Csongor
2 °C
15 °C

Energiavámpírok az óbudai óriáspanelben

2011. 04. 06. 10:20

Magyarország legnagyobb társasházában, a 884 lakásos, háromezer lakója miatt Faluháznak is nevezett óbudai óriáspanelben közel 1,2 milliárd forintért szigeteltek, korszerűsítették az épületet egy éve. A próbaidő után most kellene átállni a lakásonkénti egyedi fűtésszámlára. Ám a közös képviselő egyelőre nem meri elmondani a számokat a lakóknak, annyira nagyok az eltérések a lakások között.

falu01

A nemrég elvégzett mérések szerint ugyanis többen a lakók közül egyáltalán nem fűtöttek télen: 0-ra tekerték a radiátort, mert úgy érezték, hogy a lakásban így is megvan a 18-20 fok. Arra viszont nem gondoltak, vagy ha gondoltak, nyilván elhessegették maguktól a gondolatot, hogy így a szomszédjuk fűti lakásukat a válaszfalon keresztül. Vagy másképpen megfogalmazva: energiavámpírként szívták a meleget a szomszéd lakásból.

Így a 884 lakásos házban van olyan tulajdonos, akinél 3000-4000 általános hőmennyiségegységet mértek legutóbb a fűtési idényre vetítve, környező szomszédjainál meg nullát, egyet, vagy 150-et. Azaz szinte egymaga fűtött ki a sajátjával együtt négy lakást. Ez forintban azt jelenti nagy vonalakban, hogy míg a nem fűtőknek 7-10 ezres lenne a fűtésszámla, a „kazánlakás” tulajdonosának meghaladhatná a 25-30 ezer forintot (havi átalányban).

IV0C9511

Szerencsére a lakók még nem ismerik a számokat, a közös képviselő ugyanis nem meri elmondani nekik, attól tartva, hogy egymást fogják hibáztatni a nagy különbségek miatt. Réti Gyula szerint várni kell, amíg kitalálnak valamilyen igazságos kompenzációs rendszert a nagy különbségekre.

Réti szerint az tény, hogy a beruházás „szummában legalább évi 30-40 ezer forint megtakarítást hozott” minden családnak. Jelenleg béke van, hiszen a ház lecsökkent hőfogyasztását dobják szét 884 részre a lakosok között, fajlagosan egyenlő alapon (a lakás légköbméter-nagysága alapján), tehát mindenki azonos arányú csökkenést érzékel.

Most jönne a következő lépés, hogy a számlát egyedileg minden lakásban az elfogyasztott hőmennyiség után állítsák ki. Nem teljes mértékben ugyan, mert a ház közgyűlése korábban úgy szavazott, hogy a számlának csak az 50 százaléka legyen kiállítva az egyedi fűtés alapján, a másik 50 százalékot a ház átlaga adja ki.

"Nullán a radiátor, miért kell mégis fizetni?"

Itt következik azonban az a probléma, hogy többen vannak, akik egyáltalán nem vagy alig fűtenek. Ezekből a lakókból is többféle van. Egyesek reggel, amikor elmennek, lecsavarják a fűtést, amikor hazajönnek felcsavarják. Ez nem kifogásolható elvileg. Van, aki máshol lakik, üresen áll a lakása, amíg ki nem adja, vagy be nem költözik, természetesen ő sem fűt.

A Faluház projekt 2009-ben 123 nap alatt készült el. Kicserélték az ablakokat, leszigetelték és színezték a külső falakat és a tetőt házat, a 2004-ben korszerűsített a fűtési rendszert költségosztóval szerelték fel, napkollektorokat építette be a melegvíz-szolgáltatás rásegítésére. A tervek szerint a fűtésen 50 százalékot szerettek volna spórolni, ami meg is valósult, a melegvízköltségen pedig szintén 40 százalékot, amiből egyelőre még csak kb. 30 százalékot értek el. A közel 1,2 milliárdos költség 40 százalékát az unió és a kerület közösen, 33 százalékát az állam, 27 százalékát pedig a tulajdonosok állták.

Előfordul, hogy valaki nagyon tudatosan takarékoskodik, vagy szereti a hűvöset, és eszébe sem jut, hogy ezzel esetleg a szomszédnak árthat. Az egyik megkérdezett lakó például meg van elégedve a fűtésszámlával, igaz, náluk a hálószobát alig kell fűteni, olyan jó idő szokott lenni. Elmondása szerint körülbelül havi húszezer a számla télen, ami jóval kevesebb a felújítás előttinél. A beruházás neki személy szerint havi 3000 forintos terhet jelent hét évig, ami így megérte.

Olyan lakó is akad, aki nagyon jól tudja, hogy a szomszédjai fűtik, ha nem fűt az egész lakásban, de nem törődik vele. (Sőt, amikor néha „bedurrant”, azaz ráengedi a csapot, akkor gondosan letakarja hideg vizes ronggyal az érzékelőt.)

A lakók egy része már kapiskálja, hogy nagyok a különbségek, de nem egészen fogták fel a lényeget. Egy nullás fűtésű lakó például hosszasan azon zsémbelt, hogy hiába takarékoskodik ő, ha a szomszédja sokat fűt és felhúzza a közös számlát. Az persze eszébe se jutott, hogy a szomszéd a melege egy részével pont az ő lakását táplálja.

Természetesen többen átesnek a ló másik oldalára. Van, aki a jó meleget szereti (például a kisgyerekesek), és addig se veszi le a fűtést, amíg szellőztet. Hiába adott ki tájékoztatót a közös képviselő, hogy szellőztetés előtt zárják el a radiátort, és csak utána nyissák meg, rengeteg hő kimegy az ablakon. Sok az olyan idős, egyedülálló ember is a házban, akik az egész takarékoskodással nincsenek tisztában, és nem értik az összefüggéseket.

