Megkapta az engedélyt a ZP és a Rio

2011.04.21. 20:41 Módosítva: 2011.04.21. 21:16

Megújíthatja a Zöld Pardon (ZP) és a Café del Rio közterület-használati engedélyét a XI. kerületi önkormányzat a képviselő-testület csütörtök este hozott határozata értelmében. Az engedély október végéig szól, akkor el kell bontani az építményeket, e területre ezután országzászlót állítanak. A  Zöld Pardon csütörtök este, nem sokkal fél nyolc előtt megnyitott, még azelőtt, hogy az újbudai képviselő-testület döntött volna a közterület-használati engedély ügyében.

A ZP eredetileg hat órára tervezte a nyitást. Nem sokkal fél nyolc előtt már elkezdték beengedni az embereket, akik addigra már mintegy 150 méteres sorban álltak. A képviselő-testület ekkor még nem hozta nyilvánosságra határozatát. Később Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester bejelentette: felhatalmazták az önkormányzatot a szerződések megkötésére és az engedélyek kiadására, amely október 31-ig szól.

Emlékeztetett arra, hogy az újbudai önkormányzat előzetesen bejelentette: elfogadhatatlannak tartja, és nem támogatja, hogy a ZP Kft., valamint a Dream Works Kft. által üzemeltetett szórakozóhelyek a korábbi évek gyakorlatának megfelelően működjenek.

DMOHA20110421022
Ha a döntés pozitív, akkor ma este a leghosszabb nyári fesztivál nyitó buliján fogtok részt venni. Ha a döntés negatív, akkor pedig a zárón. (Fotó: Mohai Balázs)

Újbuda vezetése ezért döntött úgy korábban, hogy kizárólag szigorú feltételek teljesülése esetén terjeszti a testület elé a döntést: amennyiben az üzemeltetők rendezik az önkormányzat felé fennálló tartozásukat.

LMP: A Fidesz gyorsan felejt

"Molnár Gyula ideje alatt a Fidesz egyik slágertémája volt a Zöld Pardon működése körüli lakossági panaszáradat, illetve a korrupció-gyanú; mivel a hely a kerületnek a 70 millió forint forgalmi értékű terület használatért 10 milliót fizetett egy egész szezonra. Az igazság narancsszín bajnokai akkor ennek tízszeresét, 100 millió forintot követeltek minden évre. Az ősszel fölényes többségbe került városatyák gyorsan felejtenek: ma már ennek ötödével, 22 millióval is beérik" - közölte a párt.

Az LMP a hirtelen árcsökkentést sem tudja mire vélni, hiszen vendéglátósok egybehangzó véleménye szerint akár a korábbi 100 milliós követelés, ha nehezen is, de kitermelhető lett volna. A párt szűklátókörűségnek tartj, hogy a kerületi vezetés egy budapesti jelentőségű kulturális értéket akar felszámolni az év végével.

A két üzemeltető társaság vállalta a közel kétszeresére, 22 millió forintra emelt bérleti díj megfizetését is. Emellett egyenként 16 millió forintos hozzájárulást fizetnek a közrend és köztisztaság emelt szintű biztosításáért, valamint a folyamatos zajszint mérésért.

A szórakozóhelyek október 31-ig tarthatnak nyitva, november 1-ig kötelességük az eredeti állapot helyreállítása, azaz a felépítmények bontása és a közterület parkosítása. A közterület rendezése után az önkormányzat országzászlót állít a területre.

Tekintettel arra, hogy mindkét társaság elfogadta és teljesítette az önkormányzat előírásait, csütörtökön  Újbuda képviselő-testülete felhatalmazta az önkormányzatot a szerződések megkötésére és az engedélyek kiadására - mondta Hoffmann Tamás.

A XI. kerületi képviselő-testület zárt ülésen tárgyalt az ügyben. Filipsz Andrea jegyző elmondta, azért kellett zárt ülést tartani, mert önkormányzati hatósági ügyeknél ez a szabály. A ZP blog-oldalán az volt olvasható: "ha a szóban forgó döntés pozitív, akkor ma este – immár tizenharmadik alkalommal – a leghosszabb nyári fesztivál nyitó buliján fogtok részt venni. Ha a döntés negatív, akkor pedig a zárón".