Nem építik át a körtéri metrókijáratot

2011.07.22. 15:04

Nem tervezik át a Móricz Zsigmond körtéri metrómegálló felszíni pavilonját, mert az sok időbe telne és a határidők miatt anyagi kockázattal is járna. A helyi civilek néhány hónapja azért kezdeményezték az áttervezést, mert nem akarták a szerintük környezetidegen és túlméretezett fém-üveg épületet.

Fotó: metro4.hu
Fotó: metro4.hu

A DBR metró projektigazgatóság a civil panaszok nyomán megvizsgálta a felszíni metró-kijárat áttervezésének lehetőségét, és arra jutott: a pavilont a jóváhagyott terveknek megfelelően építik meg.

Az igazgatóság szerint az esetleges áttervezésnél adott volt az építmény két végének hozzávetőleg négy méteres magassága a szellőző, illetve a másik oldalon a lift-kijárat miatt. Emiatt csak az esőtető méretét lehetett volna csökkenteni, a középső rész magasságát pedig egy méterrel mérsékelni.

Ez azonban – azon túlmenően, hogy nem elégíti ki a civil szervezetek igényeit, az utasok jelentős részét pedig nem védené az esőtől – újabb engedélyeztetési eljárást vont volna maga után, melynek átfutási ideje akár 6-12 hónap is lehet, írták.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A részleges bontás, az áttervezés, az engedélyeztetés és az átépítés jelentős költségeket is vont volna maga után, és így nem tudták volna tartani az állomás átadásának határidejét. Ez gondot okozott volna az európai uniós források elszámolásában.

Az acélvázas üvegszerkezetű építmény több funkciót lát majd el: ez lesz az aluljáróból a felszínre vezető lépcső, illetve az állomásról a felszínre vezető liftek felszíni épülete, az üzemi szellőző felszíni kivezetése, valamint a mozgólépcső fölötti felülvilágító.

A Sashegy-védő Egyesület, a Gellérthegy Védő Egyesület, a Szentimrevárosi Kertbarát Kör Egyesülete, a Váralja Szövetség és az Asszonyok a Nemzeti Egységért mozgalom tavasszal fordult György István főpolgármester-helyetteshez és Hoffmann Tamás újbudai polgármesterhez, mert "a hatalmas vastraverz pavilont" elfogadhatatlannak tartják. A kezdeményezést támogatta Makovecz Imre építész és Rétvéri Bence újbudai országgyűlési képviselő is.