no

Szavazzon a legőrjítőbb gyalogos és kerékpáros lámpára!

A Budapest legidegtépőbb közlekedési lámpája szavazás a 3., egyben utolsó köréhez érkezett: gyalogosok és kerékpárosok idióta lámpáira lehet voksolni. Az olvasók levelei alapján összeállított TOP100-as listából hétfőn a budai, kedden a pesti közúti forgalomirányító lámpákra lehetett szavazni. A három szavazás összesítéséből derül ki, hogy a budapestieket melyik 10 közlekedési lámpa zavarja a legjobban, és azok közül is melyiket tartják a legbosszantóbbnak. A beérkezett javaslatokat kettébontottuk autós, valamint kerékpáros-gyalogos szempontból, és a könnyebb eligazodás kedvéért felosztottuk kerületenként. Mivel így is irdatlan hosszú lett a lista, ezért további három részre osztottuk: hétfőn a budai (és csepeli), kedden a pesti közúti lámpák kerületek terítékre, szerdán pedig a gyalogosok és kerékpárosok lámpái következnek.
Minden lámpát külön lehet értékelni egytől tízig a hülyeségi skálán. (Az 1-es a nem annyira vészes, a 10-es a legidegtépőbb.) Nem muszáj az összesre szavazni. A végső pontszámot a szavazatok száma és értéke adja. A helyszínekhez fűzött idézetek az olvasóktól származnak.

Budapest legidegesítőbb lámpái nagyobb térképen Az ügyben megkerestük a fővárosi forgalomirányítást is felügyelő Budapesti Közlekedési Központtól ígéretet kaptunk, hogy a felvetődött problémákra választ is adnak vagy találnak, a tíz leghülyébb lámpával pedig külön foglalkoznak.

 
A szavazáshoz be kell lépned Indapassal. Ha nincs regisztrálj.
 

071. II. kerület - Hűvösvölgyi út - Hidász utca - innentől gyalogos-kerékpáros szempontból

"A gyógyszertárhoz átvezető zebra lámpája nagyon ritkán vált zöldre a Budakeszi-Hűvösvölgyi Y alakú elágazás miatt. Csúcsforgalomban szomorúan várakozunk hosszasan." "Idős nénikéket is láttam, akik türelmük elvesztésével az autók közé vetették magukat, hogy átjussanak a még mindig piros gyalogosjelzésen." Térkép itt.

072. II. kerület - Széna tér

"A 4-es-6-os megálló Mammut 2 felöli vége. Ez 1 db átkelés 3 lámpával háromfelé van osztva: úttest, villamossín, úttest. A lámpák úgy váltanak, hogy ha a buszvégállomás felől jövünk, akkor nincs esély egy zöld alatt átjutni a túloldalra, hanem fennakadunk a villamossín és a túlsó úttest közötti kis szigeten. A járdasziget extrém keskeny, nagyon kockázatos pl. babakocsival az autók és a villamos között egyensúlyozni itt." Térkép itt.

073. II. kerület - Árpád fejedelem útja - Komjádi Béla utca

"Az uszodánál lévő gyalogoslámpa reggel, napközben iszonyú gyorsan vált zöldről pirosra, sose sikerült még olyan gyorsan menni, hogy átérjek. Ritkán is vált zöldre, a gyalogosok legtöbbször szomorúan nézik, ahogy sorban hagyják el a buszok a megállót. Esténként viszont sokkal gyakrabban zöld ott a gyalogoslámpa, ami tök felesleges, mert akkor már nemigen vannak gyalogosok." Térkép itt.

074. III. kerület - Kolosy tér (Szépvölgyi út - Lajos utca kereszteződésnél)

"A gyalogos lámpa kb 3 másodpercnyi zöld után elkezd villogni. Sietősen gyalogolva sem lehet úgy átérni rajta, hogy ne pirosba tegye meg az ember az utolsó centiket." Térkép itt.

075. III. kerület - Bécsi út

"A Bécsi út 132. előtti zebra gyalogosoknak alig van idejük átérni a lámpán. A gyalogosan a Margit-kórházba igyekvők közül aki zöld jelzés alatt teljesíteni képes a távot, talán csak szimuláns." Térkép itt.

076. IV. kerület - Káposztásmegyer, Külső Szilágyi út

"2x2 sávos, forgalmas út egyik oldalán lakótelep, másik oldalán az azt a várossal összekötő 14-es villamos. A zebráknál a nyomógomb megnyomása után hosszú-hosszú ideig (jellemzően a forgalmasabb, reggeli időszakokban még tovább) kell várakozni, sokszor úgy, hogy közben a villamos épp elmegy az út túloldalán." Térkép itt.

