no

Szemét és gaz lepi el a rozsdás ötvenhatos emlékművet

2011.07.09. 09:00
Méltatlan állapotok uralkodnak az Ötvenhatosok terén felállított emlékmű környékén, a fű kiszáradt, a lámpákat ellopták, a területet parkolónak használják, írta egy olvasónk. Amikor a sokak által vitatott emlékművet a forradalom 50. évfordulóján felállították, szépen rendezték a környéket: füvet ültettek, hatalmas, kivilágított gránittömböket állítottak fel, az emlékmű előtti teret pedig elzárták a parkoló autók elől. Mára ebből alig maradt valami.

Olvasónk tapasztalatai szerint “a fű kiszáradt, mert nem locsolták. Pedig nem volt olcsó a gyepszőnyeg, az biztos”. A környéket mára felverte a gaz, és mindenütt eldobott szemetet látni. A gránittömböket megvilágító lámpákat összetörték, és máig nem pótolták. A görkorisok és a deszkások a gránitokon gyakorolnak, de kárt legalább nem tudnak tenni a kemény kőtömbökben.

“A csúcs most már az, hogy az egész emlékmű elé be lehet parkolni. Az elzáró oszlopokat valaki (a valamikori éppen aktuális rendezvény építői) kiszedegették és nem tették vissza”. Olvasónk levele végén azt a kérdést is felteszi, vajon mit szólnak ehhez az 56-osok?

Az 56-os emlékmű nem a fővárosi önkormányzat, hanem az állam tulajdonába tartozik, közölte kérdésünkre a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya. (Az előző kormányzat még 2004 augusztusában döntött az emlékmű létrehozásáról.) Az FKF Zrt. ennek ellenére ismét soron kívül rendbe tette és kitakarította az emlékművet. Hosszú távon az jelentene megoldást, ha a terület tulajdonosa megrendelné az FKF Zrt.-től a takarítást, közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Hasonló problémák voltak idén áprilisban is, amikor az egyik kereskedelmi televízió hívta fel a figyelmet az emlékmű elhanyagoltságára. Akkor György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes kezdeményezésére a Közterület-fenntartó Vállalat már egyszer kitakarította és fertőtlenítette a területet, bár akkor is hangsúlyozták, ez nem a főváros dolga lenne.

Kérdéseinkkel megkerestük a kormányzatot is. Várjuk a választ.

György István akkor azt hangsúlyozta: a várhatóan nyár elején induló városgondnoki szolgálat feladata lesz, hogy a városképet rontó körülményekről azonnal jelentést küldjenek a diszpécserközpontnak, amely továbbítja majd a bejelentést az illetékes hatóságoknak.

A pályázaton nyertes I-Ypszilon Csoport által készített vas- és acéloszlop installáció kezdettől sok vitát váltott ki. Elvontságával semmiképpen nem illeszkedett a magyar közízlést meghatározó historikus hagyományokhoz. A rozsdás oszlopokból álló emlékművet sokan értetlenkedéssel fogadták, pedig az emlékmű koncepciójának fontos része a rozsda. Az oszlopok az emlékmű elején fényes ékké állnak össze, ez fejezi ki a forradalom eszméjét.

Egyelőre azt sem tudni, marad-e az emlékmű az Ötvenhatosok terén. A 2010-es választások előtt Tarlós István az Indexnek azt mondta: “Valószínűleg ki kell cserélni ezt a MÉH-telep funkciójú, emlékműnek csúfolt valamit az 56-osok terén a Városligetben. Én azt hiszem, hogy az 56-osok nem arra vágynak, hogy egy halom rozsdás ócskavas állítson emléket nekik. Azt még a legszabadelvűbb gondolkodás és ízlés mellett is nehéz elfogadtatni bárkivel is, hogy annak a rozsdás ócskavasnak a Dózsa György úton valamiféle művészeti értéke van.”

Az emlékmű 2009-ben
Az emlékmű 2009-ben