Eljárást indított a rendőrség taxisok ellen

2011.05.30. 22:09

Közérdekű üzem működésének megzavarása miatt indított eljárást hétfőn a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI), mert a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér II-es termináljára vezető útján május 26-án több taxi szándékosan akadályozta a forgalmat - közölte az RRI a rendőrség honlapján.

"A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlenül II-es termináljára vezető útján május 26-án több taxi szándékos lassú haladásával akadályozta, esetenként rövid időre meg is bénította a  repülőtérre vezető út forgalmát, ezzel megzavarva és korlátozva a repülőtérre érkezők és távozók közlekedését" - olvasható a police.hu oldalon.

A repülőtéri nyomozók közérdekű üzem működésének megzavarása bűntette miatt indítottak eljárást ismeretlen tettesek ellen.

A Budapesti Közlekedési Központ és a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Kft. május 25-én írta alá a taxidroszt-üzemeltetési szerződést a Budapest Airport Zrt.-vel. A szerződés alapján továbbra is a Budapest Airport hivatalos partnerei, vagyis Főtaxi és az Airport Shuttle minibusz szolgálják ki az utazóközönséget.

A nol.hu május 26-án arról számolt be: az érkezési szintnél megszűnt a rendelt taxi tábla, pontosabban lekerült a fizető parkolóba. Itt viszont a - nem főtaxis - taxisoknak öt ingyen percet hagytak arra, hogy felsétáljanak az utasokért, s levigyék őket, ami szinte lehetetlen - az öt perc után pedig hétszáz forintos díjat kellett fizetni a sofőröknek a parkolásért. A kialakult helyzet miatt délután több száz taxis tiltakozott a Liszt Ferenc repülőtéren - írták akkor.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke hétfőn bejelentette, hogy a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulnak a Liszt Ferenc repülőtéren kialakult helyzet miatt. A taxisok érdekvédelmi szervezete elnökének közlése szerint a repülőtér érkezési oldalához vezető útra "csak engedéllyel behajtás" táblát tették ki, kiszorítva onnan az összes taxist, kivéve a Főtaxit. Ezzel versenyhátrányba hozták a taxisokat, mert csak a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-vel szerződött taxistársaság, a Főtaxi kapott behajtási engedélyt.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs vezetője elmondta, hogy az érkező utasok az előrendelt taxiba a sorompóval védett parkolóban lévő két "találkozási ponton" szállhatnak be az autóba, és a taxisoknak 12 percig nem kell parkolási díjat fizetniük. Ugyanakkor bármely taxisvállalat kiteheti az indulási terminálépület előtt az utast.

A kommunikációs vezető a korábbinál szigorúbb rendszabályokat azzal magyarázta: így megakadályozható, hogy a taxisok "vadásszanak" az utasokra, ami "tűrhetetlen" állapotokat eredményezett a repülőtéren.
Metál Zoltán, a taxisok szövetségének elnöke viszont a Főtaxi 300 gépkocsijának versenyelőnyéről beszélt, ami álláspontjuk szerint a versenytörvénybe ütközik, mert hátrányos a többi 5.500 taxisra nézve.