Egymillióra büntették a BKV-t a Baross tér miatt

2011.07.07. 17:11

Egymillió forintra bírságolta a BKV-t a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB), mert megállapítása szerint a cég által a 4-es metró beruházásához kapcsolódóan, a Baross tér felszíni rendezésére kiírt tenderen az ajánlatkérő a közbeszerzési törvény több pontját is megsértette. A KDB  megsemmisítette az eljárást lezáró döntést; a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

Mint írták, a kért munka sokrétű, például el kell bontani a Thököly úton a villamosvágányt a Hernád utcáig, az új aluljáróban asztalos-, burkoló- és egyéb munkákat kell végezni, és négy liftet is be kell építeni.

A felhívásra 5 ajánlat érkezett. A Stra-Masz 2011 konzorcium lett a nyertes 4,2 milliárd forinttal, a második helyen a Colas két cége által alapított konzorcium végzett 5 milliárd forintos ajánlattal. A legdrágább ajánlat összege meghaladta a 7 milliárd forintot.

Jogorvoslatot a Colas konzorcium kezdeményezett, több ponton támadva a nyertes ajánlatot. Első helyen állt az a kifogás, hogy a BKV kirívóan alacsony ajánlatot fogadott el nyertesnek. Az árak átlagához képest a nyertes ajánlat 24 százalékkal, míg a legdrágábbhoz képest 41 százalékkal volt alacsonyabb. A KDB véleménye szerint az ajánlatkérőnek indoklást kellett volna kérnie az árról, és csak ennek megalapozottsága esetén nyilváníthatta volna nyertesnek azt. Ezért a KDB megsemmisítette a BKV-eljárás lezáró döntését.

A KDB megállapította még, hogy a nyertes ajánlatban több vezető életrajza hiányos, és szintén hiányosak a nyertes által az erőforrást nyújtó szervezetről beadott adatok is. Mindkettő hiánypótlással korrigálható.

Hasonló esetekben – amikor újraértékeléssel a jogsértés korrigálható – a KDB ritkán szab ki bírságot. Most a közbeszerzés értéke miatt indokoltnak tartotta az 1 millió forintos bírságot.