Márk
14 °C
17 °C

Energiavámpírok az óbudai óriáspanelben

2011. 04. 06. 10:20

Magyarország legnagyobb társasházában, a 884 lakásos, háromezer lakója miatt Faluháznak is nevezett óbudai óriáspanelben közel 1,2 milliárd forintért szigeteltek, korszerűsítették az épületet egy éve. A próbaidő után most kellene átállni a lakásonkénti egyedi fűtésszámlára. Ám a közös képviselő egyelőre nem meri elmondani a számokat a lakóknak, annyira nagyok az eltérések a lakások között.

falu01

A nemrég elvégzett mérések szerint ugyanis többen a lakók közül egyáltalán nem fűtöttek télen: 0-ra tekerték a radiátort, mert úgy érezték, hogy a lakásban így is megvan a 18-20 fok. Arra viszont nem gondoltak, vagy ha gondoltak, nyilván elhessegették maguktól a gondolatot, hogy így a szomszédjuk fűti lakásukat a válaszfalon keresztül. Vagy másképpen megfogalmazva: energiavámpírként szívták a meleget a szomszéd lakásból.

Így a 884 lakásos házban van olyan tulajdonos, akinél 3000-4000 általános hőmennyiségegységet mértek legutóbb a fűtési idényre vetítve, környező szomszédjainál meg nullát, egyet, vagy 150-et. Azaz szinte egymaga fűtött ki a sajátjával együtt négy lakást. Ez forintban azt jelenti nagy vonalakban, hogy míg a nem fűtőknek 7-10 ezres lenne a fűtésszámla, a „kazánlakás” tulajdonosának meghaladhatná a 25-30 ezer forintot (havi átalányban).

IV0C9511

Szerencsére a lakók még nem ismerik a számokat, a közös képviselő ugyanis nem meri elmondani nekik, attól tartva, hogy egymást fogják hibáztatni a nagy különbségek miatt. Réti Gyula szerint várni kell, amíg kitalálnak valamilyen igazságos kompenzációs rendszert a nagy különbségekre.

Réti szerint az tény, hogy a beruházás „szummában legalább évi 30-40 ezer forint megtakarítást hozott” minden családnak. Jelenleg béke van, hiszen a ház lecsökkent hőfogyasztását dobják szét 884 részre a lakosok között, fajlagosan egyenlő alapon (a lakás légköbméter-nagysága alapján), tehát mindenki azonos arányú csökkenést érzékel.

Most jönne a következő lépés, hogy a számlát egyedileg minden lakásban az elfogyasztott hőmennyiség után állítsák ki. Nem teljes mértékben ugyan, mert a ház közgyűlése korábban úgy szavazott, hogy a számlának csak az 50 százaléka legyen kiállítva az egyedi fűtés alapján, a másik 50 százalékot a ház átlaga adja ki.

"Nullán a radiátor, miért kell mégis fizetni?"

Itt következik azonban az a probléma, hogy többen vannak, akik egyáltalán nem vagy alig fűtenek. Ezekből a lakókból is többféle van. Egyesek reggel, amikor elmennek, lecsavarják a fűtést, amikor hazajönnek felcsavarják. Ez nem kifogásolható elvileg. Van, aki máshol lakik, üresen áll a lakása, amíg ki nem adja, vagy be nem költözik, természetesen ő sem fűt.

A Faluház projekt 2009-ben 123 nap alatt készült el. Kicserélték az ablakokat, leszigetelték és színezték a külső falakat és a tetőt házat, a 2004-ben korszerűsített a fűtési rendszert költségosztóval szerelték fel, napkollektorokat építette be a melegvíz-szolgáltatás rásegítésére. A tervek szerint a fűtésen 50 százalékot szerettek volna spórolni, ami meg is valósult, a melegvízköltségen pedig szintén 40 százalékot, amiből egyelőre még csak kb. 30 százalékot értek el. A közel 1,2 milliárdos költség 40 százalékát az unió és a kerület közösen, 33 százalékát az állam, 27 százalékát pedig a tulajdonosok állták.

Előfordul, hogy valaki nagyon tudatosan takarékoskodik, vagy szereti a hűvöset, és eszébe sem jut, hogy ezzel esetleg a szomszédnak árthat. Az egyik megkérdezett lakó például meg van elégedve a fűtésszámlával, igaz, náluk a hálószobát alig kell fűteni, olyan jó idő szokott lenni. Elmondása szerint körülbelül havi húszezer a számla télen, ami jóval kevesebb a felújítás előttinél. A beruházás neki személy szerint havi 3000 forintos terhet jelent hét évig, ami így megérte.

Olyan lakó is akad, aki nagyon jól tudja, hogy a szomszédjai fűtik, ha nem fűt az egész lakásban, de nem törődik vele. (Sőt, amikor néha „bedurrant”, azaz ráengedi a csapot, akkor gondosan letakarja hideg vizes ronggyal az érzékelőt.)

A lakók egy része már kapiskálja, hogy nagyok a különbségek, de nem egészen fogták fel a lényeget. Egy nullás fűtésű lakó például hosszasan azon zsémbelt, hogy hiába takarékoskodik ő, ha a szomszédja sokat fűt és felhúzza a közös számlát. Az persze eszébe se jutott, hogy a szomszéd a melege egy részével pont az ő lakását táplálja.

Természetesen többen átesnek a ló másik oldalára. Van, aki a jó meleget szereti (például a kisgyerekesek), és addig se veszi le a fűtést, amíg szellőztet. Hiába adott ki tájékoztatót a közös képviselő, hogy szellőztetés előtt zárják el a radiátort, és csak utána nyissák meg, rengeteg hő kimegy az ablakon. Sok az olyan idős, egyedülálló ember is a házban, akik az egész takarékoskodással nincsenek tisztában, és nem értik az összefüggéseket.

A felső sarokban lakni a legrosszabb

Eleve problémás a lakás elhelyezkedése: nem jó, ha több külső fala van, vagy ha a tetőnél van, a legkedvezőtlenebb pedig ha a ház felső sarkában húzódik meg, hiszen ezekben az esetekben külső falakat is fűtenie kell. Ezért ezek a lakások kompenzációt kapnak, aminek a mértékét a tapasztalatok alapján fogja a társasház a kezdeti 10-20%-hoz képest változtatni, ha ez szükséges.

IV0C9526

A közös képviselő szerint Németországban például nem okoz problémát az ilyesmi: a kedvezőtlen elhelyezkedésű lakásoknak alacsonyabb az áruk, mint a kedvező ún. közbenső lakásokénak. Ezt Magyarországon az ingatlanpiac nem igazolja vissza.

A társasház vezetése megpróbált utána nézni, van-e hasonló problémával küszködő társasház Magyarországon, és ha van, hogyan sikerült megoldani a kérdést. Kiderült, hogy arányaiban még kevés költségmegosztót használó panelház létezik, de általában a lovak közé dobják a képviselők a gyeplőt, azaz rábízzák a lakókra, rendezzék el egymás között a nézeteltéréseket.

Réti Gyula szerint azonban felelőtlenség lenni torz értékek elé állítani a lakókat, azt azonban elismeri, hogy a sötétben tapogatóznak. A probléma előtt egyelőre a műszaki egyetem szakértője is tanácstalanul áll, neki is új ez a téma.

Pedig közeleg a májusi közgyűlés, ahol a közös képviselőknek virítani kellene az adatokat, kinél mennyi fogyasztást mértek, ki mennyit fizet(ne), ha átállnak a jelenlegi átalányról a már előkészített egyedi mérésre. Réti azonban azt fogja javasolni, hogy hiába a lehetőség, egyelőre maradjanak még egy-két évig az átalányszámlánál, és ha kitalálnak valamilyen igazságos rendszert, akkor álljanak át.

Bonus-malus vagy százalékcsökkentés?

Erre egyelőre még keresik a megoldást. Elképzelhető, hogy valamekkora minimálfűtést meghatároznak, ami alá nem lehet majd menni. Csakhogy ennek jogi korlátja van, nehezen kötelezhető fűtésre például az, aki nem is használja a lakását. Az is lehet, hogy valamilyen kompenzációs szorzót vezetnek be a mérések alapján, vagy büntetik a 0 fűtést, ahogy ez külföldön több országban elterjedt.

Felvetődött az is, hogy a majdani számla ne 50-50 százalékban álljon az egyedi és az átlagfogyasztásból, hanem kisebb, 40 vagy 30 százalék legyen az egyedi számla részesedése (amit korábban a mérések adatainak megismerése előtt már elutasítottak a tulajdonosok). Csakhogy ennek az lehet a hátulütője, hogy ha valaki nem érzi a zsebén közvetlenül a megtakarításának a hozadékát, az hamar leszokik róla. Azaz pont az egész projekt lényege veszhet el.

Pedig a mintaházat a többi panel is követné. Puskás Péter, óbudai alpolgármester, a program felelőse elmondta, hogy a beruházás előtt még csak 3-4 panelház indult a felújítási pályázatokon, most már több mint húsz. Sokan hallották ugyanis, hogy a Faluházban egy átlagos lakás fűtésszámlája 33-35 ezer forintról 17 ezerre esett. Puskás bízik benne, hogy a lakók megtalálják majd a jó megoldást az igazságos költségosztásra is.