077. V. kerület - Károly körút

"Ha a megújult Károly körúton, az Alexandra könyvesháztól a volt Filmmúzeumhoz mennénk át a zebrán, akkor a zebra egyik szélén állva pont egyáltalán nem látszik a közlekedési lámpa, mert egy táblát tettek elé, ami kitakarja." Térkép itt.

078. V. kerület - Bajcsy-Zsilinszky út - Andrássy út

"Ultrarövid gyalogos lámpa tépi a járókelők idegeit." Térkép itt.

079. VI. kerület - Teréz körút - Dohány utca

"Azon a gyalogátkelőn majd' két méteres testhez tartozó hosszú lábakkal kilépve sem lehet átérni piros, de legalábbis pislogás előtt. Nem lennék arrafele öreg néni, teszemazt járókerettel." Térkép itt.

080. VI. kerület - Oktogon, Teréz körút

"Az Oktogonnál lévő kerékpáros lámpa két és fél percenként vált zöldre, mindössze 8 másodpercre." Térkép itt.

081. VII. kerület - Rákóczi út - Síp utca

"A legfiatalabbak is szinte csak futva érnek át a túloldalra. Köztudottan ezen a környéken igen magas az idősebb lakosság aránya." Térkép itt.

082. VII. kerület - Rákóczi út - Puskin utca

"A lámpa 10 mp-ről számol vissza, sportolókra van kalibrálva, én még csak bicajjal értem át a zöld alatt, nyugdíjjal, bőrönddel, izomlázzal esélytelen." Térkép itt.

083. VIII. kerület- Kerepesi út - Festetics György u.

"A Keleti pályaudvarnál lévő dupla gyalogátkelőhely, két sáv a belváros felé, közepén sziget, két sáv a külváros felé. A Keleti felől érkezik a buszról, vonatról leszálló emberek hada, akiknek egy része a 24-es villamossal folytatná az útját. Zöldet kapnak az első zebránál, ekkor még a második zebránál is zöld a lámpa, de esély nincs az utóbbin is egy lendülettel átérni, mivel már kb. az első zebra kétharmadánál villog a második zebra lámpája." Térkép itt.

084. IX. kerület - Üllői út - Korányi Sándor utcánál

"Gyalogosan egyszerűen rohanni kell, hogy az ember átérjen, hogyha a Ludovika tér felől megy az Üllői páratlan oldalára, és így is kész életveszély, mivel a Korányiból balra kanyarodó autósok 99%-ban nem állnak meg a szintén zöldön, és szabályosan áthaladó gyalogosoknak. Időseknek, sétáló kisgyerekeknek, vagy egyéb okokból lassan haladóknak a legrosszabb." Térkép itt.

085. IX. kerület - Könyves Kálmán körút - Fék utca

"Kerékpárral nem lehet a vasútállomás irányába egy ciklusban átjutni, középen ragad a bringás." Térkép itt.

086. IX. kerület - Ferenc körút - Tompa utca

"Ha a körút páros oldalán át szeretnék kelni a Tompa utca zebráján a Petőfi híd irányába a zöld lámpánál, a Bakáts tér felől érkező, a lámpánál addig békésen várakozó autósok egyszer csak megindulnak és anyáznak, hogy miért megyek át előttük. Kiderült, hogy amikor nekem még zöld van, nekik már zöldre vált a lámpa. Tehát egyszerre van zöld mind az autósoknak, mind a gyalogosoknak. Rosszul van a lámpa beállítva. Hogy nem tűnt fel ez eddig senkinek?!" Térkép itt.

087. IX. kerület - Gyáli út - Fehérakác utca

"Odaérünk, megnyomjuk az átkelést jelző gombot. Várunk. Várunk. Közben csatlakoznak hozzánk további gyalogosok. Ők is várnak. Szemből is jönnének át, ők is várnak. Egyszer csak elfogynak az autók. Ekkor a piros jelzés ellenére szépen átmegy mindenki. Kis idővel azután, miután mindenki átment, a gyalogos lámpa is zöldre vált. Ekkor megérkeznek a kocsik is és ott állnak, gyalogos meg sehol." Térkép itt.

088. IX. kerület - Fővám tér

"A Vásárcsarnoktól a tér másik oldalára átjutni csak két menetben lehet; itt egymás után két lámpa is van, ezek nincsenek összehangolva, gondolom, az autósok érdekeit nézték, így a gyalogos dekkolhat középen, a villamosmegállóban az esőben vagy tűző napon." Térkép itt.

