogja viselni; a politikus ezt a Magyar Tudományos Akadémia és a Lánchíd közelségével indokolta. Jelezte ugyanakkor, hogy Rooseveltről várhatóan egy másik, a Szabadság térhez és az amerikai nagykövetséghez közeli kisebb, ma még névtelen teret neveznek majd el.

Tarlós közölte azt is, a Szabadság tér elnevezése a történelmi hagyományok miatt megmarad, de a Szabadság téren álló szovjet emlékművet, amennyiben ez lehetséges, máshol helyeznék el. Emlékeztetett arra, hogy a téren régen az országzászló állt, és arra is, hogy az emlékmű körül elhantolt katonákat korábban már áttemették.

Tarlós István ugyanakkor utalt arra, hogy az áthelyezés kormányközi megállapodásokat is érinthet, és ezért ő nem akar diplomáciai bonyodalmakat okozni. Közölte, a külügyminiszterrel vagy az államtitkárral való konzultációt követően dönti majd el, hogy beszél-e a kérdésről a moszkvai főpolgármesterrel.