A felső sarokban lakni a legrosszabb

Eleve problémás a lakás elhelyezkedése: nem jó, ha több külső fala van, vagy ha a tetőnél van, a legkedvezőtlenebb pedig ha a ház felső sarkában húzódik meg, hiszen ezekben az esetekben külső falakat is fűtenie kell. Ezért ezek a lakások kompenzációt kapnak, aminek a mértékét a tapasztalatok alapján fogja a társasház a kezdeti 10-20%-hoz képest változtatni, ha ez szükséges.

IV0C9526

A közös képviselő szerint Németországban például nem okoz problémát az ilyesmi: a kedvezőtlen elhelyezkedésű lakásoknak alacsonyabb az áruk, mint a kedvező ún. közbenső lakásokénak. Ezt Magyarországon az ingatlanpiac nem igazolja vissza.

A társasház vezetése megpróbált utána nézni, van-e hasonló problémával küszködő társasház Magyarországon, és ha van, hogyan sikerült megoldani a kérdést. Kiderült, hogy arányaiban még kevés költségmegosztót használó panelház létezik, de általában a lovak közé dobják a képviselők a gyeplőt, azaz rábízzák a lakókra, rendezzék el egymás között a nézeteltéréseket.

Réti Gyula szerint azonban felelőtlenség lenni torz értékek elé állítani a lakókat, azt azonban elismeri, hogy a sötétben tapogatóznak. A probléma előtt egyelőre a műszaki egyetem szakértője is tanácstalanul áll, neki is új ez a téma.

Pedig közeleg a májusi közgyűlés, ahol a közös képviselőknek virítani kellene az adatokat, kinél mennyi fogyasztást mértek, ki mennyit fizet(ne), ha átállnak a jelenlegi átalányról a már előkészített egyedi mérésre. Réti azonban azt fogja javasolni, hogy hiába a lehetőség, egyelőre maradjanak még egy-két évig az átalányszámlánál, és ha kitalálnak valamilyen igazságos rendszert, akkor álljanak át.

Bonus-malus vagy százalékcsökkentés?

Erre egyelőre még keresik a megoldást. Elképzelhető, hogy valamekkora minimálfűtést meghatároznak, ami alá nem lehet majd menni. Csakhogy ennek jogi korlátja van, nehezen kötelezhető fűtésre például az, aki nem is használja a lakását. Az is lehet, hogy valamilyen kompenzációs szorzót vezetnek be a mérések alapján, vagy büntetik a 0 fűtést, ahogy ez külföldön több országban elterjedt.

Felvetődött az is, hogy a majdani számla ne 50-50 százalékban álljon az egyedi és az átlagfogyasztásból, hanem kisebb, 40 vagy 30 százalék legyen az egyedi számla részesedése (amit korábban a mérések adatainak megismerése előtt már elutasítottak a tulajdonosok). Csakhogy ennek az lehet a hátulütője, hogy ha valaki nem érzi a zsebén közvetlenül a megtakarításának a hozadékát, az hamar leszokik róla. Azaz pont az egész projekt lényege veszhet el.

Pedig a mintaházat a többi panel is követné. Puskás Péter, óbudai alpolgármester, a program felelőse elmondta, hogy a beruházás előtt még csak 3-4 panelház indult a felújítási pályázatokon, most már több mint húsz. Sokan hallották ugyanis, hogy a Faluházban egy átlagos lakás fűtésszámlája 33-35 ezer forintról 17 ezerre esett. Puskás bízik benne, hogy a lakók megtalálják majd a jó megoldást az igazságos költségosztásra is.

Évi egyszeri leolvasás kétmillióért

A lakók egy része nem volt megelégedve a kivitelezéssel, az új ablakok például huzatosak voltak sok helyen. A hibákat azóta a legtöbb lakásban orvosolták. A bajt az okozta, hogy bár az önkormányzat és a ház is delegált egy-egy műszaki ellenőrt, az egyiknek menet közben lejárt a megbízatása, a másik pedig sajnos meghalt. Ezért nem volt, sokkal nehezebb a garanciális javítások megszervezése. Morognak azért is többen, hogy az évi egyszeri leolvasást közel kétmillió forintért végzi el a megbízott cég , és a felszerelt költségosztók nem hitelesített mérőműszerek csak arányokat határoznak meg. A közös képviselő szerint azonban erre nincs jobb módszer: nem kell megvárni, míg egyenként mind a 884 lakásba beengedik, kintről, rádiós jeladóval olvassák le a fogyasztást

Hozzászólások (74)

 • Nem vagyok radikális2011.04.06 10:35:36

  a költségmegosztó rendszerben létezik a szorzószámok lehetősége, mellyel a homlokzati falakat lakás elhelyezkedését lehet kompenzálni. persze ez már tisztán matematikai probléma h a 0-t nem lehet semmivel felszorozni...

 • szemeteske2011.04.06 10:36:20

  Nem egyedi probléma. Érden is ez volt a panel felújítás után. Amennyire tudom; megoldás ott sem született a kialakult helyzetre.

 • hím-pellér2011.04.06 10:37:44

  Én évi egy millióért leolvasom a költségmegosztókat!

 • hegyilany2011.04.06 10:38:10

  Tipikus közlegelő-probléma.

 • Kara kán2011.04.06 10:39:19

  Van egy jó ötlet, de valahogy mi még ezt is elszúrjuk.

