Kövön üldögélésért figyelmeztettek egy hajléktalant a Józsefvárosban

2011.10.05. 15:50
Ötvenezer forintos büntetést is kaphatott volna egy hajléktalan a VIII. kerületben, aki egy kövön üldögélt, de enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy beismerte tettét. Kocsis Máté polgármester szerint senki sem várhatja el, hogy ne tartsák be a jogszabályokat. Egyre keményebb a hajléktalanokkal szembeni fellépés a kerületben.

“Több társával együtt a kövön üldögélt” - olvasható a nyolcadik kerületi önkormányzat egyik szeptemberi határozatában, mely szerint egy hajléktalan személy közterület életvitelszerű lakhatás céljára való használatáért figyelmeztetésben részesült. A határozat először a 8ker blogon volt olvasható.

A határozat szerint enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy beismerte tettét, vagyis egy pillanatig sem tagadta, hogy kövön üldögélt volna. Sőt, így él már kilenc éve, idejének nagy részében a pályaudvar környékén. A nyolcadik kerületi új szabályozás szerint ez a szabálysértés akár ötvenezer forint bírsággal is sújtható. Erre most ez enyhítő körülmény miatt nem került sor.

“Nem a kövön üldögélés a lényeg. Az is szerepel a határozatban, hogy a hajléktalan is elismerte, hogy életvitel szerűen tartózkodik közterületen, ami szabálysértés. Azt pedig senki nem kérheti, hogy ne tartsuk be a hatályos jogszabályokat” - mondta az Indexnek a határozatról Kocsis Máté polgármester.

A polgármestert arról kérdeztük, mostantól számíthat-e büntetésre a kerületben, aki leül egy kőre. “Ha valaki a kövön ül, mert például elfáradt, azért nem – de nekik is javaslom, hogy inkább egy padra üljenek le. De ha valakinél a csomagjai is ott vannak és látszik, hogy egy huzamosabb ott tartózkodáshoz rendezkedett be, akkor már meg fogják kérdezni, hogy mit csinál ott” - mondta Kocsis.

A nyolcadik kerületben az utóbbi időben bekeményítettek a hajléktalanokkal szemben. Szeptember 25-én tartottak népszavazást a kerületben, többek között arról, érvényben maradjon-e a közterületen való életvitelszerű tartózkodás és a kukázás tilalma. (Erről bővebben itt olvashat.) A népszavazás végül nem lett érvényes, mert csak a szavazásra jogosultak 16 százaléka vett részt rajta, de a szavazók döntő többsége a tilalom mellett voksolt.

Kocsis Máté ezután igazságos, kemény, de emberséges eljárást ígért a hajléktalanokkal szemben. A polgármester szerint azóta a józsefvárosiaktól több tucat támogató levelet kaptak, "a lakók örülnek neki, hogy kezd rendeződni a kerület helyzete". Ellenző levelet a polgármester szerint eddig csak vidékről kaptak, olyanoktól, akik nem ismerik a kerület helyzetét. Kedd délután mintegy harmincan demonstráltak a polgármesteri hivatalnál, a hajléktalanság büntetése és a Fidesz szegényellenes politikája ellen, de a hivatallal nem léptek kapcsolatba.

A Város Mindenkié civil szervezet közleménye szerint a hatóságok képviselői a nap 24 órájában Józsefváros utcáit járják, és minden, a közterületen tartózkodó hajléktalan állampolgárt bevisznek a rendőrőrsre vagy az önkormányzat épületébe.

Nézze meg az IndexVideó riportját arról, hogy hová tüntek a hajléktalanok, mióta kitiltották őket a közterületekről Budpesten!