Felleginél akadt el a Rákóczi híd átnevezése

2011.07.19. 10:13

A fővárosi önkormányzat április végén döntött huszonhat közterület átnevezéséről, valamint arról, hogy javasolja az ügyben illetékes Földrajzinév-bizottságnak a Lágymányosi híd átnevezését Rákóczi híddá. A testület egy hónapja visszadobta a javaslatot azzal, hogy a híd új nevére csak a fejlesztési miniszternek van joga javaslatot tenni. A minisztérium eddig nem volt aktív az ügyben, mint ahogy más fővárosi kérés intézését sem kapkodja el.

A Földrajzinév-bizottság június 21-én ülésezett, a napirenden szerepelt a Lágymányosi híd átnevezése, tájékoztatta lapunkat a testületet felügyelő Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya. A bizottság azonban nem tudott érdemben foglalkozni a kérdéssel, mert a névváltoztatást kezdeményező előterjesztés jogilag nem volt megfelelő, tudtuk meg.

A jogszabály szerint ugyanis a híd átnevezését a nemzeti fejlesztési miniszter javasolhatja. Ezért a bizottság felkérte Fellegi Tamást az előterjesztés benyújtására, ez eddig azonban még nem történt meg.

Megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot az ügyben, megkapták-e az egy hónapja átdobott labdát a bizottságtól és mikor szándékoznak továbbpasszolni. A tárca sajtóosztályától azt a választ kaptuk, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter a fővárosi közgyűlés korábbi kezdeményezésével összhangban a közeljövőben tesz javaslatot a Földrajzinév-bizottságnak a Lágymányosi híd átnevezésére. Hogy mikor, azt pontosan nem tudni.

A fejlesztési tárca már több ügyben is nehezen mozdult a főváros javaslataira. Nehezen alakul a BKV átalakítása, a Budapesti Közlekedési Központ több ügye, el-el akadnak a támogatások, lassú az előrelépés az Alstom-szerelvényekkel kapcsolatban is. Ez utóbbi ügyben Tarlós többször is sürgette a tárcát, hogy segítse elő a probléma gyorsabb megoldását.