Turistacentrum lesz a Hármashatár-hegyen

2011.05.12. 18:30
A kezelő nemrég lezárta a hegy tetején lévő erdős területet, ami vad találgatásoknak adott alapot. Lokátor nem, turistaközpont viszont létesül a kedvelt kirándulóhelyen.

Sem lokátor, sem rakétasiló nem lesz a Hármashatár-hegyen, de még atomerőművet sem építünk – reagált az Indexnek Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője a sajtóban megjelent találgatásokra. A Parkerdő megbízásából az állami vállalat több objektumát is kezelő Atrox-Mérnök Kft. ugyanis pár napja sorompóval zárta le a kedvelt fővárosi turistaközpont szívében lévő elhanyagolt erdős terület bejáratát.

A Parkerdő egyrészt érvényt szeretett volna szerezni annak a jogerős ítéletlnek, ami kimondta, hogy a terület használói, a Rekettyés büfé és a Hangár rendezvényközpont üzemeltetői 2008 óta jogcím nélkül használják az épületeiket. A területtel a Parkerdőnek hosszabb távú céljai vannak: az infrastruktúra felmérését és a terep fejlesztési lehetőségeinek számba vételét követően "európai színvonalú kirándulóközpontot, turisztikai centrumot" kívánnak létrehozni.

Ez Lomniczi szerint semmiképpen nem szállodát vagy nagy épületeket, hanem a természetvédelmi szempontoknak megfelelő erdei sportpályákat, sportlehetőségeket, sportszerkölcsönzőt, szociális és kiszolgáló épületeket jelentene.

A viszonyok rendezetlenségére jellemző, hogy néhány, évtizedekkel ezelőtt az akkori munkásőrség lakásaiba beköltözött lakó is használja a területet..

Az Indexnek a hegyen több futó és biciklis is panaszkodott, hogy nem tudják a szokásos ösvényeiket használni, mert azok a lezárt területen vezetnek át. A Parkerdő tájékoztatása szerint ugyanakkor jelzett turistautat nem érint a lezárás, másfelé a védett növények miatt pedig amúgy se lehetne kóricálni.

A területen található ritka növények védelmét a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság is kérte. A környéken sok volt a lopás és az autófeltörés, a kezelő azt reméli, hogy az őrzés nyomán e téren is javul a helyzet.