A főváros gátat épít a Római-partra

2011.06.08. 16:03

Egyhangúlag támogatta a III. kerületi római-parti gát megépítését a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén. A védmű várhatóan még ebben az önkormányzati ciklusban elkészül, ám arról egy későbbi testületi ülésen döntenek, hogy a tervek közül melyik változatot támogatják.

Tarlós István főpolgármester arra tett javaslatot, hogy az előterjesztésben szereplő négy változat, valamint a vitában felmerült további elképzelések figyelembe vétele után terjesszenek a közgyűlés elé megfelelő tervet.

A főpolgármester (korábban óbudai polgármester) Bihary Gábornak (korábban óbudai képviselő) is felajánlotta, hogy részt vehet az előkészítő grémium munkájában, ám a szocialista politikus azt nem vállalta. Bihary Gábor ugyanakkor közölte: támogatni fogja Tarlós István bármelyik indítványát, mert így esély lehet arra, hogy még ebben a ciklusban valóban megvalósuljon a beruházás.

Somfai Ágnes (LMP) a közgyűlési vitában azt közölte: pártja nem építtetné meg a római-parti mobilgátat, ha az a terület természeti értékeinek rombolásával járna. Közölte, ha mégis megépítenék a védművet, az LMP olyan változatot támogatna, amely szerint a part közeli nyaralók kerítésének vonalában építenék meg a védművet. Arra is rámutatott, hogy a III. kerületi Római-part a főváros egyik utolsó, még érintetlen természetes, "vadregényes" partszakasza, amely az eredeti tervek megvalósulása esetén megszűnne. Elmondta, a hullámtér védelme nem kötelező feladata a fővárosnak, ezért a mobilgátak finanszírozásába be kellene szállniuk az érintett ingatlantulajdonosoknak és a vállalkozóknak is.

Tarlós István főpolgármester cáfolta azokat az állításokat, melyek szerint a vízparti térségben szabálytalanul építkeztek volna. Utalt arra: korábban éppen a főváros tette lehetővé, hogy ott nyaralókat építhesssenek. Emlékeztetett arra is, hogy a területen már az 1910-es, 1920-as és 1930-as években is épültek lakóépületek, akkor is teljesen szabályosan.