Feljelentette a Jobbik a Gyógyfürdő Zrt-t

2011.07.08. 12:06

Feljelentést tett Staudt Gábor, a Jobbik budapesti elnöke a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH Zrt.) egyik korábbi szerződése miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A párt szerint a fővárosi strandokat és fürdőket üzemeltető társaság 2009 júniusában olyan szerződést kötött az Opero Kft.-vel, amely felveti a bűncselekmények elkövetésének gyanúját. Az Origo ugyanakkor a fürdők őrzésére kiírt pályázat visszásságairól számolt be.

A Jobbik szerint a BGYH Zrt. a szerződésben az alapfeladatának minősülő gyógy-, illetve strandfürdők üzemeltetésével bízta meg az érintett kft.-t. Mint hangsúlyozták: mindezt havonta 40 millió forinttal magasabb összegért tették, mint amennyiért saját munkaerő alkalmazásával elvégezhették volna. Az adófizetőknek okozott kár elérheti a milliárdos nagyságrendet is. Az eset körülményei felvetik "a bűnszervezetben történő elkövetési mód" lehetőségét is - tették hozzá. (A kiszervezési ügyről egyébkén már februárban részletesen beszámoltunk.)

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes februárban jelentette be, hogy a BGYH Zrt. 2011. március 7-ei napjával, rendkívüli felmondással megszüntette a korábbi vezetés által az Opero Kft.-vel kötött, a fürdők takarítási, karbantartási és üzemeltetési szolgáltatásainak ellátására kötött műszaki üzemeltetési szerződést.

A társaság a felmondás indokait több pontban foglalta össze: hivatkozott egyebek mellett az ÁNTSZ által a Széchenyi-fürdőben ez év januárjában lefolytatott, számos közegészségügyi hiányosságot feltáró vizsgálatra is. A városvezetés jelezte: a társaság a szerződésből hátralévő 3,5 éves futamidő figyelembevételével több mint másfél milliárd forintot takarít meg azzal, hogy saját kézbe veszi az üzemeltetési feladatokat.

Kizárták a túl olcsó őrző-védőket, Pintér excége nyert

Három, a győztesnél olcsóbb ajánlatot tevő céget is kizártak abból a félmilliárd értékű vagyonvédelmi megbízásból, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter excége és partnere nyert meg, számolt be róla az Origo. A budapesti fürdők őrzéséről szóló megbízást a nyertesek a pályázatot kiíró fürdővállalat által tervezettnél drágábban végzik el. A fürdővállalat szerint a három olcsóbb alapárral pályázó cég azért nem felelt meg, mert nem tudtak magyarázatot adni a "kirívóan olcsó" ajánlatukra, de állítják, az összességében legelőnyösebb ajánlatot fogadták el.

Három ajánlattevő nem tudott kielégítő választ adni a kirívóan alacsony nettó díjra - indokolta a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH), hogy miért nem volt érvényes a cég kezelésében lévő fürdők személy- és vagyonvédelmi feladatainak ellátására kiírt közbeszerzésen három induló ajánlat. A közbeszerzést a tavalyi kormányváltás előtt még a jelenlegi belügyminiszter, Pintér Sándor tulajdonában levő Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) és a vele közösen pályázó Di-Sec Discrate Security Kft. nyerte meg.

A közbeszerzésre 17 cég jelentkezett, a BGYH válasza szerint hét ajánlattevő "a közbeszerzési törvényben és az ajánlattételi felhívásban szereplő pénzügyi és gazdasági alkalmassági feltételeknek nem tett eleget.További 3 ajánlattevő nem tudott kielégítő választ adni a kirívóan alacsony nettó egy szolgálati óra/fő díjra".

A beérkező pályázatok elbírálásánál az ár 60 százalékos súllyal, a speciális rendezvényekre ingyen felajánlott munka 20 százalékos, míg a halasztott fizetési határidő szintén 20 százalékos súllyal szerepel. A közbeszerzésen induló három cég is olyan ajánlatot tett, ami sem alapárában, sem a fizetési határidőben, sem az ingyenes munkaórák számát tekintve nem volt rosszabb, vagy éppen kedvezőbb volt, mint a CBSZ és partnere ajánlata.