 • byrdie112011.04.06 10:39:37

  Én ha nem is ekkora de egy 95 lakásos társasházban lakom.
  Ebben a megépítéstől kezdve önálló hőmennyiség mérő van a lakásokban.
  Itt először is van egy alapdíj, amit minden lakásban kell fizetni, hiszen itt is vannak üres lakások, melyeket nem fűtenek.
  Meg vannak olyan lakások, melyet minden oldalról körbevesznek. Erre alkalmazott módszer, hogy egy számítás alapján különböző szorzószámokat kapnak a lakások az elhelyezkedésük alapján. Nagyjából kijön a korrekt elszámolás mindenkinek.

  Persze nálunk is van egy idős alleswisser, akinél 5 éve nincs fogyasztás, holott hárman laknak benne. Számos ugyanolyan méretű és elhelyezkedésű lakás van a házban, mindenhol van fogyasztás csak nála nem. Most megvan a megoldás, letakarja az érzékeklőt!
  Tolvaj!!!!

 • Pál utcai fiú2011.04.06 10:39:52

  ez a helyzet gondolom egyéni fűtésű társasházi lakásoknál is előjöhet, ott meg aztán senki sem fogja a gázszámlát megoszatni a szomszéddal

 • Kara kán2011.04.06 10:40:15

  Re:
  Légköbméter alapú elszámolás kell, és csókolom.

 • peelou752011.04.06 10:43:19

  Nem igazán értem, hogy miért kellene azért büntetést fizetni, mert valaki környezettudatosan használja a szabályozható távfűtést... A 0 fűtés valóban gyanús, és a homlokazati szorzó sem rossz ötlet, de hogy azért fizessen valaki többet, mert mások nem látják át a rendszert, és fűtenek orrba szájba anyitott ablaknál, az elég abszurd...

 • adótfizető2011.04.06 10:44:01

  Tudom a megoldást:
  Alapdíjakat kell bevezetni a fűtésre és a melegvízre is. Kb kavi 1000Ft-ot azaz összesen 2000 Ft-ot. Ez azt a költséget fedezi, ami akkor is létezik, ha nem fűt senki, hiszen a központi kazánoknak mindenképpen van alapköltsége (és szervizelési költsége is), valamint a víz keringetésének is van áramköltsége.
  A maradék költséget pedig a fogyasztással arányosan kell felosztani.
  Ideális esetben alapdíjakból az összköltség 30-35%-a befolyik.

 • Gasztonyi_Ádám2011.04.06 10:44:55

  ezt a 0-ás fűtést nem értem. Ha a szomszéd fűt rám, akkor nálam meleg van, tehát mér a mérő és az után számláznak. Mi itt a probléma a nem fűtőkkel?

 • Axum2011.04.06 10:45:36

  Egyéni mérőórákat szereltek fel, de máris azon gondolkodnak, hogyan lehetne visszatérni az egyenlősdihez.
  Szerintem egyszerü a dolog, ha a szomszéd fűti az én lakásomat, akkor a szomszédnak is kell fizetnie, mert én nem tudom lecsavarni a szomszéd radiátorát. A külső falasok meg igy jártak, majd legközelebb vesznek belső falasat.
  A kommunizmusnak vége van, az akkori hülyeséget meg gondolkodásmódot nyögjük a mai napig is.

 • szobatars2011.04.06 10:46:27

  "A probléma előtt egyelőre a műszaki egyetem szakértője is tanácstalanul áll, neki is új ez a téma."

  Talán ezentúl ő se használja a szakértő jelzőt...

 • summarygloss2011.04.06 10:47:11

  alapterületarányos, oszt szevasz. Azt még marinéni is érti.

  A költségmegosztókat meg leszerelem én kétmilláért.

 • Bogyiszlói2011.04.06 10:47:32

  Van ennél rosszabb is! A nagyapám tipikus energiavámpír a cikk értelmében, középen a lakása, épp alatta hőközpont, radiátorok nullára tekerve, ÉS AZ ÁLTALÁNDÍJAS GÁZZAL, AZAZ A SÜTŐVEL FŰT!
  Nem bírom meggyőzni, annyit értem el, ha nála van a dédunoka, ezt tilos csinálnia, különben soha többé nem lehet a fiammal.

 • gmower2011.04.06 10:47:32

  Igazából valóban a lakás értékének kellene tükröznie a majdani rezsiköltségeket, hiszen ez egyedi fűtésű gázos lakásoknál is ugyanígy felmerül. Egy mini példa: én egy három lakásos sorházban lakom, középen. Nyilvánvalóan kevesebb gázt kell elégetnem (ugyanolyan hőmérséklet tartásához), mint a jobb oldali szomszédnak, neki meg kevesebbet, mint a bal oldalinak, akinek az irányából a szél fúj... Ez pont ugyanolyan adottsága egy lakásnak, mint a kilátás, ennek megfelelően be is kéne árazni, nem kompenzálgatni, mert az a legtöbb helyen (egyedi fűtés) reálisan fel sem merülhet, holott a probléma gyökere ugyanúgy jelen van...

 • wittgenstein2011.04.06 10:47:40

  Hát, ami azt illeti sokan vannak ma M.o.-on, akik szeretnek "jóljárni" mások kárán. Nekem is van több ismerősöm, aki 0-val fűt, hiszen a szomszédjai úgyis fűtik a lakását. A cikkíró komoly problémára hívta fel a figyelmet, ami más területeken jelen van. Az a bizonyos turoshátú ló. Az ország egészére is jellemző ez a hozzáállás, pl. adómorál. A kevés de sokat adózó és az "ügyesek".

 • marcee52011.04.06 10:48:06

  Inkább a szoba átlaghőmérséklete alapján kellene egy arányt meghatározni és ezzel kompenzálni az átalánydíjat. Persze csak ha a külső hőmérséklet alacsonyabb. Az összes lakó átlaghőmérséklete adná az egész panel átlagát. Valamint a határértékek adnák a maximális arányt: 0.5 és a 2. Ha az átlag 21 és a szélső értékek 16 és 26. Az átalánydíj legyen 10.000Ft. Aki 21 fokon tartja a lakást az fizet 10-et, aki pl 20 fokon, annak van kb 0.9-es szorzója, és így fizet 9000-et. Aki 16 fokba elvan annak 5000, aki meleget szereti 26 fokkal az meg fizet 20-at. Természetesen a szélek is kapnának kompenzációt. Minden lakónak van min 1 levegővel érintkező oldala, ez az alap. Így csak 5 oldallal számolunk. aki a sarkon van, de a közepén, neki 2 oldal érintkezik levegővel, aki sarkon van, ő pedig 3-mal. A szorzó pedig 5 / NEM külső oldalak. Sarok esetén ez 5 / 3. A szobák hőmérésékletének mérése pedig nem lenne drágább beruházás, mint a radiátoros mérés, amit még manipulálni is lehet. Sőt, leolvasás sem kellene, mert központosítani lehetne, és valós időben figyelni.

 • 2011.04.06 10:48:10

  a mérő (ami nem is mérő csak arányosító) a radiátor adott hőfokánál (talán 26 fok felszíni hőmérséklet) mér.
  ha tehát a szomszédból annyi meleg jön át, hogy 24 fok van nálad, akkor nullát fog mutatni
  más dolog az, hogy van aki komolyan elhiszi, hogy akkor neki ezért nem is kell fizetnie.

 • HencegőLajos2011.04.06 10:48:38

  Nem értem a problémát. Aki nem fűt, az ne fizessen. Én is ezt teszem. Azért takarékoskodom, hogy ne kelljen fizetnem. Környezettudatosság és költségtakarékosság. Ezért kapok cserébe egy 10-17 fokos lakást télen. Ez még mindig jobb a szomszédomnak, mint a kinti hőmérséklet. Eszement kádárista gondolkodás, hogy a takarékoskodókat büntetik!!!

  Aki olyan szerencsétlen hogy homlokzati lakást vesz, az legyen tisztában a magasabb fűtési költségekkel.

 • 장현승 사랑해요2011.04.06 10:49:51

  "Ezért nem volt, sokkal nehezebb a garanciális javítások megszervezése."

  ezt javítsátok már valami értelmesebbre...

  egyébként meg minimálfűtés 15-18 fokkal.

 • 장현승 사랑해요2011.04.06 10:50:29

  @HencegőLajos:
  takarékoskodás és élősködés között van egy vastag vonal.

  nem fűt egyáltalán = élősködik
  18°C reggel-este, napközben nem fűt = takarékoskodik

 • wavepacket2011.04.06 10:50:47

  Szerintem az volna a megoldás, hogy nem egyrészt a lakások hőmérsékletét kellene mérni az idő függvényében, másrészt figyelembe venni azt, hogy hol helyezkedik el az épületen belül az adott lakás és mekkora az egyes lakások közötti hőcsere. Ezekből lehetne többé-kevésbé igazságosan kiszámolni, hogy ki mennyit fizessen. A lakókat részletesen, végigszámolt példákkal tájékoztatni kellene arról, hogy milyenek ezek a kölcsönhatások.

 • marcee52011.04.06 10:51:38

  A légköbmétert kihagytam. Ezt is az összátlag alapján lehetne.

 • városjáró2011.04.06 10:51:55

  érdekes probléma, amit az új helyzet élezett ki. mert aki mondjuk egyedi (cirkós) fűtésű téglaházban lakik, az is ki van téve hasonló túlfizetésnek. hiszen ha ott sem fűt a szomszéd, akkor szintén többet kell neki fűtenie. legfeljebb a falak szigeteltebbek. vagyis nem tud ilyen erősen rátelepedni a nemfűtő a fűtő lakóra. (milliárdos) megoldás lehet, ha az ablakok és a homlokzat után leszigetelik a panelházak válaszfalait, plafonjait, padlóit is. :(

 • magyar ember teli szájjal2011.04.06 10:51:57

  Ha a szomszédomnál meleg van, én se fogok fűteni, mivel nem vagyok debil. A szerző szerinti égbekiáltó igazságtalanságot egyébként hogy sikeredik például a gázfűtéses lakásokban megoldani?

  Éljen egyébként a kommunizmus, azt basszuk fejbe aki csak kicsit fűt, akinél meg nyitva télen az ablak, meg akik fel se fogják (?) a fűtés-fűtésdíj közti összefüggést, azokat szép igazságosan kompenzáljuk. Eszem megáll, ekkora baromságot!

 • fingerbangs2011.04.06 10:53:26

  sokat szidom a kis kertes házam, magas a fűtésköltség, nyírni kell a füvet, stb. de ezt olvasva áldom a sorsot, hogy nem panelban lakom
  annál rosszabb nincs

 • dan722011.04.06 10:53:47

  Lehet, hogy a közfalakat is kellett volna szigetelni?

 • Lasombra2011.04.06 10:54:05

  @Gasztonyi_Ádám:
  esetleg az lehet a probléma, hogy a fűtő szomszédnak kissé többet kell fizetnie, mivel a szomszédos igloot is ő táplálja. plusz neki a saját lakását is jobban kell fűtenie, ha a fal másik oldala hideg. lényegében a belső lakásából a jóravaló szomszédok külső lakást kreálnak.

  valahogy az érzékelőket kellene védeni az ilyen letakarásos módszerek ellen. tudomisén a csőbe tenni belülre az érzékelőt, kívül csak egy kijelző lenne vagy ilyesmi.
  biztos bonyolult meg drága megoldás, de a sok ügyeskedő köcsög miatt muszáj.
  addig meg aki bizonyíthatóan baszkurálta az órát vagy az érzékelőt, az megnyerte egy teljes évre a panelház átlagos fűtésszámláját PLUSZ vmi büntetést csak úgy a miheztartás végett.

 • marcee52011.04.06 10:54:08

  @HencegőLajos: Aki 10-18 fokos lakásba van az is fűtve van!! Mi az hogy nem fűt? Te lehet hogy nem, de a szomszédaid fűtenek helyetted. Próbálj meg télen egy családi házban fűtés nélkül lakni. Ott nem 10-17 fok lesz, hanem -10!!!

 • Grifter2011.04.06 10:55:05

  Kemény ügy, de másoknak lesz honnan lesni.
  Mondjuk én nem pontosan értem, miért ne fiezthetnének ezentúl is átalányt. A sajátján kivül mindenki fűt még 2-4-6-8 lakást elhelyezkedéstől függően. Ha vki önállóan és ennyire akar spórolni (attól megkérdezném, hogy eddig hogya kurva anyjába csinálta, húzzon a gecibe - mellesleg :D), költözzön kertes házba, vagy barlangba.
  A normális az lenne, hogy négyzetméter és elhelyezkedés alapján szépen kisúlyoznák és kifizetné együtt az egész kaptár a számlát. Akkor senki nem trükközne. Eddig is átalányt fizettek, mi a faszt gondoltak amikor anno odaköltöztek, vagy akkor most mit reklamálnak? Horror paraszt tud lenni a magyar...

  Azoknak meg, akik a közösből pocsékolnak, el kéne törni a kezét, de ez ugye nehezen tettenérhető és kivitelezhető.
  De a tanulság adott: Aki nem tud szépen békében élni egy ilyen "komunában", az takarodjon el onnan. Sokan szívesen beköltöznek a helyére - mostmár :D

 • alkemist2011.04.06 10:55:17

  Nálunk tavaly decemberben tették fel az egyedi mérőket, és azóta is 0 a fogyasztásunk, mert a lakásban 20-22 fok van állandóan. Ha akarnánk, se tudnánk fűteni, mert a szakember szerint hiába hajtom rá 4-esre a fűtést, érzékeli, hogy 22 fok van és be se kapcsol.
  Kiváncsi leszek, jövőre, ha megállapítják az új szétosztást, mit fognak nálunk bevezetni.

 • Dövan2011.04.06 10:55:36

  2011.04.06 10:48:38 HencegőLajos

  Te nem takarékos vagy, hanem szarrágó. Nőt mikor láttál utoljára?

 • darnmarquee2011.04.06 10:55:43

  itt németrországban 50-50 vagy hasonló százalékban oszlik meg a számla az átlagos és az egyedi fogyasztás alapján. és meg van szabva egy minimális hőfok amire fel kell fűteni a lakást. ha nem lakik ott a tulaj, vagy üresen áll a lakás, ez akkor is kötelező. szerintem logikus. a lakástulajdonosnak ez kötelessége, akár használja, akár nem. itt még senkit nem hallottam emiatt panaszkodni.

 • HencegőLajos2011.04.06 10:55:51

  장현승 사랑해요:

  Kicsiszivem! Ha nekem jó a 10-18 fok, akkor én élősködöm? ÁÁÁ baromság! A szomszédom is élősködik rajtam, mert nem a minusz 5 fokos falat kell kifűtenie, hanem a 10-18 fokot? Persze hogy nem élősködik. De ezt a kádáristák nem értik!

 • Goompah2011.04.06 10:55:57

  "Légköbméter alapú elszámolás kell, és csókolom."

  Ami igen értelmes dolog, hiszen a lakás hőleadása a falak felületétől (és elhelyezkedésétől) függ. nem a légköbmétertől. Pl. azonos elhelyezkedésű és tájolású, de kétszeres alapterületű lakás légköbmétere kétszeres, holott a falfelület, s ezzel a hőleadás nem kétszeres.

  gmower: A téglahézaknál általában jobb a közfalak hőszigetelése, nem jön elő a probléma olyan súlyosan.

 • R692011.04.06 10:56:01

  Bepaliztak mindenkit a lakók poruljárnak A közös képviselő meg a Techemes Tófalvi meg csak még jobban tömi a zsebét.
  Emberek előbb gondolkodjatok mielőtt baromságot csináltok

 • maat2011.04.06 10:57:23

  Mert az ő melege után a szomszéd fizet. Miután ő nem fűt a szomszéd kénytelen jobban fűteni, hiszen a válaszfalak nem szigeteltek.

 • mojszipupi2011.04.06 10:57:24

  Jóformán képtelenség megoldani ezt igazságosan. Kíváncsi vagyok mikor jön el a panellebontásos időszak az országban. Egészen elképesztő rezsiköltségeket hallok mindenhonnan

 • Nivea2011.04.06 10:57:33

  energiavámpír.. a cikkíró is nagyon jártas lehet az ügyben. akik nem fütenek ott az egész sor nem füt max a szélsők mert olyan meleg van. Nálunk 5. emelt 10 emeltesben senki nem füt a folyosón mert a nagy januári hidegben is 23 fok volt a lakásban. Azért fütsek hogy utána ne tudjak aludni éjszaka?? Mi még a csöveket is le akartuk szigetleni hogy annyi hő se jöjjön a lakásba mert nem tudunk normálisan aludni..Aki a tizediken vagy a földszinten, vagy szélső lakó az perkál többet majd, de aki belső, ott a legtöbben biztos jól járnak. Föleg ha napos oldalon lakik mint mi! 0-n ment egész télen a fütés, nem azért nem sporolni akarunk ( szerencsére nem szorolunk rá erre a lehetőségre) hanem azért mert nem fogok befüteni ha melegem van. Nevetséges hogy ezt valaki nem tudja elfogadni. Ez olyan mintha nyáron is könyörögnék a főtávnak hogy légyszi fütsétek a lakásom.. Ja és azt tudni kell hogy a lakásokat nemcsak a nemlétező szomszédok fütik hanem a folyosó is, ahol télen van vagy 26 fok!

 • GGG772011.04.06 10:57:42

  Mi március elején költöztünk egy ilyen panelba. Az alattunk lakó elmondta, hogy ők bizony a 26-27 fokot szeretik. Én csak örülök neki, a lakásban február közepe óta nem megy a fűtés, így is 23 fok van. :)

 • HencegőLajos2011.04.06 10:58:01

  Dövan:

  Édesanyád múltkor felajánlkozott.

 • marcee52011.04.06 10:58:12

  Sőt... nem is kellene ennyire túlbonyolítani, csak a lakók által választható tényezőket figyelembe venni: lakás hőmérséklete és a légköbméter.

 • HencegőLajos2011.04.06 10:59:32

  marcee5:

  Egymást fűtjük. Ő is jobban jár mint egy homlokzati fallal. Ébresztő!

 • magyar ember teli szájjal2011.04.06 11:00:27

  Majd akkor lehet a szomszéd fűtését rám terhelni, ha bemehetek hozzá és letekerhetem a radiátorát, amikor jól esik. Addig pedig tehetnek egy szívességet.

 • horvathd2011.04.06 11:00:48

  Nem tudom, hogy működik az egyedi mérő, de szerintem az lehetne egy megoldás, hogyha nem a radiátorra szerelnék őket, hanem mondjunk a szoba közepére a plafonra (mint egy tűzjelzőt), és a szoba hőmérséklete alapján mérne. Így akkor is rögzít, ha valaki nem fűt, de meleg van nála, illetve nehezebb letakarni is.

 • CyberPunK2011.04.06 11:01:17

  HencegőLajos

  Te gyökér, szerinted honnan van a 10-18 fokod, mikor kint -5/-10 van? Idióta.

  Amúgy megoldás: senki se fűtsön és pusztuljon ki mindenki.

  Ami viszont vicces, hogy mikor nálunk a főtáv lobbizott ezzel az egyénimérős faszsággal, már akkor se tudott erre a helyzetre mit válaszolni, hanem technikai hibának nevezte. Phej, mocskosgecik.

 • Kivlov2011.04.06 11:01:34

  Ott az egyedi mérő, annyit fizet a tag, amennyit használt és kész. Hogy miért használt annyit, az a kutyát nem érdekli.
  Amúgy meg alapból nonszensz az egyedi mérő nélküli, távfűtéses lakás. Egész télen kb 3-4szer engedtem ki a meleget az utcára, mert nekem nem kell 25 fok odabenn. Plusz ha mondjuk elmegyek síelni 2 hétre szintén minek a fűtés???
  Kötelezni kéne a szolgáltatót mindenhol az egyedi mérés kiépítésére!!! A boltban sem kell megvennem 6 kiló csülköt, ha elmegyek a hentespult előtt, mert szükségem lenne 1 kiló csirkemellre!

 • magyar ember teli szájjal2011.04.06 11:02:11

  @horvathd: És ha én nem akarom hogy a szomszéd fűtsön? Pl. éjszaka? Mert éjjel melegben rossz aludni? Akkor mi lesz? Azt ki kompenzálja nekem?

 • régészbúvár2011.04.06 11:02:47

  Szigetelést a szomszéddal közös betonfalra, a tapáta alá? A hangokat is ki lehet vele (részben) zárni.

 • HencegőLajos2011.04.06 11:02:51

  GGG77:

  Jól teszed. Aki szereti a meleget az izzadjon a számla láttán. Így igazságos.

 • 2011.04.06 11:03:12

  Egy panelban (sőt sehol, ahol kettőnél több ember van) nem lehet igazságot tenni.
  Ha légköbméter után fizetnek, akkor azért nem igazságos, mert lőttek a takarékosságnak.
  Ha fogyasztás alapján fizetnek, akkor meg a szarrágó majd-okosba-megoldom típusú emberek miatt szívnak.
  Ez a probléma amúgy csak a cikkírónak új, kábé öt éve egy csomó városban így van.
  A lakások árában pedig igenis megmutatkozik, hogy hol helyezkedik el.

 • Borenbukk2011.04.06 11:03:32

  Persze, Laja!

  Csak a kozos futesszamlatoknak o fizeti a haromnegyedet, vagy tobbet.

  O ugyanis kenytelen ugy futeni, hogy normalisan 28 fok lenne a lakasaban, igy viszont nala van 21, nalad meg 15.

 • marcee52011.04.06 11:03:59

  @HencegőLajos: Egymást fűtitek? Ha te nem fűtesz semmit az miért számít "egymás" fűtésének? Ez élősködés, mert ő fűt helyetted.

 • CyberPunK2011.04.06 11:04:08

  2011.04.06 11:00:48horvathd

  Az egyéni mérőnek az a problémája, hogy le lehet takarni. Akkor meg mit ér? Arról nem is beszélve, hogy ezek egy mérőeszközök, olyan nincs, hogy ne lehessen babrálni.

 • Lasombra2011.04.06 11:05:01

  az is megoldás lehet, hogy egyszerűen kimondják (és a másik oldalon pedig belátják), hogy panelházban ilyen, hogy egyedi fűtés NEM LÉTEZIK. pont.

  tekintve, hogy a válaszfalak nem szigeteltek, egymást fűtik/hűtik a szomszédok, nem értelmezhető az egyedi fűtés. ergo marad az elosztós (lakásméret és elhelyezkedés figyelembe vételével) rendszer. mivel a szigetelés és az összességében kevesebbet használt fűtés miatt (hisz tényleg agyrém néha, amennyi hőt a panelekbe télen beletolnak) így is olcsóbb lesz mindenkinek, mint régen, tehát senki nem jár rosszul.

  ügy megoldva, vita nincs, mindenki boldog.

 • marcee52011.04.06 11:05:17

  @Nivea: Egyszerű a megoldás: Az összes szomszédodnak elújságolod, hogy nektek milyen jó, nem fűtenek semmit mert ők befűtik neked. Egyből lefogják hajtani a radiátort :D

 • ninezero2011.04.06 11:05:36

  talán nem kellene annyira befűteni...

  felújított panelben lakom, a fűtés 50%-a közös, 50%-a egyéni. én sem csavartam fel egész télen a fűtést, mert anélkül is 24-25 fok volt a lakásban, ami nagyon sok. (ráadásul ez egy saroklakás.) több szomszéddal is beszélgettem a tél folyamán, akik mind azt mondták, hogy iszonyú meleg van a házban. (a folyosón is.)

  nem is egészséges, ha ennyire meleg van, nem is környezetbarát, és ha akaratom ellenére benne fővök, még fizessek is büntetést? hát nem :P így jó, ahogy most van: aki felcsavarja a fűtést, aztán órákig sarkig nyitja az ablakot (helló földszinti szomszéd :D), fizessen az. az meg az én bajom, hogy el kell viseljem a hőséget. társasház, ez van.

 • Medx2011.04.06 11:06:19

  Gasztonyi_Ádám:

  A mérők egyik része ( a radiátorra ragasztott) a benne lévő folyadék párolgásával "mér". Praktikusan, ha a radiátor hideg kisebbet csökken a folyadék szint
  tehát kevesebbet fizetsz. A másik fajtát a lakás be- és kimenő fűtéscsöveire kötik, ez az átfolyó vízmennyiséget illetve a bejövő és kimenő hőfokot fiygeli. Ha el van zárva a fűtés ez sem mér, tehát nem fizetsz.

  Axum:
  Hozzád hasonlóan gondolkodott a szomszédom, akinél letekert radiátorral is 19-20 fok volt a két szomszédos lakásban pedig csutkára feltekert fűtéssel is 20-21. Bezzeg amikor leszigeteltük a vele közös falakat két nap után rohant a közös képviselőhöz, hogy elromlott a fűtése.

  És a slusszpoén: A végén beperelt, hogy szedjen le a közös falakról a hőszigetelést.

 • _vs120_2011.04.06 11:06:39

  Én egy borzasztó nehezen mérhető, de szerintem teljesen igazságos rendszert tudok mondani:
  - Nem az a baj, hogy valaki fűt, vagy nem fűt, hogy x fok van nála, vagy y. A gond az, hogy mindenki homlokzatán a hő elhagyja a házat. Ha lehetne mérni valami módon a kifelé disszipált hőmennyiséget, akkor én ezzel arányosítanám a kifizetést.

  Aki nem lakik ott, csak "tartja" a lakását:
  - Ha megvette, használja, ha nem használja, akkor törődjön bele, hogy olyan tulajdona van, ami közösségi költségmegosztást von maga után. Ha pedig zavarja a számla, akkor semmi akadálya: önköltségen hőtükrözze és szigetelje le a belső falait.

 • Uzi2011.04.06 11:06:47

  Nem hőmennyiségmérő kellene a lakásokba, hanem egy kivánt hőfokot beállítani egy digitális egységen, ami leküldi a központba a kívánt és valós hőfokot - abból már lehetne légköbméter alapján mindenkinek arányosítani a költséget.

 • Shawher2011.04.06 11:06:51

  Lehet, furcsa ötlet, de ha valaki nem akarja a szomszédot fűteni, akkor a lakást belülről is le lehet szigetelni. Azaz a szomszéd falra felrakni egy 10cm vastag hőszigetelő réteget, majd arra a tapétát, festést, stb.

 • Nivea2011.04.06 11:07:31

  mégis miért van az felháborodva aki egész télen fütött ezerrel és msot többet kell fizetnie?? Arra nem gondol senki hogy addig én fizettem az ö költségének a felét??? Msot legalább igazságosabb lesz a dolog. az fizessen többet aki ténylegesen füt. Amugy is olcsobban hozzájut az ember egy földszinti lakásnak mint egy emeletinek. vehettem volna fél millával olcsóbban földszintit de a kutyának se kell..

 • _______________2011.04.06 11:07:37

  Ha a külső lakónak kompenzálják a fűtés költségét, akkor az 1. emeleten lakó is kevesebb közös költséget fizet, mert kevesebbet használja a liftet?

 • városjáró2011.04.06 11:08:04

  Re:R69
  Azért pórul nem jártak, mert ha vissza is térnek az átalányra, akkor is kevesebbe lesz a számla, hiszen legalább a homlokzat felől és az ablakoknál le lettek szigetelve. Ráaádsul ammelegvíz egy része is napkollektorról megy - ahogy olvastam.

 • _vs120_2011.04.06 11:09:38

  Hopp, nem írtam, de értelemszerűen a külső hőleadó felülettel normálni kell a leadott hőenergiát.

 • Borenbukk2011.04.06 11:10:22

  Nivea! Ertsd mar meg, nem azert kell a szomszednak tobbet futenie, mert ez a hobbija, hanem mert a te lakasodat is o kenytelen futeni reszben, hogy nala normalis homerseklet legyen.

 • HencegőLajos2011.04.06 11:10:36

  marcee5:

  Még egyszer lassan. Szomszédomnak van egy olyan szomszédja (én) aki saját költségén fenntart egy olyan lakást ami pufferhelységként viselkedik. Nem a -10 fokos utcával határos a szomszédom lakása, hanem a 10-18 fokos pufferlakásommal. Mégsem kopogok át hozzá, hogy ezért fizessen nekem bérleti díjat. Érted? Nem. Mindegy.

 • baader2011.04.06 11:10:43

  Pl. ha két szomszédunk nem fűt (egyik nem mindig lakik ott, a másik pedig "spórol"), akkor maximálisra tekerve sem éri el a lakás 22 fokot. Elviekben 3-on "elviselhetőnek" kellene lennie. Ez az én tapasztalatom..

 • nemöszöd2011.04.06 11:11:11

  Valóban tipikus magyar eset. Beleértve a távfűtő műveket (amelyik észlelve a gondot, fénysebességgel kihátrált a költségosztókból), a bámulatosan balfék jogalkotókat és hát a derék "fogyasztókat" is egy gruppba értve. Mert azt a süket propagandát, hogy "mindenki annyit fizet, amennyit használ" boldogan letüdőzték. Társasházban -hőközpontban mért hőfogyasztásnál-ilyen nincs, el lehet felejteni. A költségosztókat már a II. vh. előtt (!) alkalmazták, ergo, bőséges szakirodalma volt már 25-30 éve is. Tudható, hogy RENDELTETÉSSZERŰ HASZNÁLAT mellett is 30-50% különbség van a lakások között, s nem a hőigény, hanem az elhelyezkedés szerint. Környezettudatosság és költségtakarékosság: ühüm...!!! Maradtál volna inkább bent a fizika órán wazze! Akkor tudnád, hogy az elméleted mennyire igaz. Tudod mit? Próbáld ki a pusztán...Mit lehet tudni, hátha bejön. Nyáron!
  Magyarisztánnal ellentétben azon ("nyugati") országokban, ahol ennek széleskörű alkalmazása van, ott ezt jogszabályok keretezik, FÜGGETLEN -állami- szervezetek végzik a leolvasást, az ellenőrző műszaki minősítést. Nálunk ez is az elmúlt 20 év szarának szintjén van, s itt elég a Lopdeltahó Kft-re, meg a lakók marakodására bízni.

 • lyken2011.04.06 11:12:10

  Szabályokkal nem lehet kikényszeríteni semmit. Aki most tudatosan ferdíti a tényeket, vámpírkodik, stb, az más játékszabályok esetén is fog.
  Olyan ez mint a képviselők duplán jogosulatlanul felvett költségtérítései: Mindig mindenkinek lesz egy jól hangzó magyarázata.

 • Medx2011.04.06 11:12:27

  Shawher: belülre elég a 4 cm-es:[link]

 • gergeki2011.04.06 11:13:09

  @marcee5

  Az alapelképzelés hogy ne a radiátor hőleadását hanem a szoba hőmérsékletet mérjük az jó ötletnek tűnik. Énis egy ilyen panelban lakom amit most szigeteltek, sarkon lakom, nincsenek hőszigetelt ablakok holott egész télen egyszer sem fűtöttünk egy órát sem, mert végig 18 - 20 fok volt a lakásban. Szívesen kifizetném a 20 fokhoz tartozó fűtésdíjat, mert nem vagyok hővámpír, csak egyszerűen nem szeretem a nagy meleget, pazarlást és amikor kint hideg volt felvettem egy pulcsit és nem egy szál pólóban ültem, mint a panelos emberek nagyrésze.

  A te elméleteddel a probléma az, hogy abban az esetben a takarékos ember aki normálisan módon szellőztet ugyanannyit fizet mint aki maxra tekeri a radiátort és éjjel nappal nyitva hagyja az ablakot, mert a meleget is szereti, meg a friss levegőt is.

  Az én megoldásom: ötvözzük a 2őt:
  Mind a radiátormérés is kell, mind pedig a szoba hőmérséklet is és mindenki a nagyobb költség alapján fizet. Akinek 0 a fűtése és 22fok van bent nyilván valami nem stimmel az fizessen a 22fokért. Akinél 22 fok van és nyitva vannak az ablakok fizessen a radiátorét és végül akinél 0 a radiátor és 18-20 fok és egész télen takarékoskodott az fizessen a hőfokért egy kis mértékű összeget a szomszédoknak.

 • Nivea2011.04.06 11:13:15

  marcee5: pont az a lényeg hogy bezsélgettünk a folyosón a szomszédokkal és SENKI nem füt. Olvasd el amit irtam!

Szicília

Magával ragadó hangulat, gyönyörű tájak, 113 900 Ft / fő / 7 éjtől

Törökország

Tengerparti pihenés, feltöltődés várja. 49 900 Ft / fő / 7 éjtől