Elvira
6 °C
8 °C

Várkabin libeg majd a Duna felett?

2011.06.08. 00:55

Új turisztikai attrakció tervéről rántották le a leplet egy keddi budapesti turisztikai konferencián: lanovkaszerű kabin libegne másfél-két év múlva a pesti Dunakorzóról a Várhegyre drótkötélpályán, ha az elképzelés megkapja a szükséges engedélyeket.

A Várkabin fantázianevű 30 fős libegő Budai Zoltán, az ötletgazda Budai és Barta Tanácsadó Kft. vezetője szerint a városképhez illeszthető, az állomás építmények rendkívül kicsik, így nem zavarják a panorámát, a függesztő-, és vontató kötelek légiesek, szinte láthatatlanok lesznek.

A magyar lanovka két állomása Pesten a Dunakorzó és a Széchenyi-tér közötti rakpartszakaszon, Budán pedig a Várbazár területén, vagy afelett, a Várhegy keleti lejtőin lenne.

A tervek szerint az állomások között 35-45 méternyi szintkülönbség és 500 méter távolság lenne, amit a Várkabin körülbelül 5 perc alatt küzdene le, az előzetes elképzelések szerint fejenként 5 eurós menetdíjjal.

A beruházásról egyelőre annyit lehet tudni, hogy a projektgazda egy magyar mérnökökből szerveződött társaság, a kivitelezés időtartama pedig mintegy 8 hónap. A kabint a tervek szerint a Doppelmayr Seilbahnen készíti.

Molnár József, a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ ügyvezetője a még engedélyeztetési eljárás előtt álló projekt magántőkéből épülne, 6-8 milliárd forintból.

Az ötletgazda a Várkabin létjogosultságát két példával támasztotta alá: a barcelonai Montjuic Cable Car-ral és a szingapúri Jewel Cable Car-ral.
Nem ez az első turisztikai ötlet Budapesten az elmúlt években.

A gellérthegyi sikló az eredeti tervek szerint már2008-ban épülni kezdett volna, a lágymányosi gyaloghídról már az 1996-ra tervezett Expo előtt is tervek születtek, legutóbb Fellegi Tamás nemzetierőforrás-miniszter beszélt róla, mint megvalósítandó projektről.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.