Évi egyszeri leolvasás kétmillióért

A lakók egy része nem volt megelégedve a kivitelezéssel, az új ablakok például huzatosak voltak sok helyen. A hibákat azóta a legtöbb lakásban orvosolták. A bajt az okozta, hogy bár az önkormányzat és a ház is delegált egy-egy műszaki ellenőrt, az egyiknek menet közben lejárt a megbízatása, a másik pedig sajnos meghalt. Ezért nem volt, sokkal nehezebb a garanciális javítások megszervezése. Morognak azért is többen, hogy az évi egyszeri leolvasást közel kétmillió forintért végzi el a megbízott cég , és a felszerelt költségosztók nem hitelesített mérőműszerek csak arányokat határoznak meg. A közös képviselő szerint azonban erre nincs jobb módszer: nem kell megvárni, míg egyenként mind a 884 lakásba beengedik, kintről, rádiós jeladóval olvassák le a fogyasztást

Hozzászólások (100)

 • nyulanka2011.04.06 12:14:05

  Már megint a szokásos: az egyik sunyi módon lopja a meleget, a másik szarik arra,hogy fűti az utcát- ha már dőzsölés akkor dőzsöljünk, a harmadik meg próbálna tisztességesen éldegélni,de nem lehet.
  Tök jó lenne,hogy végre van egy ház ahol próbálják a környezetbarát energiákat használni,kicsit levenni a terhet a levegőről....Hihetetlen,hogy ennyi ész,rugalmasság szorul némely emberbe.
  Szerintem rettentő szomorú ez a helyzet.
  A vizes ronggyal letakarónak meg gratulálni tudok - sötét egy bunkó!

 • wsx2011.04.06 12:15:49

  [link]

 • szamok ember2011.04.06 12:16:33

  Ha valakinek egy üres családi háza volna, akkor minimálisan fűtenie kellene, vagy vízteleníteni. A minimáldíjjal tehát senkinek nem lehetne baja. Némi fáradsággal egy mérnök ki tudja számolni, hogy mennyi hő megy át ahhoz a lakóhoz, aki helyett a szomszédai fűtenek (annyi, amennyi tőle megy ki az utcára), ez pl lehetne alapja a minimáldíjnak.

  Egyébként meg Magyarisztán: vizes ronggyal becsavarom az érzékelőt; olajradiátorral fűtök, ellenőrizze, aki akarja; jóval kevesebbet fizetek, mint a felújítás előtt, de hogy ezt a megtakarítást igazságosan osszuk el, azt már nem.

 • Kivlov2011.04.06 12:17:06

  az egész távfűtés, úgy ahogy van egy vicc.
  lehet, hogy az „előállítása” környezetbarát, de a felhasználása tuti nem. Az áráról már nem is beszélve. Aki kitalálta, azt is tarkón kéne lőni.

 • Epokit Drive2011.04.06 12:17:06

  Nyilván meg lehetne határozni szorzókat a szélső lakások kompenzációjára, a lakások lég-m3-ét alapul venni a díjmegosztásban (így senki nem lehet 0-s, mert lm3-arányosan valamennyit fizetnie kell) stb. Csak ez mind macera, aminél könnyebb dühöngeni meg értetlenkedni.
  Ami az üres lakások nem-fűtését illeti, a társasház lényege, hogy társas, vagyis közös és egymásra utalt. Pl. a tető, ha beázik, nagyon is közös, bár az alsóbb szintek lakóit elvileg nem is érinti, mégsem gondolja senki, hogy csak a felső szintek lakóit terhelje a javítás költsége.
  Mifelénk ott, ahol nincs egyedi mérésre lehetőség, jellemző, hogy télen 26-28 fok is van, és hiába tekernéd le, mert meggyulladsz, az a számládon nem fog látszani, tehát megy a pazarlás. Ennél még az is jobb, ha néhányan durcáskodnak, de idővel ez is megszokható lenne, és hosszabb távon biztosan előnyösebb.

 • esef2011.04.06 12:17:09

  megoldás:
  lekapcsolni a faluház fűtését a picsába, aztán majd a "0-n van a fűtésem és jó meleg van (mert a szomszéd fűt engem is)" hőzöngők talán észhez térnek...

 • wsx2011.04.06 12:17:47

  Költségmegosztók károsultjai egyesüljetek!
  [link]

 • gondolkozó2011.04.06 12:18:13

  Tehát 1,2 milliárdot vertünk bele ebbe a túlzott beruházásba. Napkollekotor meg minden egyéb...

  Cserébe családonként 30-40e Ft a megtakarítás.
  884 lakás x 30-40e Ft.

  Bravo, min. 35 év mire megtérül. Addigra már a házat is lebontják!!!

  Csak így tovább a közpénzek elköltésével... okosak vagyunk mi magyarok.

 • newtehen2011.04.06 12:19:16

  15-20 eft -t én is szívesen fizetnék a fűtésért. Csak sajnos nálunk 60+ a gázszámla. Ja nálunk vidéken, családi házban nincs kompenzáció a gázárból. Max. ha munkanélküli roma vagy, de én az sem vagyok.. :-(

 • sociomurmur2011.04.06 12:19:25

  Ha valaki ért a statisztikához, akkor tudható, hogy (igaz, kell hozzá egy plusz adatfelvétel) egyrészt matematikai alapon indexálható a szomszéd hatás (tehát ki lehet számolni, hogy kb. mekkora mértékben fűtöm a szomszédot), sőt a csalások is valószínűsíthetőek (mivel kideríthető, hogy kinél aránytalan a hőeloszlás).
  Írjon erre reply-t, ha komolyan érdekel ez a megoldás valakit!:)

 • readya2011.04.06 12:20:10

  1, nem olcsóbb a szélső lakás
  2, hiába tekerted le az egész emeleten nullára, alattad fűtöttek, meg a lépcsőházban is. Tudod a meleg nem olyan, hogy hoppá, itt egy ajtó, nem megyek be. Ha te nem fűtesz, akkor máshol kell többet. A folyosón is.
  3, a 0-ás fogyasztást pedig úgy kellene megoldani, hogy akkor az átlagot fizeti, akinek 0.

  Lehet amúgy okoskodni, meg oltani a másikat, meg a minek fűtesz szöveget tolni és akkor jövő télen eljutunk oda, hogy senki nem fog fűteni, aztán majd ha fázol, akkor bekapcsolod a radiátort és te fogod a többet fizetni, én pedig élvezem ahogy felfűtöd a lakásomat.

 • R2422011.04.06 12:20:43

  Kazán készenélti díjat mindnekinek fizetni kell, ez lehet túl olcsó. ( főleg több kazán ezetén )
  Légköbméterben kéne fizetni, hőmérséklet alapján, korrekciós tényezővel ( középen, szélé, tető alatt stb. ). Nincs egy mérnök aki ezt ki tudja számolni??? Nevetséges. A közös helységek fűtését is fel kell osztani. Így nagy kár nem érhet senkit, aki meg 16-20 fokban is elvan, az sem lesz "vámpír" ebben a témában.

 • newtehen2011.04.06 12:21:34

  gondolkozó: MÁS 1,2 milliárdját ÉN is szívesen költeném, ha aztán NEKEM térül meg 35 évig havi 50 pénz, MÁS befektetéséből, nem?

 • Melee2011.04.06 12:25:55

  Aki a szélen lakik kaphat némi kompenzálást, a többiek meg az egyéni számla után fizessék. Én a szomszéd számlájába nem akarok beszállni, aki 25 fokban akar aludni.

 • readya2011.04.06 12:27:23

  newtehen

  A demagóg szart hagyd máshol. Szívesen fizetnél 20e? Tényleg? Meleg vízre meg másik 10e? Gázra meg 3e? hoppácska 33-35e/hó? Télen? Nyáron meg meg készenléti díj a fűtésre 10e (amikor te semmit nem fizetsz fűtésért), gáz marad és a meleg víz a napenergia miatt csökken?. És akkor 49-50nm beszélünk, nem pedig a házadról, ami nyilván nem ekkora. Szóval a nem jár támogatás dumát felejtsd otthon és akkor szólj bele, ha tudod, mi, merre, hány méter.

 • 01görög2011.04.06 12:28:38

  Én egy (2010)leszigetelt, egyedi mérővel (2008)felszerelt lakásba lakom.85%-ban csak alsó és felső szomszédaim vannak, csak az egyik kis szobám fala közös.
  Az elmúlt években 3-on pihent a műszer
  Az idei télen elég volt csak 2-en hagyni ahhoz, hogy 20-21 fok legyen.
  Ha az alattam és fölöttem levő lakó ennél több HŐIGÉNYE van pl.23-24 fok. Akkor nekem be sem kapcsol a radiátor. Hangsúlyozom be sem kapcsol.
  Akkor most miről is beszélünk??????
  Engem mért is akarnak megkárosítani, ugyanis ÉN nem tehetek arról, hogy szomszédaim fűtési "kultúrája" kihat az én lakásomra.Mindenki tudta, hogy környezetileg milyen lakásba költözik.

