Nyomoznak a fővárosi vízművek és a csatornázási művek 1997-es eladása miatt

2011.10.17. 19:50

Nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség a vízművek és a csatornázási művek 1997-es privatizációja miatt - tudta meg az M1 Híradó.

A hűtlen kezelés gyanúja miatt folyó eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya folytatja. Az ügy érintheti a privatizációs szerződéseket előkészítő városházi vezetőket, és akár Demszky Gábor akkori főpolgármestert is, aki "nagyon jó üzletnek" nevezte a Fővárosi Vízművek részvényei 25 százalékának eladását 1997 áprilisában.

A hírműsorban közöltek szerint fél évvel később a csatornázási művek 25 százalékát is eladták. Az akkori ellenzék élesen bírálta a közművégek magánkézbe adását, mert a privatizációs szerződések nem tartalmaztak garanciát a fejlesztésekre és a szolgáltatás színvonalának emelésére, nem szabtak gátat az árak emelkedésének. A francia és német tulajdonosok viszont minden évben több milliárd forintos nyereséget vihettek ki az országból.

A két közműcég privatizációjának dokumentációját Tarlós István főpolgármester a múlt héten átadta az ügyészségnek - hangzott el.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta: a Fővárosi Főügyészség megállapítása szerint bűncselekmény gyanújára utaló adatok merültek fel az iratok áttanulmányozása után. Az ügyek kivizsgálására nyomozást rendeltek el.

A Fővárosi Főügyészség a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) bízta meg a nyomozással. Bartha László, az NNI szóvivője az MTI Hírcentrumnak azt mondta: az ügyben megérkeztek az iratok a Nemzeti Nyomozó Irodához. Jelenleg az iratokat tanulmányozzák, illetve haladéktalanul megkezdték az adatgyűjtéseket.

A nyomozás egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik.