Megverték a 1,6 milliárdos villa tulaját

2011.04.15. 16:32

Két éve csődbe ment a XVII. kerületben 1,6 milliárd forintért meghirdetett lakóház tulajdonosának autókereskedése. Az Opel-specialista Ivanits József ezután nehéz helyzetbe került, tavaly rendőrségi eljárás is indult, mert csuklyás támadók összeverték. A villatulajdonos jogi képviselője szerint a vállalkozás bedőlése és az ingatlan eladásra való meghirdetése között nincs összefüggés.

Ősszel születhet ítélet a XVII. kerületi önkormányzat és Ivanits József közötti perben. A bíróságnak kell eldöntenie, hogy a korábban Opelek szervizelésével és kereskedésével foglalkozó vállalkozónak vissza kell-e adnia az önkormányzatnak mintegy 1600 négyzetmétert a Strázsahegyen épített luxusvilla telkéből.

Rákosmente önkormányzata szerint Ivanits 2003 óta jogtalanul használ önkormányzati tulajdonú területeket. Az Index csütörtökön számolt be arról, hogy a XVII. kerületben 1,6 milliárd forintért eladásra kínált ingatlannal kapcsolatban több mint hét éve jogerős bontási határozat van érvényben, a tulajdonosnak el kellett volna bontania a két és fél méter magas tömör téglakerítés 160 méteres szakaszát és egy 96 négyzetméteres kertészlakot. A kerület megállapítása szerint ugyanis Ivanits a házépítés során három önkormányzati telekből, köztük egy közútból 1600 négyzetméternyi területet csapott az eredetileg 2190 négyzetméteres telkéhez.

11341153 8a12a2ea0882b6fca4ac4b4008a12db9 m

A vitás helyzet fennmaradását konzerválta, hogy a kerület 2006 előtti szocialista vezetése bérleti szerződést kötött Ivanits-csal. A villatulajdonosnak éveken át 50 ezer forintos bérleti díjat kellett fizetnie a kihasított területért. A szerződés azonban tartalmazta, hogy a megszűnés után a bérlő köteles visszaállítani az eredeti állapotot. A szerződés egy hosszabbítás után 2009 decemberében lejárt.

Közben azonban tönkrement Ivanits virágzó Opel-szervíze is. Az Ivanits & Bárkány Kft. 2007-ben még évi 1,5 milliárdos forgalmat bonyolított, 2009-ben azonban felszámolták. Hatósági forrásokból az Index úgy értesült, hogy a nehéz helyzetbe került vállalkozót tavaly év közepén egy csapat behajtó látogatta meg, és súlyosan bántalmazta. Az ügyben rendőrségi nyomozás is indult.

Kertész-Bakos Ferenc, Ivanits József jogi képviselője az Index kérdésére nem tagadta, hogy Ivanits József anyagi helyzete az utóbbi években megrendült, azt azonban nem erősítette meg, hogy a tartozások miatt behajtó emberek dúlták volna fel a házat, és inzultálták a tulajdonost.

Kertész-Bakos Ferenc leszögezte: Ivanits József nem a cég bedőlése miatt döntött az ingatlan eladása mellett, hanem eleve befektetési céllal építtette. Ivanits képviselője elmondta: korábban amerikai és svájci befektetők is érdeklődtek a ház iránt, az üzlet azonban éppen az önkormányzattal folyamatban lévő a telekvita miatt nem jött létre. A jogi képviselő szerint világos, hogy a mostani felhajtás után, a per befejezéséig a tulajdonos szintén nem tudja eladni a házat. Azt mondta, az önkormányzat vezetése az utóbbi időben olyan hangulatot teremtett a kerületben, mintha a villa ügye része lenne a politikai elszámoltatási hullámnak.

Kertész-Bakos szerint ez nyilván sokaknak tetszik a kerületben, főleg olyanoknak, akiknek eddig is szemet szúrt, hogy egy vagyonos ember közel 1300 négyzetméteres házat tud építeni. Ez azonban mégiscsak egy erős csúsztatás, hiszen Ivanits úr sem privatizációban nem vett részt, sem állami pénzt nem kapott – mondta a képviselő.

Kertész-Bakos Ferenc szerint „egyértelmű, hogy Ivanits József hibázott a területfoglalás során”, de ha „ő hibázott tízet, akkor az önkormányzat negyvenet, erre alapul bírósági védekezésünk is”.