 • XXXXXXX2011.04.06 12:30:35

  Doubledecker:
  ok, de ki, és milyen eszközzel méri a ház által ténylegesen felhasznált energiát?
  plusz, a fenti joule-ban kifejezett mérőszám milyen kapcsolatban áll a cikkben is említett kötségosztóval?

 • readya2011.04.06 12:30:39

  gondolkozó

  Te meg megint csak ne legyél hülye.
  1, spórolás
  2, kevesebb energia felhasználás
  3, komfort

  A pénz egy jó része az EU-tól jött, ha nem itt költik el, akkor máshol. Ahogy a másik két minta ház is máshol van (Hollandia, Bulgária).

  Jó magyar szokás szerint a kommentelők fele jól megmondja a magáét, de a tények és adatok felét sem ismeri. Csudálatos.

 • CyberPunK2011.04.06 12:31:06

  01görög

  Ja, tudta 5-10-20-40 éve, hogy kitalálják ezt az egyedi méréses faszságot...

 • BaradlayR2011.04.06 12:33:20

  "Nincs egy mérnök aki ezt ki tudja számolni??? "

  Voltak, de ideológiailag nem voltak elég képzettek. Kis munkára mentek.

 • Kivlov2011.04.06 12:33:26

  readya

  olyan szempontból igaza van a tagnak, hogy nem kéne egyáltalán támogatni.
  a pénzből korszerűsíteni a pecókat, a csöveket, mindehova egyedi mérés és kész. fogyasztás => fizetés.
  pláne egy ilyen országban értelmetlen mindenféle, jövedelemalapú (rászorultsági), osztogatás, ahol az embererek legalább fele nem annyit keres, amennyi a papírján szerepel.
  pl annó hozzánk a koleszba BMW terepjáróval jött beköltözni a tag, mert anyja-apja "minimálbéres". miről beszélünk?

 • readya2011.04.06 12:33:34

  01görög

  Nem tehetsz róla. De ha alattad és feletted is 0-án lett volna, akkor azt hiszem 5-ösön is nyomathattad volna egész télen. Érted ugye? A környezetről pedig annyit, hogy nem biztos, hogy a régi lakók nem fűtöttek... De amúgy nyomassad te is az okosat. Szépen sorban mindenki mondja meg a magáét, aki nem ott lakik és nem ismeri a tényeket. Gyerünk, gyerünk, hát magyarok vagyunk, nem? :)

 • raskolnikow2011.04.06 12:34:37

  Egész télen le volt tekerve a fűtés és 26 fok volt csak pólóban lehetett kibirni! Mi a fas.ér kellene 40 fokra fűteni a lakást idióták. Ja hogy vannak akik megszokták, hogy nyitott ablaknál 30 fokot tartanak és gatyában szeretnek lenni, mert eddig úgy is fizették helyettük a számlát. öltözzenek fel ba..za meg és zárják be az ablakot néha -20 ban. Eddig helyettük fizettek. egyébként főleg a fűtőcsövek fűtik a lakást, nem a közfalak (azok csak szigetelnek, elég durva lenne ha a szobahőmérsékletemnél (26 foknál) melegebbek lennének a falak). Ja és letekert fűtésnél is kell fizetni szépen.

 • HalivudEstevez2011.04.06 12:35:22

  Szabad belülről szigetelni a lakást, ekkor nem fűtünk (vagy kevésbé) másoknak.

 • moonshadow2011.04.06 12:37:11

  "A probléma előtt egyelőre a műszaki egyetem szakértője is tanácstalanul áll, neki is új ez a téma."

  Szakértő úr!
  Megmondom hogyan oldja meg.
  Minden lakásba kell egy hőmérséklet mérő távadó, illetve a homlokzatokra is, ami méri a lakások és a kinti környezet levegő hőmérsékletét. A lakások ismert falfelületeiből és a léghőmérsékletükből pontosan számítható, a falakon a szomszédoktól egymáshoz átáramló hőmennyiség.
  Ebből le kell vonni a környezetbe kiáramló, illetve a folyosóra falakon keresztül áramló hőmennyiséget. Ha valaki letakarja az érzékelőt, ráb** mert akkor többet fizethet.
  Kb fél nap alatt lehet rá írni egy szoftvert ami kikalkulálja a lakások falakon át érkező hőmennyiségeit.
  A szakértői díjat utalja át a számlaszámomra.

 • yeti-ufo hibrid2011.04.06 12:38:14

  Micsoda ostoba hülyeség ez????????
  Már bocsánat, de ha valaki nem gondolkozik, és fűt ezerrel, azt nehogy már a másik, a takarékos szívja meg!
  Aki befűt, az azért teszi, mert szüksége van rá. Akkor fizesse is. Aki takarékoskodik a fűtéssel, az meg azért teszi, mert nem annyira fontos neki, hogy meleg legyen - de ezzel vállalja is annak kockázatát, hogy tényleg nem lesz nála meleg.

  Egyébként ha a "fűtő" lakónak van egy kis esze, akkor a játékelméletet használja: pár napig visszafogja a fűtését, erre a körülötte levők "felébrednek", és használni kezdik a fűtőtesteket. Ekkor ő is visszaállít egy alapfűtést, és 1-2 fokozaton elmegy az egész szomszédság, nem lesz senki, aki nem fűt, és nem lesz "önkéntes fűtő" sem.
  Amíg viszont nem gondolkozik, addig csak fűtsön és fizessen érte!

 • fda2011.04.06 12:39:47

  nemstatikus:

  "Az átmenő csövek tudták tartani a 18-19 fokot"

  Aha, tehát cső alakú radiátorral fűtöttél. Akkor miről beszélünk? Most fűtöttél vagy nem?

  Vagy a meleg csövek és a szomszédok által megfelelő hőmérsékleten tartott oldalfalak ingyen vannak? Vagy legalábbis, neked egyetlen petákot se kelljen érte fizetni?

  Szerintem beszéld meg a szomszédokkal, milyen királyul jártál az idén és kapcsolják le ők is a fűtést. Aztán örüljetek karácsonykor, hogy milyen szép a jeges karácsonyfa.

 • BaradlayR2011.04.06 12:41:25

  Kezdem elveszíteni a fonalat. Egyedi mérés?? És ez komoly? Most akkor ne is számítsak kompenzációra a családi házamra, aminek mind a 6 oldalát fűteni kell?

 • isti772011.04.06 12:45:05

  Ja, hogy a "korszerűsítés" és az átállás az egyedi elszámolásra nem egyszerre történt? Ez egy szép magyar megoldás.
  Elnézve a fentebbi képet: komolyan annyi a korszerűsítés, hogy a 40 éves radiátorra rátettek egy új elzárócsapot?
  A legnagyobb probléma az, hogy egyesek nem értik meg: a lakótelepi ház nem az egyedi elszámolásra lett tervezve, ezért nem is oldható meg. Pl. azt ki számolja és hogyan, hogy ki mennyi szemetet "termel"? Ki mennyit használja a liftet? A vízfogyasztást lehet egyedileg mérni a lakásokban - általában 4(!!!) órával (amelyek 6 évenkénti cseréjével így elég szépen lehet kaszálni), de a fűtést igazságosan nem.
  Én még azt is furcsállom, hogy aki éjjel-nappal fűt, az "csak" 3-szor annyit fizet, mint aki egyáltalán nem. Lehet, hogy a lakások fekvése eltérő, ezért van akit fűt a szomszéd, de ez sem arányos, ha a fogyasztást nézzük.
  Láttam már olyan - szintén hungarikumnak számító - "megoldást" is, hogy átálltak az egyedi elszámolásra, de mérőóra nélkül (!!!), azaz csakis a lakás mérete alapján fizetnek. Mindegy, hogy egyedül lakik valaki, vagy négyen vannak, az is, hogy állandóan fűt-e valaki, vagy szinte soha... ha x négyzetméter (illetve légköbméter), akkor y Ft, akármit csinálsz is.

 • readya2011.04.06 12:45:39

  HalivudEstevez

  A lépcsőház is van fűtve. Érted, a meleg nem áll meg az ajtónál..

  yeti-ufo hibrid

  Te is írás módban vagy, olvasni nem tudsz? A közös helyiségek fűtése is fűti a lakásokat. Szóval hiába tekertem le 3 napra, akkor is meleg volt, kintről. Ezen mit nem lehet érteni.

  Egyébként a sok jól megmondó fasznak elmondom, hogy egy napi max 4 órát járatott radiátorral a kiemelkedően magas fogyasztásúak közé került az ember. Fel tudjátok ezt fogni? Nem egész nap, nem fullon ment, hanem max napi 4 órát. Leírom újra: ez a kiemelkedően magas fogyasztású radiátorok közé emelte.

  Ne baromságokról beszéljetek, hanem realitásokról. Ismerjétek meg a tényeket, olvassátok el, amik le lettek írva és utána lehet okoskodni.

 • Roa2011.04.06 12:46:45

  Azt a rohadt kurva kommunista nénikéjét:
  1. a cikkírónak;
  2. a közös képviselőnek;
  3. a lakóknak.

  Csavarja le az az istenadta barom a fűtését, és akkor az is fogyasztani fog, aki eddig nem tette. Baszod. Coase-tétel az erőforrás elosztásra. Ez ugyanaz. Ha valaki sötét barom akkor miért kompenzálja más? Fizesse meg a hülyeségének az árát! Energiavámpír? No mész te a picsába!

 • mike-kulas2011.04.06 12:50:23

  A sok öreg komcsi, akik megkapták ingyen a lakást és azóta is vakon szavaznak a a nagy megmentőre, most szívja a fogát..

 • Vanek B. Eduard2011.04.06 12:51:33

  Tökéletes megoldást aligha lehet találni az energiaelszívás kontra takarékosság kérdésben. Ezért szerintem optimális megoldás a négyzetméter alapon fele költség szétosztva, fele óra szerint arányítva. Persze így is lesz, aki rosszabbul jár, mert több erősen "takarékos" szomszédját is fűti, de valamit ők is fizetnek és mégis takarékoskodnak is.
  A sarkokat viszont nem kompenzálnám: az egy fűtésköltségesebb lakás, oszt jónapot. Cserébe kevesebb szomszédjának a zajait hallgatja.

 • Tibike152011.04.06 12:52:19

  Volt egyszer a TV ügyvédjében egy riport egy HVásárhelyi panelházról, ahol egyéni mérés volt, de az eredmény megdöbbentő lett, néhány család fizet több százezres meg milliós tételt, sokan meg szinte csak az alapdíjat. És a közös képviselő ott bizonygatta, hogy hát ez biztosan jól van így. De azért szó esett a trükkökről is, amikor a komplett radiátort leszerelik és kicserélik és a pincében pihentetik télen, aztán visszacserélik leolvasás előtt.
  Ott is egy kisgyerekes családnak jött ki 7-800 ezres számla a sok ügyeskedő miatt. Aki nem csal az fizeti a rengeteg pénzt.
  Ebben az országban a csalók és trükközők miatt amúgy sem lehet semmit igazságosan elosztani, akkor már jobb, ha szétdobják a közös költséget, még ha az tényleg nem is túl ösztönző a spórolásra.

 • autobuzi2011.04.06 12:55:15

  A szomszédokkal kapcsolatos problémához az is hozzátartozik, hogy nyáron hiába akarnám kihasználni a szigetelést a meleg ellen nappali ablakzárással, redőnnyel, ha a szomszédaim az összes nyílászárójukat kitárják a legnagyobb melegben és a belső falakon keresztül átmelegítik a lakásom. A másik előforduló probléma az, ha külső fűtésszolgáltató van, és a működéshez szükséges kieső anyagi fedezetet áremeléssel kompenzálja. És akkor "nesze neked" megtakarítás és több százezer forintos befektetés.

 • kkn2011.04.06 12:55:27

  NO, az agysebészek még mindig nem értik ( vagy nem akarják, a tolvaj is tudja, hogy az nem az övé, amit ellop, de soha nem vallja be, csak kifogásokat gyárt, hogy nincs mit ennie, stb. ), ha neki elég a kevés fok, azt azért tudja megtenni, mert a szomszéd fűti a falát. Ha a szomszéd is úgy spórolna, mint ő, akkor neki csak nagyobb hőfokkal lehetne tartani a 20 fokot. De akkor a saját számláján látná a valós fűtését. Így a saját fűtése egy részét a szomszéd állja, de ezt belátni már nehéz, vagyis nem az, csak könnyű a másikra mutogatni, hogy ő miért használja ki a szomszédot...

 • BaradlayR2011.04.06 12:57:10

  "mérőóra nélkül (!!!), azaz csakis a lakás mérete alapján fizetnek."

  Ez olyan, mint a vízdíj. A vizet ugyanis a négyzetméter fogyasztja.

 • Petras Dominas2011.04.06 13:02:24

  Nálunk is most lesz az első megosztóval történő elszámolás. Mivel magam is műszaki vagyok és nem ismeretlen ez a terület írásban próbáltam megtudni a mérést felszerelő Tec..m cégtől az elszámolás módszerét, a számítási módszert és elvet, vagy a típus panelépületben végzett referencia méréseket. Semmit nem tudtam meg azon kívül, hogy Ők egy svájci módszert alkalmaznak, ha nem tetszik adjon a ház közössége másik elszámolási módszert. Törvény erre (módszer) egyébként nincs. Várom is a döntést, mert úgy látom, hogy a lakóközösség vezetésének a beruházás nagyon fontos volt, igaz a szerződést nem hozták nyilvánosságra amiből következtetéseket lehetne levonni. Nálunk is van szélső, szélső-északi, illetve középső szoba. Tehát én referenciát tudok biztosítani, hogy mi a ténylegesen szükséges hőmennyiség egyes helyiségekben. A durva hibás elszámolásnál pl: a radiátor teljesítményét nem is veszik figyelembe. Természetesen a mérés miatt lesz megtakarítás, de az elosztása a lakóközösség szavazata alapján fog történni, tehát ha több a "középső lakásos" képviselő akkor a szélsők buktak, mert ez a törvény!

 • 01görög2011.04.06 13:02:38

  readya

  Ha nem tűnt volna fel Okoska!Olvass vissza!!!
  Kétszer is kihangsúlyoztam.Neked akkor még egyszer hogy Értsd. "BE SEM KAPCSOL A RADIÁTOR" kapito???
  Szóval HA ÉN 20-21 fokot szeretnék, akkor elég ha kettesen pihen. Ha eléri a kívánt hőfokot nem kapcsol be. Én ennél jobba nem tudom neked lekottázni.

 • rotoura12011.04.06 13:03:01

  Ha a lakók eddig nem kapizsgálták, akkor ezután a cikk után biztos veszik az adást :).
  Én biztos lemennék hídba, ha a társasházam ügyeiről az indexen szereznék tudomást.

 • BaradlayR2011.04.06 13:03:28

  "A sarkokat viszont nem kompenzálnám: az egy fűtésköltségesebb lakás, oszt jónapot. Cserébe kevesebb szomszédjának a zajait hallgatja."

  Imperialista!

 • shitgun22011.04.06 13:03:35

  Észre kell venni, hogy az is hibás, aki ezerrel nyomja a fűtést, mert így nyomja a hőt a szomszédba, ahol fűtés nélkül is meleg van, tehát miért tolná fel a szomszéd 25 fokra a radiátorát, ha a nullás álláson 20-22 fok van? Ez nem görénység, én se fűtenék, ha már eleve meleg van, hisz nem én kértem a szomszédot, hogy a saját költségén fűtsön engem is. Arról nem is beszélve, hogy ha 22 fok van, hiába rakja az ember a saját fűtését 20-22 fokra, be se kapcsol. Jófejségből meg hadd ne fűtsek 26 fokra, versenyalapon... (teoretikusan beszélek, nem panelban lakom).
  Meg kéne magyarázni az embereknek, hogy ha mindenki ésszel fűt, 18-22 fokot pl., akkor a szomszédnak is kell fűtenie valamennyit, és eloszlanak a költségek. Különben meg a panelek szar belső szigetelése miatt ebben a kérdésben nem lehet igazsságot tenni, a leginkább fair megoldás a nm-alapú fizetés lenne. Lehet, hogy valaki többet fizet, mint kéne, valaki meg kevesebbet. El kell fogadni, hogy a panel ilyen költségekkel jár, ahogy a családi háznak és a téglás gangosnak is megvannak az előnyei-hátrányai.

 • 2011.04.06 13:05:03

  XXXXXXX

  Hiába válsz le a távfűtőről, azzal nincs megoldva ez a probléma.
  Vagy gondolod, majd a nem-távhő nem megy át a falon.
  sőt, leváláskor lesz csak igazán nagy a szívás, mert a távfűtőmű lakásokra számláz, ha valaki nem fizet, a főtáv beszopja.
  A gázos cég meg a társasháznak számláz, vagy összedobják a nem fizetők helyett, vagy leszerelik a gázórát.

 • Vanek B. Eduard2011.04.06 13:05:30

  @moonshadow: "kikalkulálja a lakások falakon át érkező hőmennyiségeit" Erre meg azt mondja a "takarékos" emberünk, hogy ő nem kért a szomszédjától hőt, ezért fizetni sem akar érte. Bezzeg, ha 2 fok lenne a lakásában 17 helyett, meggondolná kétszer, tényleg nem kell-e neki a szomszéd hője (vagy nője?).

 • 5perc2011.04.06 13:06:42

  Ha csak a lakások közti falat szigeteled, a problémának csak kis részét orvosolod. A plafont és a padlót is kell. De azt meg hogy?

