II. János Pál nevét viselné a Köztársaság tér

2011.04.21. 08:55 Módosítva: 2011.04.21. 09:08

A Fővárosi Közgyűlés szerdán huszonhat budapesti közterület új nevéről dönt. Pénzbírsággal sújthatnák a hajléktalanokat, az utcazenészek és a szórólapozók is fizetnének.

A szállásokra küldenék a hajléktalanokat

Ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal büntetnék azokat, akik a közterületet "életvitelszerű lakhatás céljára" használják. Tarlós István főpolgármester javaslata szerint szabálysértésnek minősülne az is, ha valaki "az életvitelszerű lakhatás céljára használt ingóságait a közterületen tárolja". A javaslat azokat a hajléktalanokat érinti, akik valamiért nem veszik igénybe a szállásokat.

Engedélyköteles lehet a szórólapozás

A jövőben közterület-használati hozzájárulást, azaz engedélyt kellene kérni a szórólaposztáshoz, valamint az utcai zenéléshez is. Tarlós István javaslatában emlékeztet arra, hogy az utcai zenélésnél eddig csak akkor volt szükség az engedély beszerzésére, ha hangosító berendezést is használtak.

Szórólaposztás esetén egy négyzetméternyi elfoglalt közterülettel számolnak. Eszerint - a négy besorolási kategóriától függően - legalább 3000, legfeljebb 9100 forint közterület-foglalási díjat kellene fizetnie a jövőben egy-egy szórólaposztónak havonta. Utcazenélés esetén a napi díj négyzetméterenként 160 és 230 forint között lesz.

Új villamosokat és trolikat vesznek

Csaknem száz új villamost és trolit vásárolhat a főváros 2014-ig. Az előterjesztés szerint 96 darab 35 és 54 méteres villamost, illetve 93 trolibuszt szereznének be 2014-ig, a második ütemében 2016-ig további 37 villamos érkezhet Budapestre.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által kezelt projekt együttes beruházás költsége 156,5 milliárd forint, de ennek jelentős részét, várhatóan 98 százalékát az Európai Unió finanszírozza, így Budapestnek 3 milliárd forint önrészt kellene biztosítania.

Arról is dönthetnek, hogy arckép nélküli, éves Budapest-bérletet bocsáthat ki a BKV egyes állami és önkormányzati szerveknek, szervezeteknek, így egy bérletet többen használhatnának.

Egy másik előterjesztés szerint a DBR Metró Projekt Igazgatóság összesen 952,8 millió forintból gazdálkodhat.

II. János Pál pápa tér lesz a Köztársaság tér

Huszonhat budapesti közterület kaphat új nevet a jövőben a főpolgármester előterjesztése szerint. Tarlós István a Fővárosi Közgyűlésnek egyebek mellett azt javasolja, hogy a Moszkva tér legyen ismét Széll Kálmán tér, a Margit híd budai hídfője közelében álló terület Elvis Presley nevét viselje, és a VIII. kerületi Köztársaság tér a boldoggá avatás előtt álló II. János Pál pápa emlékét őrizze.

Beolvad a Parking Kft.

Beolvaszthatják a Parking Kft.-t a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-be. Az előterjesztés szerint az egyesülésre azért van szükség, mert jogszabályi változások miatt az irányítási-stratégiai feladatok átvételére a Parking Kft. üzletrészének apportjával már nincs lehetőség. Mindkét társaság a főváros 100 százalékos tulajdonában van.

Világjátékok 2017-ben?

Budapest pályázhat a 2017-es Világjátékok megrendezési jogáért, ha a képviselők elfogadják az erről szóló határozatot. A társváros Gödöllő lenne, a koordinálást pedig a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) végezheti.