Elmaradt a CET műszaki átadása

2011.07.14. 18:25

A főváros nem tudta megkezdeni a Duna-parti Közraktáraknál létesült CET-épületegyüttes (Central European Time, azaz közép-európai idő) műszaki átadás-átvételét, mert a beruházó több feltételnek nem tett eleget, közölte Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes.

Bagdy Gábor közleménye szerint a beruházó Porto Investment június 9-én kulcsra készre jelentette az épületet. Budapest csütörtökre tűzte ki a műszaki átadás-átvétel kezdő napját, de az eljárásnak több előfeltétele van, így például a kivitelezési szerződés és a kiviteli tervek hiánytalan átadása.

A felek közötti szerződés alapján "e dokumentumok szükségesek annak elbírálásához, hogy a megvalósult munkálatok valóban megfelelnek-e a kívánalmaknak". Mivel a Porto ezeket az előfeltételeket nem biztosította, a műszaki átadás-átvételi eljárás csütörtökön nem kezdődhetett meg - olvasható a közleményben.

"A találkozón a megjelent kivitelezők úgy nyilatkoztak, hogy a kiviteli szerződésnek a főváros részére való átadásához a maguk részéről hozzájárulnak, azaz e feltétel teljesülése kizárólag a Porto hozzáállásán múlik. A fővárost ez az újabb, nem várt akadály súlyosan aggasztja, ami ismételten felveti azt a kérdést, hogy a Porto képes lesz-e a szerződésszerű teljesítésre és üzemeltetésre" - írta a pénzügyi főpolgármester-helyettes.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott mintegy 27 ezer négyzetméteres komplexum kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A Főpolgármesteri Hivatal a beruházótól származó információk alapján hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy várhatóan november közepén nyílik meg a komplexum, "ha az átadás-átvétel során újabb problémák, késések nem vetődnek fel".

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) múlt hét csütörtökön közölte, hogy az Országos Rendőr-főkapitányságon feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, mert a budapesti Közraktárak-projekt PPP-konstrukcióban történő megvalósítása kapcsán feltárt tények megalapozzák a bűncselekmény elkövetésének gyanúját.

A komplexum beruházója, a Porto Investment erre reagálva azt közölte az MTI-vel: készséggel áll bármilyen vizsgálat elé. Hozzátették, hogy a beruházó Porto Investment Hungary Kft. maga is kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól a szolgáltatási szerződés felülvizsgálatát.

Bagdy Gábor szintén aznap azt közölte az MTI-vel, hogy korábban már a főváros is feljelentést tett a projekttel kapcsolatban. Az, hogy az ÁSZ is megtette ezt, megerősítette a városvezetést "korábbi kijelentései és lépései helyességében" - tette hozzá.

Tarlós István főpolgármester múlt hét szerdán mutatta be a főváros 50 legsúlyosabb problémáját tartalmazó úgynevezett fehér könyvet, amelyben a CET-beruházás is szerepel. Ebben az olvasható, hogy Budapest számára rendkívüli módon aránytalan és hátrányos kötelezettségvállalásokat tettek. A Porto erre úgy reagált, hogy a megállapításokban több pontatlanság és tévedés van, és arra kérte a fővárost: "hagyjon fel a rosszhiszemű offshore-ozással".