 • Egy építész2011.04.06 13:10:40

  Minden hozzá nem értő és idota embernek szólok most:
  A fűtési rendszer ami ebben a házbn készűlt egy nagyon jól működő, életképes rendszer lenne, általány díjas vagy fűtött légköbméteres felosztás alapján.
  Tudomásul kellene venni mindenkinek, hogy ez egy panelház. Egy panelházat szigetelhetnek bárhogyan kívűlről, belülről, akkor is sz*r marad. Egy tégla épületben ha valaki lehajtja a fűtését, bármilyen régi is legyen az (és kívűlről még ha felújított is), akkor is 2-3 nap allatt, függetlenül attól, hogy más lakásokban fűtenek letud hűlni 5-10 fokra. Tudom, mert ilyenben lakok. A hőtechnikája ilyen egy tégla háznak, egy panelnak sokkal rosszabb. Éppen ezért nem lehet panelban hőmennyiség mérős fogyasztás elszámolást alkalmazni.
  A megoldás az álatlány díj panel esetén továbbra is.
  És mégegy dolog: azért nem igazságos, hogy ha nincs kompenzáció a felső illetve a szélső lakóknak, mert ő náluk távozik a legtöbb meleg. A többi lakásban azért marad meg jobban a meleg levegő, mert a fölötte/mellete lévő lakások "hőszigetelik".

  Egy szóval általány tovvábra is! Az az igazság!

 • kokog2011.04.06 13:12:30

  A mi társasházunkban is vannak költségosztók. A díjszétosztás 30-70%-os: 30%-ban légköbméter alapján fizetjük a fűtést, 70%-ban pedig a költségosztók alapján meghatározott szorzótényezők alapján. Tudok olyanról, aki trükközget. Emellett nem tudok kirívó problémáról. Az össz fűtésszámla tényleg lecsökkent a költségosztókkal, aki külső falon lakik, az tényleg valamivel többet fizet, de úgy-ahogy elfogadja. Nem tökéletes a rendszer, de még mindig jobb, mint a csupán légköbméter alapján történő szétosztás volt.

  Miért is? Légköbméter alapú szétosztásnál a lakók minden hónapban az össz fogyasztás állandó hányadát fizették, függetlenül attól, hogy ténylegesen mennyit fűtöttek, milyen meleg volt náluk, szellőztetéssel csökkentették-e a hőmérsékletet, stb. Ez a rendszer egyszerűen pazarláshoz vezet, mert az átlagember nem képes 100-200 lakás összfogyasztásában gondolkodni, csak a sajátjáéban. (Közös lónak...) A költségosztós móka miatt most mindenki sokkal közérthetőbben biztatva van a takarékosságra, és ez szépen mérhető.

  A véleményem az, hogy egy nagy lakásszámú társasháznál nagy luxus és ostobaság a rendszerszintű gondolkodás hiánya. Elsősorban a rendszert kell energiatakarékosabbá tenni, és utána már lehet finombeállításokat tenni egyedileg. Természetesen csak akkor, ha az méltányolható.

 • Jadedreams2011.04.06 13:12:42

  gyakorlatilag alig vagyunk otthon, ezért nem is megy a fűtés, minek? Ha nagyon hideg van, akkor persze be van kapcsolva a fűtés, de egyébként meg nem. Fölösleges. Az a pénz, amit igen, pofátlanul megspórolok megy a közösköltségbe, amibe ugye benne van a felújítás-külső szigetelés költsége. Energiavámpír vagyok, mert élősködöm a másik fűtésén. Aláírom. De ahogy mások is mondták előttem, aki fázik fűtsön, fizesse is ki amit fogyaszt. Én nem fázom, ezért nem fűtök, ezért fizetek annyit, amennyi. Ha nem tetszik a szomszédnak, szigetelje a falait. De a mai dolgozó többsége jóformán a munkahelyén él. Akkor misem természetes, hogy ha nincs otthon lekapcsolja a fűtést. Üresbe minek menjen?
  Rengeteg emberkéről tudok, aki megszokásból fűt ezerrel, aztán csodálkozik, hogy mennyi a hó végi összeg. Megszokásból nem tekeri le a fűtést, ha szellőztet, ha aznapra melegebbet mondtak és sorolhatnám. Ha nem gondolkodik valaki, akkor ne én legyek már a hülye, mert használom a fejem és igen, spórolok ott, ahol tudok.

 • moonshadow2011.04.06 13:12:52

  @Vanek B. Eduard:
  Takarékoskodik is, hiszen letekerte a fűtést ezért nála csak 16-17 fok lett.
  De amit a szomszédtól kap, azt mindenképpen ki kelljen fizetnie. Egy közös házban nemcsak jogok vannak, de kötelezettségek is.
  Ha totál hidegbe akar lenni, adja ki a lakását és feküdjön ki egy hálózsákba a ház elé.

 • Atro2011.04.06 13:13:01

  Ilyenkor örülök, hogy családi, kertes házban lakhatok. Nincsenek ilyen problémáim. A közös lónak mindig túrós a háta.

 • kokog2011.04.06 13:13:56

  És kedves építész: az átalánydíjas fizetés pazarláshoz vezet. Erre gondoltál?

 • Mityu2011.04.06 13:14:10

  Ilyen kiváló fényképeket is ritkán látni az indexéknél. Hogy sikerült?

 • Jadedreams2011.04.06 13:16:19

  Emlékszem, gyerekkoromban, a közösköltségben volt a víz használata. mindenki annyit használt, amennyit akart, mondván úgy is a közöst osszák x felé. Amikor be akarták hozni a mindenkinek külön vízóra oltári nagy balhé lett, vajon miért?
  De a víz víz, a fűtés fűtés. A vizet mindenki a használja, mert mindenkinek szüksége van rá, a fűtést viszont nem(mielőtt menne a kombinálás).
  Egyéni mérés van és kész, pont. Sokunknak megérte váltani, soknak nem.

 • Doubledecker2011.04.06 13:16:43

  Vanek B. Eduard

  De nekem tényleg az a bajom, hogy egyszerűen túl meleg van, mi nem takarékoságból nem fűtünk, hanem, mert így is túl meleg van.

  Mondjuk szarok rá, én nem akarok energia vámpírkodni, csak nem szeretem a gatyarohasztó meleget.

  Hogy a szomszédomnak 30 fok kell, arról én nem igen tehetek.

  De itt jön egy újabb csavar, nekem van klímám a szomszédnak nincs, pont a legnagyobb közös fal mentén van......

  Energia vámpír ő is.

  Én továbbra is azt mkondom, hogy 40-60 % négyzetméter alapú és a maradék költségosztó.

  Illetve ezzel együtt erős tájékoztatás, kampány a takarékoskodás mellett.

  Érdekes mikor vidéken laktunk, sehol nem találtam 25 fokra felfűtött házakat, télen nyítva lévő ablakokat, mármint a kertesházakon nem.

  Mindegy nehéz ez, de tényleg kell valami aranyosítás, különben, nincs ami ösztönözze a népket a takarékoskodásra.

  Lássátok fennebb a vízes példát, ha a víz közös jobban fogy.

 • Jadedreams2011.04.06 13:18:19

  *csak jegyzem. Ha kinéztek az ablakon hétágra süt a Nap (Budapest) megfogom a fürdőszobába a csövet forró. Beszélgettem a szomszéd nénivel hogy van és izé, ő még fűt. Ja kérem. Nálam nyitva van az ablak, mert jó idő van. Nála nyitva van, legyen friss levegő, de fűt. No comment

 • Kivlov2011.04.06 13:19:14

  Atro

  sosem "túrós", max "túros..."
  :D

 • Egy építész2011.04.06 13:23:11

  Jadedreamsnek

  A víz és a fűtés nem ugyanaz.
  A vízet lehet mérni hiszen átáramlik egy csővezetéken, ezért mérhető. A fűtés nem ilyen egyszerű.
  A fűtésnek nagyon sok változoja van.

  Előző hózzászólonak pedig:

  Az átalánydíj lehet, hogy pazarló perszer ez is közösségtől függ, de legalább igazságos.

  És senki ne higye, hogy ezek a hőmennyiség mérők jók, maga a gyártó nem vállal garanciát a mért étékekre!!!!!!!!

 • toce2011.04.06 13:25:06

  Amennyire én látom 3 fajta lakó van:

  1. Csaló, aki minden trükköt bevet, hogy a mérője keveset mutasson. Ezek általában pazarolnak is, és sajnos mérhető százaléka a lakóközösségnek.

  2. Hideg kedvelő. Náluk nincs mit spórolni, egy részük nem hajlandó megérteni, hogy magától nem lesz 20 fok se a lakásban, tehát hiába zárt el mindent, van fűtés, amiért fizetni kell.

  3. Lúzer. Aki nem ért az egészből semmit és garantált vesztese lesz a rendszernek.

  Nincs 4. alternatíva. Aki eddig spórolt, az ezzel is fog, aki nem spórolt az vagy lúzer lesz és mások helyett fizet, vagy csal.

  A költségmegosztó nem jó semmire.

  Amúgy a megoldás egyszerű. 95% alapdíj, 5% a költség megosztók alapján. Akkor van feedback a lakók felé, de legalább a becsületes polgárokból nem csinálunk tuti lúzert. A megosztók adatai meg a faliújságra, aki csal legalább hadd derüljön ki.

