Pesti-Bagdy vita a CET bankgaranciája miatt

2011.04.05. 12:44 Módosítva: 2011.04.05. 12:45

Főpolgármester-helyettes nem dönthet kiemelt vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról, állapította meg a kormányhivatal Pesti Imre kormánymegbízott meghatalmazásával készült állásfoglalásában, amit a Közraktárak helyén épülő CET bankgaranciájával kapcsolatban adott ki. Ebből következik, hogy Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes jogszerűtlenül döntött a beruházás bankgaranciájának lehívásáról januárban. A főváros utólagosan tervezi jóváhagyni a lépést a szerdai közgyűlésen.

Utólagosan jóváhagyatná a CET bankgaranciájának lehívásáról szóló január 19-i döntését a fővárosi közgyűléssel Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes szerdán. Mint arról korábban beszámoltunk, a főváros január végén lehívta az egymilliárd forintos teljesítési bankgaranciát a generálkivitelező és alvállalkozói számlákról. A cég álláspontja szerint ehhez nem lett volna joga a fővárosnak, ezért beperelte az önkormányzatot.

Orbán Viktor kezet fog Pesti Imrével (Fotó: Kovács Tamás)
Orbán Viktor kezet fog Pesti Imrével (Fotó: Kovács Tamás)

Az ügyben beruházói kérésre megnyilvánult Pesti Imre a Fővárosi Kormányhivatal vezetője is, aki legutóbb a kórházigazgatók leváltásának ügyében rúgta össze a port Tarlós István főpolgármesterrel, legalábbis erre lehetett következtetni a főpolgármester utalásaiból.

Mostani állásfoglalásában az áll, hogy főpolgármester-helyettes nem dönthet kiemelt vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról, ez a közgyűlés joga. A közgyűlés ugyan átruházhatja a jogot, de ez nem történt meg. Eddig.

A főpolgármesteri hivatal részéről szükségesnek tartották kiemelni, hogy az állásfoglalást Haszonicsné Ádám Mária volt fővárosi aljegyző írta alá (igaz, az aláírás szerint Pesti Imre kormánymegbízott felhatalmazásával, a kormányhivatal pecsétjével). A főváros oldaláról hozzátették még, hogy az állásfoglalásból az önkormányzat nem kapott, és nem értik, Haszonicsné milyen alapon foglalt állást az ügyben, úgy hogy a fővárosnak nem is szólt.

Bagdy Gábor
Bagdy Gábor

Információink szerint Bagdy Gábor Tarlós István felhatalmazása alapján döntött az egymilliárd forint lehívásáról. A főváros sajtóirodáját is megkérdeztük korábban az ügyben, ahol azt a választ kaptuk, hogy a bankgaranciát azért emelték le, mert a Porto nem tett eleget a szerződésben foglaltaknak, például a pótlólagos bankgarancia-állítási kötelezettségének. Az összeget elkülönített számlán tartják.

Csakhogy a beruházó Porto Investment szerint a pótlólagos bankgarancia-állítási kötelezettségnek eleget tettek, a február 28-ig meghosszabbított bankgaranciát bemutatták a fővárosnak, amelyet a főpolgármester-helyettes kabinetfőnöke át is vett január 19-én, a pénz lehívásának a napján. A Porto vezetése nem érti, hogy ennek ellenére mégis miért hívták le a pénzt, amivel alvállalkozók tucatjait sodortak csődközelbe.

Tarlós István
Tarlós István

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes január végén jelentette be, hogy a CET-beruházás a főváros számára nehezen megmagyarázható konstrukcióban keletkezett, és a szerződések nem feltétlenül előnyösek az önkormányzatnak. Azt vizsgálják, hogyan alakulhatott ki a jelenlegi helyzet, történt-e mulasztás, amely megalapozhatja akár polgári, akár a büntetőjogi eljárás kezdeményezését.

Mint arról beszámoltunk, a CET PPP konstrukcióban épül. Eredetileg a főváros csak a telket adta a projektbe, a beruházás költségeit a Portónak kell állnia. Ennek fejében a főváros huszonöt évig fizet szolgáltatási díjat a vállalkozónak. Kitétel volt, hogy jelzáloghitelt nem vehetnek fel az ingatlanra. A finanszírozó MKB azonban menet közben módosította a feltételeket: Budapest önkormányzata kezességet vállalt, azaz ha a vállalkozó csődbe menne, a városházának kell visszafizetnie a hitelt.

A CET építésének határideje tavaly augusztusban járt le, a meghosszabbított határidő októberben, de még mindig nem fejezték be bálnát formázó Duna-parti épületegyüttes átadás-átvételét, nincs használatbavételi engedély sem. Az épület használatbavételi engedélyére napokon belül benyújtják a kérelmet, a nyitás a legutóbbi becslések szerint ősz elején lehet, ha minden jól megy.

Bagdy: 30-50 helyen beázik az épület

Bagdy Gábor a portfolio.hu-nak adott interjújában így fogalmazott a CET-ről: Ami számunkra az igazi gondot okozza, az a műszaki minőség. Szomorúan látjuk, hogy az egész projekt melyet egy holland tervező álmodott meg, nemrég visszatért, és alig ismert rá álmai épületére. Ez mindenkinek csalódás. Ez egy ún. nem standard építészeti struktúra, ami egy újszerű dolog a világban, ennek külön kivitelezési technológiája van, ezt szerette volna biztosítani a tervező. Ehelyett fapadosnak nevezhető technológiákkal valósult meg. Valószínűleg ennek is tudható be, hogy esőben 30-50 helyen ázik be az épület.