Az amerikai követség egyeztetésre számított

2011.07.15. 18:14
A zugligeti rezidencia előtti parkolóért nem fizettek és le is mondtak róla, mégis további egyeztetésre számítottak.

Az amerikai nagykövetségnek a XII. kerületi nagyköveti rezidencia előtti parkolóra vonatkozó bérleti szerződése 2010. december 31-én lejárt; a nagykövetség a kerülettel folytatott tárgyalások, valamint "belső felmérései" alapján arra a következtetésre jutott, nincs szüksége a helyre, és erről a döntéséről tájékoztatta a kerületet – közölte a budapesti amerikai nagykövetség pénteken.

A nagykövetség szeretné tisztázni a nagykövet rezidenciája előtti parkolóról az elmúlt hetekben a sajtóban megjelent, egymásnak ellentmondó információkat – áll a nyilatkozatban.

A nagykövetség tárgyalásokat kezdett a XII. kerülettel a bérleti szerződés megújításának lehetőségeiről. Mivel azonban a terület közel van a Libegőhöz, a kerület azt szabadon akarta hagyni nyilvános parkoló céljára.

A nagykövetség szerint amikor tudatták, hogy nincs szükségük a parkolóhelyre, és erről a döntésről tájékoztatták a kerületet, "feltételeztük, hogy a XII. kerület és az Országos Rendőr-főkapitányság, amely a diplomaták biztonságáról gondoskodik, egyeztetni fognak egymással".

A szóban forgó területet az amerikai nagykövetség 2000 óta bérelte, ezen idő alatt nem hajtott végre jelentős változtatásokat a környezeten; a parkolót körülvevő korlát már legalább a nyolcvanas évek óta ott állt - jegyezte meg a nagykövetség.

A nagykövetség a különböző tudósítások fényében fontosnak tartja, hogy álláspontjáról pontos információk jussanak el a nyilvánossághoz.

A hegyvidéki önkormányzat csütörtökön lefűrészeltette a nagyköveti rezidencia előtti parkoló korlátjának egy szakaszát; a tervek szerint a parkoló egy része visszakerül közhasználatba. Az önkormányzat aznapi  tájékoztatása szerint továbbra sincs egyezség a kerület és a diplomáciai képviselet között a terület sorsát illetően.

A kerület korábban többször kifogásolta, hogy a nagykövetség a megszűnt bérleti szerződés ellenére kerítéssel zárja el a Zugligeti úti rezidencia előtti parkolót, közterület-használati díjat pedig nem fizet. Az amerikai nagykövetség két hete viszont azt közölte: januárban úgy döntöttek, nem újítják meg a lejáró szerződést, és a parkoló már nem tartozik a fennhatóságuk alá.