089. IX. kerület - Üllői út - Ecseri út

"Az Ecseri útnál a városba befelé vezető oldalon (4 sáv) a gyalogosoknak igen fürgének kell lenniük, mert a lámpa csak kb. 4 másodpercig zöld, utána már villog is. A teljes idő így két piros között olyan 7-8 másodperc lehet. Nyugdíjas (kisgyerekes anyuka, stb.) legyen a talpán, aki ennyi idő alatt átér, még nekem sem sikerült egyszer sem." Térkép itt.

090. IX. kerület - Soroksári út - Vágóhíd sarok

"Ok, hogy forgalmas környék, de a gyalogosoknak szánt 5-7 mp-et még maga Usain Bolt sem tudná megfutni, nemhogy az idősebb generáció." Térkép itt.

091. XI. kerület - Szabadság-híd budai hídfő

"Kb ötször vált az autósoknak a lámpa zöldre, míg egyszer a kerékpárosnak/gyalogosnak, akkor is épp csak át lehet érni." Térkép itt.

092. XI. kerület - Irinyi - Bocskai - Budafoki utak kereszteződése

"A tujával együtt 10 sávos utat csak az egyik oldalon keresztezi gyalogátkelő, de ott is káosz van. A villamosmegálló két részre osztja az átkelőt. A két gyalogosátkelő külön életet él. Az átkelési idő egyiknél sem túl hosszú, így ha a később zöldre váltó oldalon indulok el, nem biztos hogy a piros jelzésig átérek. Általában már "félúton" villogni kezd, így kénytelen leszek a megállóban várni." Térkép itt.

093. XI. kerület - Kosztolányi Dezső tér

"A 7-es busz és a 49-es villamos megállójánál a gyalogosoknak három zebrán kell áthaladni, és mindhárom lámpája más időben vált. Sokan átszaladnak a piroson és ebből rendszeres a baleset." Térkép itt.

094. XII. kerület - Maros utca - Krisztina körút

"Mindkét irányban lehetetlen átjutni a zebrán, a 2-szer 3 sáv + villamosok vonalon. Ha a Marosról jössz, és szaladsz a park felé, akkor van esélyed. Ellenkező irányban semmi." Térkép itt.

095. XII. kerület - Böszörményi úti kereszteződés, a Királyhágó térnél

"A zebra két szakaszban vezet át az úttesten, középen a Déli felé menő villamos megállója. A gyalogosok zöldje olyan rövid, hogy fiatal emberek is csak a közepénél szoktak járni a távnak, mikor már javában villog. Szerencsére" féltávnál kiépített pihenő: a villamosmegálló szigete kinyúlik a zebra közepébe. Ha szerencsénk van, nem jön épp villamos. De ha nincs... akkor hasat be, feneket lapít, és várjuk a következő zöldet a maradék 3 méterhez." Térkép itt.

096. XIII. kerület - Lehel tér

"Jön az ember az Izabella felől a trolival, leszáll a hídfőn. Ha mondjuk a Váci út - Csanádi út sarkán lévő patikába igyekszik, akkor azt a következőképp tudja megtenni: vár fél évet a zöld lámpára hogy átjusson a híd túloldalára. Amikor átér, még garantáltan 1 perc várakozás mire a Váci út kifelé menő felén átjut a középen levő járdaszigetig, ahol aztán még szintén fél percet kell várni, mire megint zöld lesz a lámpa. Totál nincs összehangolva." Térkép itt.

097. XIII. kerület - Röppentyű utca - Fáy utca

"Hiába a gombos átvezetés kérés, második ciklusban kapnak a biciklisek zöldet, amikor a zebrán a gyalogosok egyszer már átmehetnek várakozás közben." Térkép itt.

098. XIII. kerület - Róbert Károly körút - Gidófalvy utca

"A gyalogátkelőhely lámpák nincsen összehangolva, egy menetben nem lehet átkelni a Róbert Károly egészén, csak a villamos járdaszigeten való 2-3 perces vesztegléssel." Térkép itt.

099. XIII. kerület - Váci út

"A Duna Plázánál, ha a plázától megyek a Babér utca felé, képtelenség időben átérni. Az út felénél járok (3 sáv + középső járdaszigetet elhagyva), amikor villogni kezd a zöld. 23 éves, egészséges nő vagyok. Én nem érek át időben, mit csinálnak az idősek?" Térkép itt.

100. XIV. kerület - Ajtósi Dürer sor - Cházár András utca

"A Liget sarkánál nyomogatós lámpa, ciklusa kb. másfél perc zöld az autóknak, alig 20 mp. a gyalogosoknak. Bája: ha már 5 perce nem nyomta meg senki, és megérkezel, nyomsz, nem képes rövid időn belül zöldet adni, újra kezdi a ciklust." Térkép itt.

 
A szavazáshoz be kell lépned Indapassal. Ha nincs regisztrálj.