Vízi huzavona a 4-es metró szökőkútjain

2011.07.25. 11:19

A 4-es metró három állomásához is terveznek felszíni díszmedencét, csakhogy menekülnek a közműcégek az üzemeltetés elől. Ha nem vállalja el valaki hamarosan, az az építkezés kárára mehet.

A Szent Gellért téri, a Rákóczi téri, és a Népszínház utcai metrómegálló felszínrendezési tervében is szerepel közterületi medence kialakítása. Mint azonban megtudtuk, a medencék üzemeltetésére egyelőre nem találtak jelentkezőt. (Többek között a Főkert vagy a Vízművek jöhetne szóba.)

A DBR Metró Projektigazgatóságnál lapunk kérdésére elmondták, hogy az állomásfödémek fölötti munkák túlnyomó része a majdani üzemeltetők kijelölése nélkül is befejezhető, tény azonban, hogy a medencék végleges kialakításához szükség van a közeljövőben ezek kijelölésére.

A megvalósításnak (vízelvezetés, kábelezés) ugyanis praktikusan a majdani üzemeltetőkkel egyeztetve kell megtörténnie, hogy ne legyen szükség többletköltséget eredményező módosításokra. Az üzemeltetők kijelölése a főváros önkormányzat hatásköre, a DBR szerint az eljárás folyamatban van.

A vízi huzavona fogalma nem ismeretlen a 4-es metró építőinek, 2004-ben a Gellért tér felszíni rendezésénél épített Forrásház üzemeltetése körül folyt vita, hogy ki, milyen vízzel működtesse a metrópénzből (egyébként jogerős építési engedély nélkül) emelt létesítményt. Végül a Vízműveké lett a dicsőség, és az eredetileg tervezett forrásvíz helyett ivóvíz folyik azóta is a Forrásház csapjaiból.