Józsefváros 61 milliót költ a hajléktalanokra

2011.10.20. 13:59

Első ütemben 61 millió forintot fordítanak a VIII. kerületben hajléktalanná vált emberek felzárkóztató programjára – erről csütörtöki ülésén dönt a városrész képviselőtestülete.

A Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) polgármester által jegyzett javaslat szerint  az összegből harmincnégy fő részére alakítanak ki "emberi élethez méltó szálláshelyeket". A forrás emellett tartalmazza a szociális munkások bérét, a szükséges eszközök beszerzését, a lakhatási és rezsi kiadásokat, a programban részt vevő hajléktalanok munkabérét és járulékait, valamint a Lakhatási, Életviteli, Lelki-segítségnyújtási, Egzisztencia-teremtési Közösségi (LÉLEK) program koordinációs irodájának kialakítási költségeit.

A polgármester csütörtöki közleménye szerint Józsefváros önként vállalt feladatként indította el szeptember 26-án a LÉLEK-programot, amely azokat a hajléktalanokat segíti, akik a kerületben veszítették el otthonukat. A program részeként "a testileg, lelkileg leromlott állapotú emberek részére" személyes programot dolgoznak ki, megszervezik orvosi ellátásukat, segítik hivatalos ügyeik intézését és a kerületben működő egyházak támogatásával "igyekeznek helyreállítani emberi méltóságukat és önbizalmukat".

Emellett fizikai és mentális állapotuknak megfelelő munkát és lakhatást is biztosítanak számukra, amennyiben együttműködnek az önkormányzattal – derült ki a közleményből.

Kocsis Máté indoklása szerint a kerület azért döntött úgy, hogy saját programot indít a Józsefvárosban hajléktalanná váltaknak, mert "a jelenlegi ellátási rendszer hiányosságai súlyos közbiztonsági és köztisztasági problémákat okoznak a józsefvárosi lakosoknak".