no

Fantom-villamosmegálló a Margit-szigetnél

2011.07.29. 16:07

Hiába készült el a Margit hídon a szigeti bejáró villamosmegállója, nem használhatják az utasok, csakúgy mint ahogyan a kerékpárosoknak is várniuk kell, hogy az elkészült biciklis átjárót használatba vehessék a budai hídfőnél. Az ok: nincs rájuk hatósági engedély. A híd műszaki átadás-átvétele az eredeti tervekhez képest egy évvel később, augusztus végén lesz.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Szemmel láthatóan valóban elkészült a Margit híd budai hídfőjébe fúrt biciklis átjáró, ez azonban nem azonos a szemmel nem látható végleges műszaki tartalommal, válaszolta a nyitást firtató kérdésünkre a Budapesti Közlekedési Központ. Hozzátették: folyik az egyeztetés hatósággal, az átjáró tervezett végleges forgalomba helyezése augusztus közepén lehet.

Szintén elkészült a Margit-szigeti villamosmegálló, és a gyalogos átjáró is, csakhogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság nem járult hozzá az ideiglenes használatbavételhez, a végleges használatbavételt pedig csak a végleges forgalomtechnikai állapot fennállásakor engedélyezi. Az augusztus végi műszaki átadás-átvételi eljárással lesz hivatalos és használható.

04

Csütörtökön elkezdték a budai alsó rakpart fölött a híd szerkezetének a festését. Ezért a híd alatt lezárták az utat, ami jelentős dugót okozott a forgalomban. A festés augusztus 5-ig tart, ezt követően a pesti oldalnál zárják le az alsó rakpartot. A szakaszos lezárások kizárólag a Margit hídi hídfők hosszában érintik a rakpartokat, a hídfők környezetében lévő le- és felhajtók használhatók maradnak.

02

A híd felújításának véghatárideje: 2011 március 31. - állt a Margit híd felújításának kivitelezői szerződésében [1]. Azt már 2009 novemberében tudni lehetett [2], hogy ezt a határidőt nem lehet tartani, hiszen már a munkák megkezdését is négy hónapos csúszással jelentette be a kivitelező. Ám a szerződést 2011 áprilisban módosította a fővárosi közgyűlés, a híd felújításának új határideje augusztus 31. lett.

Az indoklás szerint többek között azért csúszott a felújítás, mert a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megváltoztatta a díszkivilágítás műszaki tartalmát, a víznyomócső egyes helyeken máshol volt, mint az előzetes terveken, a budai oldali lépcsőknél pedig rosszabb állapotban volt a szerkezet.

03

Azért is szükséges a szerződés módosítása, mert a kivitelezést "nagyprojektnek" minősítették át, illetve több olyan kapcsolódó felújítást is el kell végezni, amely korábban nem szerepelt a szerződésben. A módosítás nem érintette a tavaly augusztus végi, kötbérterhes átadási határidőt, ennek okairól a főváros és a kivitelező továbbra is vitában áll.

A Margit híd rekonstrukcióját 2009. augusztus 21-én kezdték el. Az eredeti ütemterv szerint az ideiglenes átadásnak 2010 augusztusában kellett volna megtörténnie, de az engedélyek kiadásának csúszása miatt ez akkor elmaradt.