 • Jadedreams2011.04.06 13:25:37

  Egy építész:
  Igazad van, nem ugyanaz. De sokkal jobbnak tartom, ha mindenki egyéni fogyasztása alapján kapja a csekket. Lehet, hogy azért gondolom így, mert nem otthon "élek" többnyire, hanem a munkahelyemen.

 • fepe2011.04.06 13:26:01

  @P711:
  "Utánaszámolt valaki annak, hogy ennek a projektnek mennyi idő a megtérülése? Ha a cikkben leírt információk helyesek és lakásonként évente 40000 forint a megtakarítás akkor az egész ház éves megtakarítása mindössze 35,36M forint. Cirka 1.2 milliárd volt a felújítás, ami közel 34 év alatt térül meg"

  Nagyon jól látod. Mint közös-képviselő ezt én is elmagyaráztam már az ott lakóknak. A külső szigetelés pusztán dekoratív célt szolgál. Spórolni ezen így nem igazán lehet. Kivétel persze ha állami pénzen nyerészkedik az ember, mert ha nem kell kifizetni a 30 milliót csak a negyedét, ötödét, akkor már miért ne... A többit összedobják az adófizetők...

 • Doubledecker2011.04.06 13:28:24

  Ezzel vitatkoznék:

  Az általánydíj nagyon nem igazságos.

  Fentebb írták már sokan: Van akinek tök jó a 20 fok, és odafigyel a fűtésre, van akinek a 30 is kevés, és szarik rá.

  Csak köztes megoldások jöhetnek szóba. Légköbméter 60 % és a többi osztó. Már ez is sokat lendíthet a dolgon.

  Igazság pedig soha nem lesz, egyébként meg tényleg megy itt a sírás, de mindeki aki kertesházban lakik havi 30-40 ezret fizet, még sincs melege, szóval ha a távhő nem is a legolcsóbb fűtési megoldás, ma már nem is a legdrágább.

 • Mityu2011.04.06 13:28:29

  Nálunk a vízóra felszerelése után átlag havi 3000 Huf-al kevesebb lett a vízszámla. Ismerősöm boltjában is átalány elszámolás alapján akarták a vízdíjat fizettetni. Az ottani közös képviselő csupán azt felejtette ki a számításból, hogy a boltban sem zuhanyzó, sem kád, sem mosógép nem volt. Vízóra felszerelés ellen a közös képviselő kikelt magából. A boltban a vízórával mért vízdíj töredéke lett az átalánynak.

 • Jadedreams2011.04.06 13:29:11

  fepe:
  sajnos a többség dönt elve alapján hoztak döntést az említett paneleknék. Én nem akartam, mert a lakás albérlet. Nekem nem fog megtérülni ,de fizetem serényen. Oké, élvezem az "előnyét", de ha utána számolok ugyanott vagyok. Ahol spórolnék, az a közösköltségen visszajön. A tulajnak kellene fizetnie, de akkor beépíti az albi összegbe.
  A nyugdíjas néni bácsi se magának fizeti, de fizetnie kell. Mert azt mondták jó. Mire megtérülne, addigra nem hiszem, hogy ezek a házak még állni fognak. Bár ki tudja...

 • readya2011.04.06 13:30:44

  Jadedreams

  Te a faluházban laksz? Csak mert nagyon meg fogsz lepődni, hogy mennyit fogsz fizetni a keveset ment fűtéseddel... tudod, a napi 4 órás fűtéssel a kiemelkedően magas fogyasztású kategóriába simán be lehet kerülni. Érted ugye? Ezt sem először írom le, csak úgy látszik itt senki nem olvas. És ha lenne egy csöpp eszed, meg a többi okoskodónak is, akkor rájönnétek, hogy a 0-hoz képest nagyon extrém magas lesz mindenkié, aki egyáltalán bármennyit is fűtött. Szóval ha az 50-50% elszámolás marad, akkor a 0-ás majd visszakap havi 8-9e, te meg befizetsz ugyanannyit pluszba. A napi kevés fűtéseddel. Aztán aki nem fűt, annak meleg volt, havi 10e-ért, aki meg fűtött valamennyit, annak havi 30e-ért volt ugyanolyan meleg.

  Remélem sikerült végre felfogni, hogy mi a probléma...

 • Atro2011.04.06 13:31:09

  Mondjuk a családi házra áhítozóknak mondom, hogy azért drága mulatság a kertes ház télen: nekünk egy 98 m2-es, kétszintes, 4 szobás házunk van, aminek a leghidegebb téli napokon sajnos 50k HUF is lehet a havi gázszámlája... Nagyon zúzós tud lenni a kevesebb mint százezres nettó fizetésemhez képest, tehát nekünk már nyáron takarékoskodni kell a téli hónapokra. Görcsbe is rándul a szívem, amikor a barátnőmnél járok az egyik pesti ltp.-en és a legnagyobb télvíz idején látom a nyitott ablakokat a panelházakon...
  Nem tudja esetleg valaki, hogy a kertes házakra vajon lehet valami támogatást kérni a külső hőszigeteléshez??

  @kivlov:
  :))

 • andro_id2011.04.06 13:31:20

  Azt nem értem, hogy ez most mitől probléma? Tégla társasházakban ahol egyedi gázkonvektoros fűtés van, ott ki kap bármilyen kompenzációt mert a szélén lakik, vagy kit érdekel hogy a szomszéd nem fűt? Ott át lehet menni a szomszédba, és megmondani márpedig kapcsold be a konvektort mert nem fűtök neked? Úgy van előadva a probléma, mintha ez valami távhős panel probléma lenne pedig nem...

 • v4k0nD2011.04.06 13:32:31

  Alapvető difi van a között, hogy a szomszéd ezerrel fűt (mert szereti a meleget, mert kisgyerek van, szóval azért mert ő így akarja) és emiatt nekem járulékos hasznom van (kevesebbet vagy egyáltalán nem is kell fűtenem a kívánt hőfok tartásához), és a között, hogy direkt én nem fűtök, mert majd a szomszéd érzékelve a hidegebb falat/szobát, feltekeri a radiátort, és így nálam is melegebb lesz.
  Az első esetben szerencsés vagyok, a másodikban élősködő.

  Egy a másodikhoz hasonló helyzetben ismerősöm 1-2 napig jobban felöltözött és nem felfelé, de lefele tekerte a fűtést. Az élősködő szomszéd vette is a lapot (érezte a hideget) és állított a maga radiátorán.

  Azokról meg akik, hidegvizes ruhával takargatják az érzékelőt, mikor "beröffentenek" itt lehet kár is beszélni, mert ők külön problémakör: egyszerű toljavok!

 • readya2011.04.06 13:33:53

  fepe

  Ez nem a csak a spórolásról szól. Hanem a komfortról is. Télen is lehet kellemes átlagot tartani és nyáron lehúzott redőnnyel elviselhető lett az élet légkondi nélkül is. Egy sima panelben meg télen is fos, nyáron is fos.

  Itt pedig a pénz egy jó nagy része az EU-tól van. Talán a fele? Szóval hülyeség lett volna nem megcsinálni.

  Arról nem beszélve, hogy akinek már korábban volt ablakcseréje, annak az egész került 200e pénzbe. A megtakarítás pedig lakásonként inkább évi 70-80e. Korábban 35e volt a téli fűtés, most meg 19e. Az 16 pénz. Ha csak 4 hónapra nézem, akkor is több, mint 60e. Itt pedig nyáron a meleg víz szinte ingyen van, a napenergia miatt. Az megint egy 20e évente simán. Magyarul 2-2,5 év alatt visszajön a befektetett tőke. Nem kell hozzá nagy matek

 • Atro2011.04.06 13:33:59

  Egyébként egyszer a szemem elé került a netet böngészve egy cég, amely a falak belső hőszigetelésével foglalkozik. Ez megoldás lehet a cikkben szereplő problémára. Guglizzatok rá a belső hőszigetelés kifejezésre!

 • andro_id2011.04.06 13:34:07

  readya: akkor neked is ... és akik konvektoros társasházban laknak???? Ott még az 50% alap sincs... úgyhogy nagyon nenm kéne jajjgatni egy panelban lakónak, aki eleve olcsóbban jön ki egy hónapr a fűtéssel mint egy egyedi gázzal fűtéses társasházban... szerintem a panel távhősök sora még istenes a sok támogatással... mondom ezt panellakóként.

 • Doubledecker2011.04.06 13:35:48

  v4k0nD

  Ezzel én is egyetértek nálunk állandóan túl meleg van.

  DE néha kifejezetten hideg volt télen, (gondolom nem voltak otthona szomszédok), akkor én is feltekertem.

  Én nem nullán tartom a radiátort, csak igyekszem tartani a lakásban a 20-21 fokot.

  De sosem sikerül, mert mindig több van.

  Tényleg lehetne esetleg olyan elszámoló is, ami a lakásban léghőmérsékletét mérné, és az alapján osztani.

 • toce2011.04.06 13:36:58

  Réti Gyula úrnak minden tiszteletem a felismerésért, hogy ez az elszámolási rendszer csak azokkal tol ki, akik becsületesen játszanak, így nem képezheti alapját egy igazságos elszámolásnak...

