Tarlós tervezte az új fővárosi zászlót

2011.06.17. 15:33

Tarlós István maga találta ki, milyen legyen Budapest új zászlaja, de közreműködött benne György István főpolgármester-helyettes és Bojár Iván András, tudtuk meg a főpolgármesteri hivataltól.  Az eddigi piros-sárga (arany)-kék lobogót 1873 -ban alkották meg. Az indoklás szerint azért kell megváltoztatni, mert könnyen összetéveszthető más zászlóval.

Budapest új zászlajának fehér háttérszíne a tisztaságot és a semlegességet szimbolizálja, a 48-as nemzeti színű háromszögek a zászló szélén pedig azt jelképezik, hogy Budapest Magyarország fővárosa, mondta Szűcs-Somlyó Mária, a városháza kommunikációs igazgatója.

Bojár Iván András, városarculati tanácsnok az Indexnek azt mondta: a most elkészült városarculati kézikönyv készítőjeként foglalkozott az új zászlóval, mint a városarculat új elemével.

Az új zászlóról szóló előterjesztést szerdai ünnepi ülésén szavazhatja meg a fővárosi közgyűlés. Az előterjesztés szerint azért kell az új zászló, mert a régi piros-sárga (arany)-kék zászló néhány más zászlóval könnyen összetéveszthető. Az előterjesztő nem nevezi meg, de valószínűleg a román zászlóra gondol.

A képet az előterjesztés mértani ábrája alapján az Index állította össze
A képet az előterjesztés mértani ábrája alapján az Index állította össze

Az új zászlót emellett "Budapest, mint a nemzet fővárosa társadalmi szerepkör számára való megfelelés is indokolja". A zászló felidézi az ország '48-as hagyományait.

Az előterjesztés ugyan nem említi, de a '48-as utalás a történész szerint jó találat, hiszen először a szabadságharc idején volt arról szó, hogy Pest és Buda (és Óbuda) egyesül, ami végül csak később, 1873-ban következett be.

Az előterjesztés a főváros zászlóját így írja le: fehér színű, szegélyét nemzeti színekből (piros, fehér, zöld) összeálló háromszögű díszsor alkotja, téglalap alakú. Az oldalak egymáshoz viszonyított aránya 2:3.

A zászló közepén középpontosan a főváros címere helyezkedik el. A címer magassága a zászló magasságának egyharmada. A zászló rúdja lándzsahegyben végződik, a rúd arany színű.

A régi lobogó színei: homok a szélben

A főváros most leváltani tervezett lobogója történelmi ereklye lesz. Ennek tervét, a címerrel együtt, 1873. május 29-én fogadták el. A döntést az uralkodó, Ferenc József 1873. szeptember 21-én erősítette meg.

Buda zászlaja olyan Árpád-sávos zászló volt, amelyben az ezüst csíkokat arannyal helyettesítették. Pest zászlaja sárga-kék, amiben a kék a Dunát, a sárga pedig a dunaparti homokot jelképezi (régen Pest híres volt a porviharairól, mivel az utcákat akkoriban még burkolták). Ez ma az V. kerület zászlaja is. Budapest zászlaja a kettő ötvözéséből jött létre az 1872-ik évi városegyesítési bizottmány döntése alapján. (Forrás: budapestcity.org, Budapest címere)

BudapestZaszlo

A címert jobboldalt egy oroszlán tartja (Buda eredeti címeréből), baloldalt pedig egy griff (turul). A két címerállatot 1890-ben majdnem lecserélték két vademberre, az eredeti 1553-as Buda címert ugyanis ők tartották.

A közvéleménynek viszont nem tetszettek a vademberek, ezért azokat kicserélték két - XV. századi vértezetet viselő - páncélos lovagra, ám hiába, a címermódosítás elmaradt.

Melyik zászló tetszik?

  • 2860
    Az új, fehér alapú, '48-as elemeket tartalmazó
  • 2621
    Egyik sem jó, egy harmadik változat kellene
  • 2617
    A régi, 1873-ban megalkotott piros-sárga-kék

Tervezzen ön is Budapest-zászlót! Az Index pályázatot hirdet egy olyan fővárosi zászló megtervezésére, amely a múlt nagyszerű hagyományait is tükrözi, de egyben megjelennek rajta a ma fővárosát jellemző heraldikai elemek is. A legjobb pályaműveket egy galériában kiállítjuk.

Ön is tervezett zászlót?