Az LMP kijelölte Budapest főterének helyét

2011.07.27. 15:54

Ne építsék be a budapesti Városháza elkerített udvarát ás a mellette fekvő Városháza parkot, legyen a helyén szabad terület, köztér, park, de hogy milyen, azt mondják meg az emberek, javasolja a fővárosi LMP-frakció.

Írjanak ki ötletpályázatot a közösség bevonásával a Városháza park átalakítására, áll a főváros LMP-frakció területhasznosítási javaslatában, amit szerdán mutatott be sajtótájékoztatón. Az ötletpályázatot viták, majd nyílt tervpályázat követné, és a terv két év múlva léphetne a megvalósulás útjára.

Az LMP hangsúlyozza, nem szeretnék megmondani, milyen legyen a Városháza parkja, de véleményük szerint a terület alkalmas arra, hogy Budapest főterévé váljon. Kérdésünkre, miszerint nem lenne érdemes ideiglenesen megnyitni és füvesíteni a jelenleg hivatali-képviselői parkolóként funkcionáló belső udvart, így kibővítve a szintén ideiglenesre tervezett, mára népszerűvé vált Városháza parkot, addig legalábbis, amíg a végleges kialakítás elkezdődik, azt a választ kaptuk, hogy de, ez is elképzelhető, végül is Budapesten csak az ideiglenes dolgok tartósak.

Az Egeraat-féle beépítés terve. Ebből már nem lesz semmi.
Az Egeraat-féle beépítés terve. Ebből már nem lesz semmi.

A Városháza Károly körút felőli oldala régóta viták tárgya. Hosszú évek után, 2005-ben jutott el oda a főváros, hogy az ott húzódó bazársorból ki tudta penderíteni az utolsó boltost is, és lebonthatta a ronda építményt. Ezután alakították ki (bontással együtt több százmillió forintért) a bazársor helyén a Városháza parkot - amit egyébként néhány évre, ideiglenes közterületnek szántak.

Már akkor, azaz hat éve felváltva szorgalmazta hol a fővárosi MSZP-frakció, hol a Fidesz-frakció, hogy az akkor is belső parkolóként üzemelő udvart is nyissák meg, legyen közpark, de hiába. A területre pályázatot írtak ki, amit a egy holland építész, Erick van Egeraat nyert meg 2008-ban.

at1

A tervezett szórakoztató-, bevásárló- és közfunkciókat egyesítő fórum építése azonban több okból húzódott, végül a főpolgármester-váltással úgy tűnik, végleg füstbe is ment. Csakhogy egyelőre ötlet sincs, mi legyen a hivatalnokok kedvéért parkolóként fenntartott értékes ingatlannal.

A parkolónak használt udvar most - fotó: LMP
A parkolónak használt udvar most - fotó: LMP

Legutóbb a Critical Mass hívta fel a figyelmet a helyzet tarthatatlanságára egy gerillaakciójával, aminek keretében látványosan megszállták egy időre a parkolót. Demonstrációjukkal azonban mindössze néhány vállvonogatást és kézlegyintést tudtak kicsikarni a nagypapás küllemű biztonsági őrökből.