Csökken két helyen a parkolási díj

2011.09.28. 12:11

Óránkénti 160 forintra csökkenti Budapest a pesti alsó rakpart XIII. kerületi részén a parkolási díj összegét, mert kevesen használják a parkolókat. A képviselők az erről szóló előterjesztést 29 igen és 2 tartózkodás mellett fogadták el szerdán. Csökken a parkolási díj a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron is.

György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint a pesti alsó rakpart XIII. kerületi részén korábban, amikor nem kellett fizetni, 100 százalék felett volt a kihasználtság. A várakozási díj bevezetése után ez a mutató 15 százalékra csökkent; ennek nagy részét pedig a szabálytalanul parkoló autók teszik ki, amelyek után nem fizetnek parkolási díjat.

A főpolgármester-helyettes azt javasolta, hogy 240-ről 160 forintra csökkentsék a várakozási díj mértékét óránként. Az az autós, aki 3 órára megfizeti a parkolási díjat, az üzemidő végéig várakozhat ugyanazon a helyen.

Csökken a Szilágyi Erzsébet fasoron is a várakozási díj mértéke a Pázsit utca és a Házmán utca között, ahol idén januártól kell fizetni. A járművel itt várakozóknak az eddigi 320 forint helyett 240 forintot kell fizetnie.

Az alsó rakpart V. kerületi részén, ahol jelenleg 400 forintot kell fizetni óránként, György István azt javasolta, hogy ne változtassanak a díjakon. Bár csökkent a kihasználtság, hamarosan buszparkolókat fognak kialakítani, ami csökkenti a személyautók parkolóhelyeinek számát.

A pótdíj kiszabásáról szóló értesítésen a jövőben fel kell majd tüntetni a türelmi időt, vagyis azt, hogy az ellenőrzéstől számított 5 percen belül nem kell fizetni a bírságért, ha a jármű vezetőjének van érvényes parkolójegye erre az időszakra.

Változik a szabálytalanul tárolt járművekre vonatkozó passzus is, ezentúl az üzemképtelen járművet szabálytalanul tároló autósok szabálysértést követnek el, és ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók.