Szavazzon Buda legőrjítőbb lámpájára!

Egy héttel ezelőtt jelentettük be: a bécsi városháza ötlete nyomán mi is keressük Budapest 10 legidegesítőbb lámpáját. A felhívásra közel ötszáz javaslat érkezett, amelyekből kiszűrtük a többször is szereplőket, valamint a nem vagy nagyon nehezen értelmezhető helyszíneket. Szavazhat, hogy melyiket találja a legidegtépőbbnek.Összesen 100 helyszín maradt – 70 autós, 30 gyalogos-kerékpáros –, ezekből lehet kiválasztani a legőrjítőbb tízet. A könnyebb eligazodás kedvéért felosztottuk kerületenként. Mivel így is irdatlan hosszú lett a lista, három részben lehet szavazni: ma a budai (és csepeli) lámpákra autós szempontból, holnap a pestiekre ugyanígy, valamint holnapután a gyalogos és kerékpáros lámpákra. Minden lámpát külön lehet értékelni egytől tízig a hülyeségi skálán. (Az 1-es a nem annyira vészes, a 10-es a legidegtépőbb.) Nem muszáj az összesre szavazni. A végső pontszámot a szavazatok száma és értéke adja. A helyszínekhez fűzött idézetek az olvasóktól származnak.
Budapest legidegesítőbb lámpái nagyobb térképen Hogy ne csak magunkat és az olvasókat szórakoztassuk a szavazással, a fővárosi forgalomirányítást is felügyelő Budapesti Közlekedési Központtól ígéretet kaptunk, hogy a felvetődött problémákra választ is adnak vagy találnak. Az olvasók levelei alapján az autósokat leginkább az összehangolatlan lámpák (a zöld hullám hirtelen megakasztása), a kihalt keresztútnak szóló hosszú és felesleges zöld jelzés, a kiegészítő lámpák, a HÉV-átjárók miatti anomáliák zavarják. A legsommásabb ítéletet a Savoya park lámpája kapta: "Egészen megdöbbentően viselkedik a lámpa, mert mindig ott zöld, ahol senki nincs". Az is bebizonyosodott, hogy lámpafronton fortyognak az indulatok: sírás, könyörgés, őrjöngés, gyilok, düh.

 
A szavazáshoz be kell lépned Indapassal. Ha nincs regisztrálj.
 

001. I. kerület – Roham utca mindkét vége

"Az Attila utcai azért, mert indokolatlanul hosszan piros. Míg a Krisztina körútnál (a Déryné Kávézónál) lévő éjszaka is működik, pedig csak egy gyalogátkelőhelyet irányít, ahol éjjel a kutya sem jár." "Nappal rendben van, ott egy iskola, de MINEK MEGY ÉJJEL?" Térkép itt.

002. II. kerület – Hidegkúti út – Máriaremetei úti elágazás

"Reggelente néha Solymár közepéig áll a sor, 15-20 perccel megnövelve az autóbuszok menetidejét is. Ha nem működik, 2-3 autó várakozik max. 1-2 percet." "Nekem ez a lámpa adta az utolsó lökést a fővárosba visszaköltözéshez." Térkép itt.

003. II. kerület – Széna tér – Margit körút

"A körúton érkezünk a Mammut II. elé, két jobbra kanyarodási lehetőség van, először a Lövőház utca, utána a Retek utca. Rendszeres zavart okoz, hogy jobbra zöld nyílnál, miközben egyenesen még piros a lámpa, be lehet-e hajtani a Retek utcába." Térkép itt.

004. II. kerület – Árpád fejedelem útja – Szépvölgyi út (HÉV-megálló)

"Az Árpád fejedelem útja forgalmának zavartalan haladását nagyjából úgy sikerült megoldani, hogy a keresztbe haladás lámpái kb 2-3 percenként váltanak zöldre, miközben az Árpád fejedelem forgalmán a két irányba kanyarodók meg a két irányból egyenesen haladók külön-külön kapnak zöldet." Térkép itt.

005. II. kerület – Budai alsó rakpart – Margit híd

Margit híd déli oldalán a budai alsó rakparton lévő zebránál kihelyezett gyalogos lámpa. "A zebrán a büdös életben soha senki nem megy át, a lámpa ennek dacára rendszeresen feltartóztatja az alsó rakpart forgalmát, hogy a nagy büdös senki átmehessen. Pedig látszik, hogy ki van téve egy nyomógomb, hogy ha valaki át akarna menni jelezze. Ennek ellenére a lámpa teljesen önállóan, külső beavatkozás nélkül is simán pirosra vált, teljesen feleslegesen." Térkép itt.

006. II. kerület – Budai alsó rakpart – Margit híd

"Északról érkezve a Margit hídnál a lámpa kb fél perces késéssel vált zöldre ahhoz képest, ahogy a délről északra tartóknak zöldre váltott. Sokszor dudálnak és anyáznak mögöttem, ilyenkor csak a kezemmel szoktam mutatni, nincs 100 rongyom piroson való áthajtásra."Térkép itt.

007. XII. kerület – Istenhegyi útról lefelé az Alkotás útra

"Lefelé külön lámpája van a villamosnak, ill. a sínt használó busznak, külön egy a kocsiknak, de tök egy szintben, egyformán. A buszt előbb engedik el, de aki nem helyi, és nem ismeri, mind benézi, és beindul a buszos lámpára." Térkép itt.

008. III. kerület – Külső Bécsi út, ürömi elágazás

"Nem elég, hogy a lámpa miatt 5 kilométeres sor szokott lenni reggelente, de sokszor napközben is, de mivel az út karbantartásának a feladata is megoszlik Budapest és a közútkezelő között, ezért 20 m hosszan csak kátyúk vannak, mert egyik hatóság sem érzi magáénak a feladatot." Térkép itt.

009. III. kerület – Szentendrei út – Ürömi út

"Az Ürömi úton érkezve a kereszteződésbe nemcsak a 3-4 autó áthaladására elég zöld az idegtépő, hanem a HÉV-fénysorompóval nehezített átjutás is." Térkép itt.

010. III. kerület – Batthyány utca – Pünkösdfürdő utca

"Reggel az M0-ig áll a dugó, rossz programozás miatt. Próbáljátok ki, 15 perc alatt itt nem jutsz ki, de akkor mar nagyon szerencsés voltál, inkább 30-40 perccel kell számolni. Vicc az egész." Térkép itt.

011. III. kerület – Szentendrei út – Zsófia utca

"Nagy türelem kell hozzá. Reggelenként Csillaghegyről és Békásmegyerről érkező kisvárosnyi autós szeretne kijutni a Zsófia útról a Szentendrei útra, az Árpád híd és belváros felé. A kereszteződésben a sűrűn járó HÉV lámpáját elfelejtették összehangolni a közúti lámpákkal."Térkép itt.

012. III. kerület – Bécsi út – Bojtár utca, a Testvérhegyi lejtő sarkán

"Egyszerre kap zöldet aki kifelé megy a Bécsi úton és aki kanyarodik a Bojtár utcába és aki jön lefelé a Testvérhegyi lejtőről. Ennek eredményeként heti egy csatt mindig van."  Térkép itt.

013. XI. kerület - Műegyetem rakpart - Petőfi híd, északi lehajtó

"Amikor csúcs van, akkor a 3. lámpa felől érkezők jól beállnak az 1. és a 2. lámpa közé, utána zöld lesz az 1. lámpa, de szabályosan nem lehet elindulni, majd miután ismét piros lesz, a 2. lámpa átengedi a 3. lámpa felől érkezőket. Ha mindenki szabályos, akkor csúcsidőben az 1. lámpa felől nem lehet lekanyarodni az alsó rakpartra." Térkép itt.

014. XI. kerület - Savoya park, a 18-as villamos végállomásánál lévő csomópont lámpája

"Az nem baj, hogy előnyt ad az éppen érkező vagy induló villamosnak, a gond az, hogy sehol a közelben mozgó villamos és mégis rendszeresen előfordul az a szituáció, hogy legalább 3-4 irányból állnak az autók. Akár 3 percen túl is várakozni kényszerülünk mindannyian, értetlenül állva a nem mozduló piros lámpánk előtt, miközben a szabad jelzést kapó (szerencsés) irányokból senki sem érkezik." "Egészen megdöbbentően viselkedik a lámpa, mert mindig ott zöld, ahol senki nincs." Térkép itt.

015. XI. kerület - Nagyszőlös utca - Karolina út

"A Nagyszőlös úton a városból kifelé haladva a Karolina úti kereszteződésbe akkor érkezni, amikor a lámpa pirosról éppen zöldre vált, életveszélyes. A gyakori balesetek ellenére a Karolina úton a Tétényi út felé közeledőknek éppen abban a pillanatban vált zöldről sárgára a lámpa, amikor a "nagyszőlősieknek" pirosról piros-sárgára."Térkép itt.

016. XI. kerület - Budaörsi út - Fehérló utca

"Tudni kell, hogy a Fehér Ló utcában kb. csak az jár, aki ott lakik, nem vezet sehova. A Budaörsi út meg konkrétan két autópálya bevezetője. Könyörgöm oda lámpa? Balra kanyarodó sáv? Minek?" Térkép itt.

017. XI. kerület - Bercsényi utca - Október 23. utca

"A Baranyai tér felől kihajtáskor max 3 autó és mivel a Budafoki felől itt lehet Budaörs felé kikanyarodni, ezért sokan kanyarodnak balra, ahol egyszerre van zöld az Allee-s gyalogosáradattal. Az ember megszámolja az előtte álló autókat és tudja, hogy hányadik lámpáváltásra fog kikanyarodni." Térkép itt.

018. XI. kerület - Tétényi út - Etele út

"A Tétényi útról balra kanyarodó járművekkel egy ütemben kapnak zöld jelzést az Etele úton a gyalogosok. Minden reggel folyamatosan előfordul, hogy egyetlenegy jármű sem tud szabályosan balra kanyarodni, mert elsőbbséget kell adnia a gyalogosoknak, és a Tétényi úti szembejövő forgalom már elindul." Térkép itt.

019. XI. kerület - Csákvár utca - Hajtány sor

"Ez a lámpa duzzasztja vissza minden reggel az Egér utat a Kőérberki útig." Térkép itt.

020. XI. kerület - Fehérvári út - Eszék utca

"A lámpa sokáig piros, hogy az Allee mélygarázsából azon a kijáraton naponta kijövő 4 autósnak legyen ideje elindulni az emelkedőn, és még véletlenül sincs összehangolva a kb. 100 méterre utána levő Fehérvári, Bocskai kereszteződés lámpáival." Térkép itt.

021. XI. kerület - Egér út - Péterhegyi út

"Eltakart, utolsó percben meglátott lámpában egyértelműen az Egér út a nyerő! Két ilyet is sikerült produkálni párszáz méteren belül (a Péterhegyi és a Than Károly saroknál). különösen bosszantó, hiszen a pályáról lejövet még benne van a lendület az autósban." Térkép itt.

022. XI. kerület - Hauszmann Alajos utca - Szerémi út

"Kb. 3 másodperces lámpa a Hauszmannból a Szerémire fordulóknak, első számú favorit." Térkép itt.

023. XII. kerület - Városmajor utca a János Kórház felőli végén

"A Fogaskerekű kis hídja és a Városmajori Gimnázium előtt két néhány éve felszerelt lámpa dugítja el a teljes Szilágyi-Erzsébet fasor - Kútvölgyi főútvonalat minden nap reggel 7-10-ig és este 5-8-ig. Amíg nem volt lámpa simán ment a forgalom." Térkép itt.

024. XXI. kerület - Ady Endre út - Kossuth Lajos út

"Csepelen aki az Ady Endre útról a város felé a Kossuth Lajos útra akar kanyarodni, megteheti amikor a jobbra kanyarodást engedélyező kiegészítő  lámpa zöldet mutat. Majd ez a jelzés megszűnik és mint eddig is a hármas forgalom irányító lámpa pirosat jelez. Három másodperc múlva viszont ez a lámpa is zöldre vált. Vagyis a jobbra kanyarodókat három másodpercre megállítják. Ráadásul a kiegészítő lámpa csak zöldet vagy semmit sem mutat, tehát könnyen lehet pirosba behajtani."Térkép itt.


025. XXI. kerület - II. Rákóczi F. út, Baumax

"A Baumax áruháznál: egyszerűen érthetetlen a felszerelésének oka is, mivel eddig is volt ott egy régebbi áruház, és ott sem volt lámpa, és nem voltak balesetek sem és torlódás sem. A lámpa kizárólag az áruházba bejutást és onnan kikanyarodást szolgálja. Mégis 0-24 ben működik. Bezár az áruház, egy teremtett lélek se be se ki, mi mégis ott álunk perceket. Egyszerűen hihetetlen és bosszantó!" Térkép itt.

026. XXII. kerület - 6-os bevezető szakasz - Hajó u. (ÖMV kút, Kövesdán Autókereskedés)

"Napközben - napsütéses időben - a 6-oson közlekedők nem látják rendesen a piros jelzést a fényviszonyok miatt. A Hajó utcából zöld jelzésnél kikanyarodók óriási veszélyben vannak emiatt. Heti egy baleset!" Térkép itt.

 
A szavazáshoz be kell lépned Indapassal. Ha nincs regisztrálj.