Kőbánya is színes városrész lesz

2011.09.18. 10:58 Módosítva: 2011.09.18. 13:00
Szombat délben a Színes Város Projekt és a Let's Colour Magyarország legújabb helyszínét is átadták Kőbányán. Eredetileg az utolsó ecsetvonásokat ünnepélyes keretek között Cseh László háromszoros olimpiai ezüstérmes, világbajnok, tizenötszörös Európa-bajnok úszó, (Kőbánya díszpolgára), Kucsák László országgyűlési képviselő, Megyeri András, a Színes Város Mozgalom vezetője fejezték volna be. Ám akadt egy kis segítségük is.

Végül rajtuk kívül többen is bekapcsolódtak  a maximum 2 négyzetméteres, befejezésre váró falfelület lefestésébe. A baráti
hangulatú eseményen például kisgyerekek és a helyi polgárőrség vezetője is teddy hengert ragadott.

A több, mint 400 négyzetméteres felület a csoport eddigi legnagyobb munkája volt.

Fotók: Színes Város Mozgalom
Fotók: Színes Város Mozgalom

Az egyeztetés Mácsik András önkormányzati képviselő egy tavaly októberi egyéni beadványa alapján kezdődött meg. A megállapodást idén júniusban kötötték meg az önkormányzattal. Az együttműködés célja a kerület színesebbé tétele, ahogy az a korábbi helyszíneken (a második, a harmadik, az ötödik, a kilencedik, a tizenkettedik és a huszadik kerületben) is jellemző volt.

Meglepő módon az eddig lefestett falak nagyrészét nem firkálják össze. A Flórián téri első alkotásukon is csak egy évvel az átadás után jelentek meg a graffitis fiatalok nyomai a hangsúlyozottan nem graffitinek tekintett munkákon. Ezeket a mozgalom tagjai  le is szokták takarítani.

Első fázisban az Újhegyi lakótelepi Éltes Mátyás Általános Iskola, diák- és gyermekotthon több, mint kétszázötven négyzetméteres falfelületét újították fel teljesen. Az iskola egyébként a főváros kezelésében van.

A második körben a közvetlenül mellette lévő szolgáltatóház falán dolgoztak, ahol többek között a helyi KDNP iroda is található.
A közelben lévő bányatóhoz passzolva, az iskola tóhoz közeli része kékre van festve. Ezen kívül a környező felújított panelházakkal színben harmonizáló, stilizált növényekkel díszítették a falakat.

A kerület önkormányzata fontos feladatként tekint a funkciójukat vesztett, elhanyagolt területek élhetőbbé, szerethetőbbé tételére. Ennek első állomása volt a kerület újhegyi városrészének kiszínesítése. A későbbiekben további együttműködésre készülnek.

A Színes Város Mozgalom

A mozgalom 2009 óta működik. Sőt, a Pöttyös utcai metrómegálló lefestésekor a Zöld kakas Líceum diákjait is bevonták a megvalósításba. Azóta iskolákkal együttműködve oktatási programjuk is van. A szükséges anyagiakat jórészt az önkormányzatok és a szponzorok teremtik elő, de pályázati úton is jutnak némi pénzhez.

Idén pedig csatlakoztak a Let's Colour Magyarország Egyesület települések szépítését célzó országos kampányához. Ennek keretében nyáron Budakalász, Sopron, Tés és Magyarcsanád egyes részei szépültek meg. A Let's Colour a közösségeket is igyekszik bevonni a közfestésbe. Világszerte végrehajtanak akciókat: voltak már Indiában, Nagy- Britanniában, Brazíliában, Franciaországban. Hazánkban 2011-ben jelentek meg.

Kiderült az is, hogy a jövőben nem csak a főváros szürke falait tervezik megszépíteni, hanem más városok épületeit is. Természetesen újabb budapesti helyszíneken is folytatják majd a munkát.