 • kokog2011.04.06 13:37:09

  Építész: miért lenne az átalánydíj igazságos? Tfh. megegyezel valakivel, hogy ezentúl közösen ebédeltek, és a közös összegnek egyenként a felét fogjátok kifizetni. Ha a másik luxus kaját eszik, te pedig zsíroskenyeret, akkor a másik jól jár, mert kevesebbet fizet, mint amit megevett, te pedig rosszul, mert többet. Ebben mi az igazság?

 • readya2011.04.06 13:37:22

  andro_id

  És ha a másiknak szar, akkor legyen mindenkinek az? A konvektoros házakban mellesleg tégla fal szokott lenni. Ott meg nem annyi hő megy át, mint a paneleken. Szóval nem kell keverni a szezont a fazonnal. A következő hülye kommentre nem válaszolok.

 • punka2011.04.06 13:40:10

  Miért kell egy gyereknek 30 fok?

 • nagybela22011.04.06 13:41:24

  Eh, marhák.

  Szemközti házból óránként meg kell mérni az ablakfelszínek hőmérsékletét egy o-készülékkel. (gyk.: auto-mata mérőkészülékkel) Ebből már lehet sejteni a szobában lévő hőmérsékletet.
  Szerintem elég egy ilyen készülék az egész épületre.

  Persze ilyenkor is lesznek trükkös alakok, de mit lehet csinálni a gennyládákkal...

 • XXXXXXX2011.04.06 13:42:05

  andro_id
  te sem érted...
  a távfűtő a háznak számláz, annyit, amennyit a szerződésben rögzítettek, és ezt a házban lakók összeadják a kötségmegosztónak nevezett arányszámmérő alapján.
  Ez ideális esetben oda vezet h mindenki letekeri a fűtést, a házban mindenki egyformán megfagy és év végén mindenki egyformán, ugyanannyit fizet mintha mindenki csutkára feltekerte volna, hisz a fizetendő energiamennyiséget külön szerződés szabályozza....

 • Doubledecker2011.04.06 13:44:05

  Azt se feledjük, hoyg megint azok sírnak persze, akik eddig is szartak a takarékosságra, meg kedvelik a felesleges meleget.

  Úgye az ő nagy túlzott melegigényüket, a rendesek fizették, hosszú évekig.

  Nincs igazságos módszer, ez kicsit jobb, mint a semmi, főként mert takarékosságra ösztönöz.

  És még egy valóban el kell felejteni a nullás költségosztó állást.

  Mondjuk nálunk a régi primitív práologtatós van, van egy szobánk, amit még egyáltalán nem használunk (majd ez lesz a majdani kölök szobája), abban egész télen nem volt nyítva a radiátor, az ablak annál többször, mégis mutat jó néhány egységet a cucc....

  Nem parázni fizetni, odafigyelni.

  Jut eszembe a szoban forgó kölök szoba mellett csak a lépcsőház van, de télen így is volt benne 15-16 fok.

  Lehet különben le is kell szerelni a radiátort, és majd pingvint tenni bele.

 • sirarcheer2011.04.06 13:44:25

  Átolvastam a kommenteket, meg cikket is.
  Eddig mindig azt hallottam hogy a felső szinteken nem jó, mert télen-nyáron túl meleg van, mivel az alsó szomszédok fűtenek. Ezért légkondizni kell nyáron.

  Most meg azt mondják hogy a zárószinteken lévő lakások elvileg azért olcsóbbak mert többet kell fűteni.Én most állok lakásvásárlás előtt és nem látom hogy olcsóbbak lennének.

  Témához:
  Szerintem maradjon az egyedi mérés, mert pár év alatt beállna egy átlag szint. Mert jövőre aki idén pazarolt az takarékosabban fog fűteni, aki meg 0-n tartotta az kénytelen lesz felvenni mert már nem fűtik a falát annyira.

 • Takony_fősámán2011.04.06 13:46:47

  El tudná valaki nekem magyarázni, hogy hogyan működik ez a költségmegosztó műanyag biszbasz? Mit mér, és ebből mit számol?

 • Dirty Harry2011.04.06 13:47:05

  2011.04.06 12:00:16 Corvinus Interruptus:

  Én albéreltem ilyen lakásban, csak hőmennyiségmérő volt, de semmi felújítás: régi ablak, szigeteletlen külső fal, egycsöves rendszer. Hiába spóroltunk, nem volt semmi hatása, fizethettünk mint a katonatiszt, főbérlő szerint a mérés előtti korszaknál többet. Ráadásul párologtatós mérő volt, amit évente egyszer cseréltek, tehát párolgott a téli 18 fokban, meg a nyári 30-ban is.

  Röviden: menekülj!

 • Doubledecker2011.04.06 13:47:10

  XXXXXXX

  De Tisztelet Uram ez nem így van.

  Nekünk a hőközpontban van egy OMH (Nem tudom most mia a neve, bizots valami nemzeti lófüty ez is) által hitelesített hőmennyiség mérő.

  Ami a ház által felhasznált hőmennyiséget méri, és amely látható módon szoros kapcsolatban van az időjárással.

  Ezért van értelme a takarékoskodásnak.

  Más kérdés, hogy az egész elbaszott dolog, mert a távhő igyekszik, minnál több energiát betolni a házba, mégg akkor is ha elforr a víz, vagy az ablakon megy ki a meleg.

 • kokog2011.04.06 13:47:12

  SokX: nem egészen úgy van, ahogy mondod. A távfűtő cég annyit számláz a háznak, amennyi fogyasztást mér. A fogyasztást úgy lehet megmérni, hogy megmérjük a befelé menő víz mennyiségét és hőmérsékletét, és ugyanezt a kifelé menőre is. A kettő különbségéből számítható a közösen elfogyasztott hőmennyiség. Az alapdíjakon felül ezt kell kifizetni. Ha mindenki lecsavarja a fűtést, akkor majdnem olyan meleg lesz a kimenő víz, mint a bejövő, és akkor összességében kevesebbet fizetnek. Kevesebb oszlik szét közöttük.

 • 2011.04.06 13:47:36

  Egy építész

  Te nem építész vagy, hanem egy mekkelek!
  Ezek az istenverte kütyük nem hőmennyiségmérők, hanem költségosztók. Hányszor kell még ezt elmondani?!
  Lehetne bemondásos alapon is szétosztani, de ez valahogy jobb.
  Egyébként pedig a lakók ezt a felújítást MEGSZAVAZTÁK, senki nem fogott pisztolyt a fejükhöz.
  akkor kellett volna gondolkodni, nem utólag.
  A szétosztás módját egyébként a távhőtörvény nem határozza meg, annak módját a lakóközösség dönti el. Akár haj és szemszín alapján is szétdobhatják.

 • vbkerethid2011.04.06 13:47:37

  Egy debreceni műemlék társasházban már 13 éve van fűtés költségosztás, és melegvíz fogyasztás mérés. Akkor a teljes átalakítás 90%-át az Állam, az Önkormányzat és a Hőszolgáltató fizette (pályázat volt), mi voltunk a mintapéldány. Az akkori első közgyűlésen megszavaztuk, hogy a ténylegesen elfűtött energiát fizeti ki mindenki, csak egy kicsi korrekció van az un. csőfűtés, amely kb. 10% korrekciót jelent. Egyéb kompenzáció nincs! Mindenkinek tudomásul kell venni, hogy a szélső, rosszabb tájolású lakásokban többet kell fűteni és ez a lakás értékében jelenik meg, vagyis ilyen lakásokat olcsóbban lehet megvenni (és eladni). Vége a szocialista egyenlősdinek. Nálunk ezt mindenki tudomásul vette, az igaz, hogy az egész távfűtött társasház csak 5 lakásos és a műemlékből adódó méteres(!) vastagságú falak a szomszéd fűtését-nem fűtését alaposan leszigetelik (szó szerint). Miért fiessen az aki több hétre elutazik stb.? Beállítja 6 fokra a radiátorokat(hogy ne fagyjon el) és nem fogyaszt. Aki egyébként 20 fokkal beéri legalább 50-60%-ot spórol a hődijjon.

 • toce2011.04.06 13:49:11

  A Panelház mint Társasház egy közös tulajdon. A fűtési rendszere úgy lett tervezve, hogy a külső határoló falak közötti teret kell fűteni.

  Spórolni nem egymáson, hanem a betáplált hőn lehet. Ha ennyire sok lakásban van túl meleg, azaz 0 fűtésnél is elegendő a hőmérséklet, akkor csökkenteni kell a betáplált hő mennyiségét.

  Amúgy addig a határig kell csökkenteni, amíg valaki(k) nem fázik(nak)...

  A mérés célja, hogy meghatározzuk ki használ a többieknél többet. A költségosztó mint mérési módszer és eszköz így látatlanban is megbukott ha jól sejtem, és akkor még nem említettük mennyire egyszerű manipulálni az adatait.

  Egyszóval el kéne gondolkodni mire megy el 2MFt.

  A betáplálandó hőmennyiség pontosabb szabályzásával valószínű egyszerűbb spórolni, és még az évi 2 milla is megmarad...

 • zombinyúl2011.04.06 13:50:29

  A Faluházban lakóktól kérdeznék..

  Van jelen valaki, aki a felújítás önrészét nem fizette ki egyben, hanem a központilag felajánlott hitelkonstrukciót választotta?

  Hogy működik a törlesztés? Benne van a hivatalos közösköltségben, vagy külön fizetitek az OTP felé, esetleg külön számlára a Faluháznak?

 • kokog2011.04.06 13:52:50

  Kedves *_fősámán!
  A költégosztó nem mér a "mérés" legszűkebb értelmében. Többféle is van belőle (pl. párologtatós, meg elektronikus). Az elektronikus működési elve az, hogy méri a hőmérsékletet a radiátor felszínén és a szobában (=nem a radiátor felszínén), és a kettő közötti különbségből számolgat valami értékeket. Ha a radiátor forró, akkor többet számol, ha meg hideg, akkor kevesebbet (vagy egyáltalán semmit). A számolt érték nem lesz pontosan arányos a ténylegesen elfűtött energiával, de elmondható, hogy ha többet fűtünk, akkor többet fog számolni.

  Egyébként guglizz rá: "költségosztó működés". Hamar meglesz :-)

 • Gera2011.04.06 13:53:09

  Semmiféle speciális nincs ebben. Én egy hatlakásos különálló téglaházban lakom. Minden szinten 2 lakás van. Én középső vagyok, alattam, felettem és egy oldalról mellettem fűtött lakás van. Nem kell sok ész belátni, hogy nekem kisebb a gázszámlám, mint a földszintieknek és a másodikon lakóknak. Egyedi fűtésünk van, mindenkinek saját cirkója és gázórája van a pincében. Én 20 foknál semmiképp nem igénylek többet, úgy látszik, a szomszédaim igen, mert kb nulla fok külső hőmérsékletig nem kell fűtenem. Fel sem merült, hogy valami kompenzációt csináljunk.

 • toce2011.04.06 13:58:45

  ...azaz le kell tekerni a bemenő csapot. Akkor majd akinek 20-21-22-23 fok elegendő, az is feltekeri a fűtést, aki meg 30 fokot akar, vegyen villanyrezsót.

  A ház pedig spórol, mindenki boldog, a mérésre szént 2 misit meg el lehet fagyizni.

 • Egy építész2011.04.06 14:00:59

  Kokog te sk hü*e vagy!

 • XXXXXXX2011.04.06 14:06:04

  kokog:
  kösz, így már érthető, csak ezekben a cikkekben sose volt kifejtve a költségosztó és a távfűtő hőmennyiségmérője közötti összefüggés.

 • XXXXXXX2011.04.06 14:12:18

  monnyuk akkor inkább az lenne érdekes h akinek jelentősen megnőtt a költségosztók felszerelés után a fűtése, egy belső szigeteléssel mennyire tudná levinni ezt, és mennyire gazdaságos ez az egész belső átalakítás egyéni vagy házközösség szintjén....

 • Hámos Mommeg2011.04.06 14:18:59

  Jól számolom,hogy 33év a megtérülése a befektetésnek amire az adómat használják?

 • magyarevagyok2011.04.06 14:20:33

  Kéne szólni Réti Gyulának, hogy gyorsan plakátolja ki az adatokat, hogy minden zombi láthassa hogy pénzbe kerül a meleg. Jövőre majd az is lejjebb csavarja a fűtést, aki idén télen 30 fokban grasszált. Aki meg nem fűtött, az kicsivel többet fűt, mert nem jön át annyi meleg a szomszédból. Egy idő után magától beáll a rendszer egy elfogadható reális átlagra. Nem az a hibás, aki lecsavarja saját radiátorát, mert nem akar megpusztulni a lakásban 30 fokban, hanem az a gyökér aki fűt mint az állat, hogy ne kelljen semmit felvenni e bordás atléta fölé...

 • Csili22011.04.06 14:23:00

  Amikor nálunk - szintén III.ker. - elkezdték a "fútéskorszerűsítés" tervezését (radiátorcsere,szelepek, rádiófrekveniás egyéni mérőműszer felszerelése), megkérdeztem, hogy mi lesz akkor, ha a lakók letekerik a fűtést. Azt mondta a Lakásszövetkezet elnöke, hogy ugyan miért tennék ezt az emberek?
  A lakók nagy része természetesen 0-5 közé állította a szelepet (egyébként 9 fokozatú). Aki letekerte a fűtést, az most azt várja, hogy "0" Ft-ot fog fizetni, és háborog, ha nem így lesz. A földszinti és 1. emeleti lakók a max-ra állított fűtés mellett is "fagyoskodtak". A földszint alatt fűtetlen pince szívja el a meleget, plusz a lépcsőház.

  A Szövetkezet állítólag 24 C fokra szerződött a FŐTÁV-val. De hogy ez mit jelent, azt senki sem tudja, vagy nem akarja tudni és elmondani.
  Én többször rákérdeztem, hogy hol kell 24 C foknak lenni, de nem kaptam rá választ. Az biztos, hogy (földszinti lakó lévén) maximális fokozat mellett sem volt több 21 C foknál a lakásban (új ablak, új radiátor van), viszont az óra úgy pörgött, mint a körhinta. Előre félek, hogy mennyit kell majd az átalánydíja ráfizetni jövő januárban, amikor elszámol a Főtáv.

  Egyébként október, novemberben meleg volt a lakásban, december első napjaiban szerelték fel a mérőműszereket, utána jelentősen visszaesett a bejövő vízhőmérséklet. Kénytelen az ember 9-re állítani a szelepet, hogy vmi melegvíz bejöjjön a radiátorba... Szóval, úgy csalás ez, ahogy van.

  De valakik biztosan jól fognak járni.... és nem a lakók.

  Hallottam olyanról is, hogy a ház szélén lakók (alsó, felső, oldalsó lakások) több 10ezret ráfizettek, a középen lakók pedig ugyanennyit kaptak vissza.

  A légköbméteres átalány lehet hogy igazságosabb volt, bár akkor sem volt meleg a lakásban, de mégsem volt az az érzése az embernek, hogy a szomszéd lakását fűti, ill. hogy jól átverik.

 • Doubledecker2011.04.06 14:24:38

  magyarevagyok

  Ja, ja muszáj megtartani egy magasabb százalékot az elszámolásban költségelszámoló alapján, csak ez ösztönöz.

  Ha közös, akkor mindeki fogyaszt, mint állat.

  Jó megoldás nincs, de higye el mindenki, hogy ez jobb, mint az átalány.

  Ennyi, persze egy törvényi minimumot is ki kellene csavarni,azaz nem lehet, hogy a költségosztó alapján számolt osztás magasabb legyen, mint 70%.

 • Bélus___2011.04.06 14:26:30

  Hogy ez mekkora f@szság! Millió példa van az egyedi mérőre, pl. mindenhol egyedi a mérő, ahol a lakásokat egyedileg fűtik gázzal. Én is szeretem a meleget, a szomszéd néni meg a papírvékony közfallal (esküszöm, a WC-ben szerintem van olyan rész, ahol kézzel át tudnám törni) nyilván lop. A sarki lakó (pl. én) meg nyilván szopóágon van. És?

  Ha nem tetszik vkinek, h a szomszéd lop, ne fűtse! Szigetelje a saját kis lakását egyedileg!

 • EBL2011.04.06 14:30:15

  XXXXXX:
  Minden távfűtött háznál pontosan mérik a házba bejuttatott hőmennyiséget. (Hőközpontokban GJ egységben) Ha nincs költségmegosztó, akkor a pontosan mért hőmennyiséget általában tulajdoni hányad szerint szokták elosztani a lakók között.

  A költségmegosztók elfogyasztott energiát nem mérnek. Arra jók, hogy mérik a radiátorok hőmérsékletét és működési idejét. Így egy olyan arányszámot lehet meghatározni, ami összefüggésben van az adott radiátor üzemidejével és hőmérsékletével. A költségmegosztókkal azt lehet meghatározni, hogy a teljes (100%) bemenő hőmennyiségnek közelítőleg hány %-a ment át azon az adott radiátoron. (Ez csak egy közvetett közelítő mérés, nem pontos.)

  Így most már a tulajdoni hányad helyett lehet használni ezt az arányszámot is a nagy közös számla megosztására, sőt vegyes rendszert is ki lehet alakítani.

 • Doubledecker2011.04.06 14:34:44

  EBL

  Ja, ja abszolút rendben van a leírás.

  Nekem a tulajdoni hányadom 5.5 % (de ebben pibce is van), viszont a költség osztó alapján a ház által felvett teljes hőmennyiség 3.2%-át fizetem most.

  Ennyi, meg egy bambi.

  A lényeg még abban, van ha mindenki sporól, azaz ablakmok csukva, nincs 30 fok, akkor a teljes felvett hőmennyiség is csökken.

  Más kéréds, hogy a távfűtőművek igyekszik rommá fűteni a házat,m mert nekik ez az érdekük.