Hivatalosan is elindult a Google békávés útvonaltervezője

2011.06.30. 14:00

Elindult Budapesten is a Google maps Transit, azaz az internetes cég tömegközlekedési szolgáltatása. Jelenleg a teljes fővárosi hálózat és az állomások is megtalálhatók a térképen, kiegészülve egy útvonaltervezővel.

Mától Budapest is abba a mintegy 400 városba tartozik, ahol működik a Google maps tömegközlekedési szolgáltatása, jelentette be Heal Edina, a Google Magyarország vezetője.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztés nem került közpénzbe, a BKV-nak sem kellett fizetnie érte. Mindemellett sok munkájuk volt a BKV menetrendi adatbázisának rendbetételével és kompatibilissá tételével. Az adatbázis egyébként hamarosan ingyenesen elérhető lesz a BKK honlapján, bárki szabadon továbbfejlesztheti.

Google Maps Transit történelem

2005 eleje: megjelenik a maps, mint szolgáltatás
2005 vége: Portlandban elkészül az első Transit szolgáltatás
2006: a maps mobilra megy
2009: a maps magyarul is elérhető
2011: Budapesten is él a Transit

Vitézy hozzátette, hogy a BKV GPS-es járműkövetési rendszerének (Futár-projekt) bevezetésével, várhatóan egy éven belül a járművek valós időben is követhetőek lesznek, azaz nemcsak azt látja a felhasználó, hogy mikor ér a busz a menetrend szerint az állomására, hanem azt is, hogy hol tart éppen.

A google-os rendszernek most az a nagy előnye, hogy a külföldiek saját gépükön, a jól ismert metódus alapján könnyedén használhatják. Mivel az okostelefonok jelentős részébe ma már alapból be van építve a Google maps, így a rendszer helyben, közlekedés közben is használható.

Vitézy hozzátette: a BKV 30 millió forintért elkészített internetes útvonaltervezője megmarad és párhuzamosan működik a Google-éval. A programot már évekkel ezelőtt megrendelték, már kész, felesleges kidobni.

A Google útvonaltervezőjét szerdán gyors tesztben hasonlítottuk össze a BKV útvonaltervezőjével, aminek eredménye szerint a Google egyszerűbb és gyorsabb rendszer, a BKV viszont pontosabb és cizelláltabb útvonalat kínál. A BKV rendszere a tömegközlekedési megállókra épül, ami előny, ha tudjuk az állomás nevét.

A Google útvonalterve a Köki és a Flórián tér között
A Google útvonalterve a Köki és a Flórián tér között

A Google előnyei akkor domborodnak ki, ha csak az elérni kívánt hely nevét ismerjük (például Kisdréher Söröző), de a címét nem. A Google iszonyatos adatbázisából merítve, nagy valószínűséggel hamar megtalálja a hozzá tartozó címet és ahhoz rendeli a járatokat.

Zsebbe rejthető Óbuda

Kerületi applikáció okostelefonra címmel mutatta be a III. kerület önkormányzata Óbuda-Békásmegyer ingyenesen letölthető turisztikai GPS-ét. Az egyelőre iPhon készülékekre letölthető alkalmazás Óbuda értékeit, szálláshelye­it és vendégváró létesítményeit mutatja be, megkönnyítve a városrész kulturális értékeinek felfedezését. Az applikáció összesen 182 óbudai és békásmegyeri intézményt, nevezetességet, vendéglátóhe­lyet ismertet gazdag illusztrációval, több mint 500 fotóval. Az alkalmazás a tervek szerint augusztustól Androidra is elérhető lesz.