Nem létező bejelentések miatt zárnák be a ZP-t

2011.09.21. 16:47 Módosítva: 2011.09.22. 10:36
Az önkormányzat a beérkező panaszokra hivatkozik, a Zöld Pardon saját zajszint-mérésére. Csütörtökön dől el, hogy mi lesz a szórakozóhely sorsa.

A XI. kerületi önkormányzat a holnapi a képviselőtestületi ülésen dönt a Zöld Pardon sorsáról. A vasárnapi 40.000-es tüntetésen több politikus is jelen volt, hangsúlyozottan nem pártpolitikai színekben, hanem civilként. Deutsch Tamás adminisztratív akadályok felállításának nevezte az újbudai döntéshozók ténykedéseit, Gyurcsány Ferenc pedig rossz álomnak minősítette a képviselőtestület fenyegető ígéreteit.

A Zöld Pardon 10 éves bérleti szerződése 2011. október 31-én jár le, a szórakozóhely tulajdonosai alá is írták, hogy távoznak, de már most sokan kampányolnak amellett, hogy a szórakozóhely meghosszabbíthassa a szerződést az önkormányzattal. Többek közt eddig 100 ezer aláírást gyűlt össze a ZP védelmében, tízezren egyenesen az állítólag a szórakozóhelyre sokat panaszkodó újbudai lakók közül.

Az önkormányzat mégis bezárná a helyet, nem az alacsony, évente 20 millió forintos bérleti díjra hivatkoznak, hanem arra, hogy évek óta érkeznek panaszos hangú bejelentések a ZP ellen, nem csak a környező utcákból, de a városrész távolabbi pontjairól is. Rétvári Bence a Facebookon is publikálta véleményét: semmi baja a szórakozóhellyel, de a Zöld Pardon költözzön odébb egy híddal.

Nincs nyoma a bejelentéseknek

2004 óta él az a rendelet, mely szerint az önkormányzathoz érkező névtelen bejelentésekre az önkormányzat nem köteles reagálni, illetve azokat dokumentálni, a hivatalos, vagyis nevesített bejelentéseket azonban nem csak kivizsgálni köteles, hanem arról a feljelentett felet is értesíteni.

Kővári Zsuzsa, a ZP tulajdonosa kérdésünkre elmondta, hogy a XI. kerületi önkormányzattól eddig egyszer sem érkezett ilyen értesítés. Azt is hozzá tette, hogy a Zöld Pardon saját költségből végzett zajszint-felmérést, amely alátámasztotta, hogy a szórakozóhely nem lépte túl a megengedett zajküszöböt.

A tulajdonosnő számára érthetetlen, hogy az újbudai önkormányzat újabban már nem is a zajra hivatkozik, hanem a “vonulási útvonalakra”, amelyek – egészen a Móricz Zsigmond Körtérig - a környező utcákban okoznak felfordulást. A Zöld Pardon a 22 millió Forintos éves bérleti díj mellet további 16 milliót költ takarításra, közvilágításra, járőrszolgálatra az önkormányzat helyett.

Annak ellenére, hogy a Zöld Pardon könnyen megközelíthető, a 4-6-os villamostól mindössze 30 méterre helyezkedik el, és a legközelebbi lakóépület 300 méterre fekszik, az önkormányzat egy informális megbeszélés keretei között mégis azzal a javaslattal élt, hogy a Zöld Pardon költözzön odébb egy híddal.

Nem is önkormányzati telek

Milassin Levente, a XI. kerületi önkormányzat kommunikációs szóvivője nem a hivatalos bejelentésekre hivatkozott, hanem a nem hivatalos névtelen bejelentésekre, amelyek ugyan nincsenek dokumentálva, de mégis jelzik a környező lakosság elégedetlenségét, és ez már önmagában is elég ok, hogy a Zöld Pardon elköltözzön, például a Lágymányosi-hídhoz, ám ilyenfajta hivatalos javaslattal az önkormányzat eddig még nem élt.

Tudomásunk szerint a Lágymányosi-híd lábánál az újbudai önkormányzat nem rendelkezik ingatlannal. A földhivatali papírok szerint ezen a területen jelenleg az ARAGO Zrt, a Hartberg Investments Limited, a Blue Crown Investment, és más külföldi offshore cégek rendelkeznek telekkel.

Kérdésünker, hogy miért javasolják mégis a Zöld Pardon átköltözését éppen erre a helyre, amely mind a “vonulási útvonal”, mind a megközelíthetőség szempontjából rosszabb hely, a szóvivő azt felelte, hogy mindez csak technikai kérdés. Az önkormányzat, amely egyébként sok tekintetben példamutatónak tartja a Zöld Pardon működését, szívesen segít a szórakozóhelynek a könnyebb elérhetőség érdekében például egy ideiglenes villamosmegálló kialakításával.