Az állam visszaveszi az AKG-t

2011.05.31. 07:22

A kormány felszámolja az 1988-ban alapított Alternatív Közgazdasági Gimnáziumot (AKG) működtető közhasznú alapítványt, és a tulajdonjogot egy nonprofit gazdasági társaságnak adja.

A tulajdonos szándékáról szóló hírt az iskola vezetője a a Magyar Közlönyben olvasta. Horn György (a volt szabad demokrata ügyvivő Horn Gábor testvére) a Népszabadságnak úgy fogalmazott: nem érti, hogyan válik az állam tulajdonossá egy olyan iskolában, amelynek fenntartásához már 15 éve nem ad pénzt.

Az AKG-t működtető közalapítványt a Fővárosi Önkormányzat elődje, Budapest Főváros Tanácsa alapította, mivel 1988-ban még nem létezett olyan törvény, ami alapján civil alapítványt lehetett volna létrehozni. Horn szerint azonban az iskola fenntartója semmiben sem hasonlít a mai közalapítványokra, amit elsősorban az jelez, hogy a minden iskolának járó, diákonkénti normatív támogatáson túl az AKG semmilyen plusz pénzt nem kap az államtól.

A normatív támogatás az iskola bevételeinek kevesebb mint a negyedét teszi ki. Az AKG az oktatási tárca teljes autonómiát élvező, kísérleti iskolájaként működött. A fenntartói jogait a minisztérium és az AKG Alapítvány közötti megállapodás alapján a diákok, a szülők, a pedagógusok, és a későbbi foglalkoztatást biztosító vállalatok gyakorolták.

A kormány már tavaly decemberben, egy határozatában jelezte, hogy alapítói értekezletet szeretne összehívni, hogy az iskolával kapcsolatos, – az alapító okirat módosítására is kiterjedő – döntéseket hozzanak. A Magyar Közlönyben most megjelent határozat viszont egyértelművé teszi, hogy a kormány megszüntetné az AKG Alapítványt, és "többségi állami tulajdoni részesedés biztosításával közhasznú szervezetnek minősülő, jogi személyiséggel rendelkező nonprofit gazdasági társaságot kíván alapítani”.

Horn reméli, hogy a fenntartó jogi státuszának megváltozása nem jelenti azt, hogy az állam korlátozza az iskola autonómiáját, és beleszól az igazgatói kinevezésekbe. Szerinte a közoktatásért felelős helyettes-államtitkár elismeri az AKG-ben zajló pedagógiai munkát, ezért abban bízik, hogy hagyják őket dolgozni.