Egyelőre nem adják oda az államnak a fővárosi kórházakat

2011.08.31. 10:41 Módosítva: 2011.08.31. 10:41

Visszavonta a tizenkét fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű kórház állami tulajdonba adásáról szóló előterjesztést Tarlós István főpolgármester, így erről várhatóan egy későbbi ülésen tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Információink szerint a halasztásban szerepet játszott az is, hogy a BKV finanszírozási problémája még nem rendeződött teljesen.

A döntés hátterében információink szerint az áll, hogy a kórházak állami kézbe adásáról korábban egyezség született az állam és a főváros között, ennek feltételei azonban egyelőre nem teljesültek. A csereügylet lényege az volt, hogy a főváros a kórházak állami kézbe adásával hozzájárul a Semmelweis tervben lefektetett egységes egészségügyi rendszer megteremtéséhez. Cserében több mindent várt a főváros. Az egyik legnagyobb tétel a BKV finanszírozásának rendbetétele volt. Ez a költségvetési támogatás mellett magában foglalná a BKV adósságrendezését is. Mint megtudtuk, a fővárosnak romlottak volna az alkupozíciói, ha most egyoldalúan nyilatkozott volna a kórházak átadásáról.

Bár nemrég bejelentették, hogy a BKV csődhelyzetének elkerülésére 9 milliárd forintot csoportosítanak át a költségvetésből, úgy látszik ez egyelőre nem elegendő a fővárosnak. A támogatás az államnak látszólag nem jár plusz kiadással, a pénzt ugyanis a kormány a 4-es metró idei támogatásából vonja el. Ezzel a döntéssel a 4-es metró idei állami keretét nullázzák le.

Egyelőre az sem tisztázott, hogy ha a főváros át is adná a kórházakat, azok milyen felügyelet alá kerülnének. Erről egyelőre nem született jogszabály. Pesti Imre a fővárosi kormányhivatal vezetője a Magyar Televízió szerda reggeli műsorában azt mondta: "nagy valószínűséggel, a miniszterelnök szándéka szerint ezek az intézmények a kormányhivatalokhoz fognak kerülni", és amennyiben így lesz, akkor a fővárosi, illetve a megyei kormányhivatalok a helyi érdekeket is figyelembe véve fogják üzemeltetni a kórházakat.

Pesti Imre elmondta: a fővárosi önkormányzat 12 kórháza 99 telephelyen, 487 épületben, rendkívül elavult struktúrában működik, és a főváros egészségügye biztos, hogy megújításra szorul. Emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi államtitkárság korábban jelezte azt a szándékát, hogy a kórházak állami kézbe kerüljenek. Hozzátette: ezt a miniszterelnök is megerősítette.

Elmondta azt is, állami működtetés esetén természetesnek tartja, hogy a kórházakhoz tartozó eszközök és ingatlanok is az államhoz kerülnek. Mint fogalmazott, lehet vita erről, de nagyon furcsa lenne, hogy az egészségügy működtetését az állam szervezné, irányítaná, működtetné, közben az infrastruktúra és az ingatlanok az önkormányzatoknál maradnak.

Ha a közgyűlés elfogadta volna a javaslatot, úgy a főpolgármester a határozathozatal után aláírhatta volna a megállapodást Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral. Az önkormányzat és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) között kötendő megállapodás tervezete szerint az állami átvétel kezdő napja 2012. január 1.

A megállapodás vonatkozna a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetre, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézetre, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetre, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházaira, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központra, a Nyírő Gyula Kórházra, a Szent Imre Kórházra, a Károlyi Sándor Kórházra, az Uzsoki utcai Kórházra, a Központi Stomatológiai Intézetre, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdőre, a Heim Pál Gyermekkórházra, valamint a Segély Helyett Esély Alapítvány által működtetett budafoki pszichiátriára.