50-nel repesztenének a BKV-hajók a Dunán

2011.08.09. 07:23

Augusztus végén tárgyalja a fővárosi önkormányzat azt a koncepciót, ami szerint féltucatnyi gyors, kis merülésű katamaránt állítanának forgalomba Budapesten és az agglomerációban. A hajókat a BKV üzemeltetné, a menetjegy annyiba kerülne, mint amennyi egy hasonló szakaszon a többi tömegközlekedési járművön.

Augusztus végi ülésén tárgyalja a fővárosi közgyűlés azt az előterjesztést, amely a dunai tömegközlekedés elindításáról szól. Szűcs-Somlyó Mária, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója elmondta, konkrét, a városvezetés által jóváhagyott tervet vitatnak meg, ami meghatározza, milyen irányba halad a vízi közösségi közlekedés Budapesten a jövőben.

A kezdeményezés Nyíri Csabától, Leányfalu polgármesterétől indult, akit Borz Miklós keresett meg ausztráliai tapasztalatai alapján. Borz Miklós szerint az elképzelés lényege, hogy olyan hajók közlekedhessenek a Dunán, amik 50 km/órás sebességet is el tudnak érni, kis merülésűek, azaz a Szentendrei Duna-ágban is közlekedhetnek, és mindezt hasonló áron, mint a parti tömegközlekedési járművek, azaz a MÁV, a Volánbusz vagy a BKV járatai.

A londoni katamaránokhoz hasonló hajók szelnék a Duna hullámait is
A londoni katamaránokhoz hasonló hajók szelnék a Duna hullámait is

Nyíri Csaba szerint amióta nincs kotrás a Szentendrei Duna-ágban, csak lassú kishajók szállíthatnak utasokat. Ha elindulna a katamarán, Leányfaluról 42 perc alatt lehetne a Batthyány térre érni két közbenső állomás, Szentendre és a Római part érintésével.
A megvalósításra ősszel önkormányzati társulás jön létre az érintett agglomerácoós települések, budapesti kerületek és a fővárosi önkormányzat részvételével. Sok önkormányzat már határozott is a belépésről, jelenleg a fővárosi döntésre várnak.

P1010656

A társulás a tervek szerint 100 százalékos uniós támogatásra pályázik, így ha minden a legjobb úton halad, Nyíri Csaba szerint 2-3 év múlva el is indulhatna a menetrendszerű hajójárat.

Az elképzelés szerint 4-6 darab 100-120 férőhelyes katamaránból állna a flotta, amit a BKV üzemeltetne. A menetjegy arányos lenne a parti tömegközlekedési tarifákkal, vagy agglomerációs bérletet lehetne váltani. Azt még nem tudni, hogy a katamaránokat külföldről vásárolná a BKV, vagy esetleg hazai gyártók építenék meg a hajókat licenc alapján.

Katamarán Ausztráliában (Fotó: Borz Miklós)
Katamarán Ausztráliában (Fotó: Borz Miklós)

A hazai vízi közlekedési életet jól ismerő szakértő lapunknak azt mondta, az ötlet alapvetően jó, de még korai lenne belevágni. A gazdasági válság éveit arra kellene fordítani, hogy a projektet alaposan előkészítsék, és azt is meg kellene várni, hogy a BKV először a földi járműveit, a buszokat, metrókat tegye rendbe, csak azután foglalkozzon az egyébként méregdrága flotta üzemeltetésével.