Kétmilliárdos kenőpénz kerülhetett szóba a 4-es metrónál

2011.10.20. 12:59

Antal Attila volt BKV-vezérigazgató szerint egy Hagyó Miklós által közvetítőnek jelölt személy a jelenlétében kétmilliárd forint kenőpénzt kért a Swietelsky Építő Kft.-től azért, mert BKV-s belső információkkal hozzásegítették a 4-es metró 40 milliárdos belsőépítési tenderének megnyeréséhez.

Birtokunkba került a Hagyó-ügy nyomozati iratai közül Antal Attila volt BKV-vezérigazgató aláírt tanúvallomása, amelyben azt állítja, hogy szemtanúja volt egy kétmilliárd forintos korrupciós ügy előkészületének. Ha a kihallgatáson Antal igazat mondott, ez lenne az eddigi legnagyobb összegű nyilvánosságra került vesztegetési kísérlet  Magyarországon.

jegyz1

A kihallgatási jegyzőkönyv szerint Antal azt vallotta, hogy Hagyó Miklós többször is érdeklődött nála a 4-es metró 40 milliárdos tenderéről, majd egy beszélgetés során megjelölte azt a személyt, akivel egyeztetnie kell a majdani kivitelezőről.

Antal Attila 2007 nyarán találkozott ezzel a közvetítővel és Bognár Árpáddal, a Swietelsky Kft. ügyvezetőjével (akinek a neve a vallomásban tévesen Bogdánként szerepel, őt később Bognár Árpádként azonosították a nyomozók, a közvetítő nevét kitakarták a jegyzőkönyvben). Bognárnak elmondta, hogy a 4-es metró belső beépítésére hamarosan kiírják a tendert. Mivel a BKV-nak kevés a pénze, tájékoztatta az igazgatót, hogy csak az nyerhet a tenderen, aki a megadott 39,6 milliárd forintos összeghatáron belül tesz ajánlatot.

Ez azért volt fontos információ, mert az építkezés során az volt a gyakorlat, hogy az ajánlattevők mindannyian a kiírt tenderösszegnél magasabb ajánlatot tettek, majd mivel nem volt a kiírásnak megfelelő ajánlat, a magasabb összegben állapodtak meg a BKV-val. A belső építési tenderen is erre számított mindenki, kivéve a Swietelskyt, ami éppen az árhatár alá ajánlott, így egyedüli érvényes pályázóként elvitte a munkát.

jegyz2

A győztessel még az Antal Attila jelenlétében zajló megbeszélésen tudatta a közvetítő, hogy a pályázat fejében a teljes érték 5 százalékát kell letennie. Ekkor Antal, vallomása szerint kiment a helyiségből, és már nem hallotta Bognár és a közvetítő közötti tárgyalás végét, ezért nem tudja, hogy ki, mikor és hol, milyen részletekben fizeti ki a körülbelül kétmilliárd forintot, vagy hogy a Swietelsky képviselője egyáltalán rábólintott-e a korrupciós ajánlatra..

A nyomozati iratokban addig lehet követni a történetet, hogy a rendőrök kikérték a Swietelsky Kft. számláit, hogy lekövessék a pénzmozgást, de azok a jelentéstétel időpontjáig nem érkeztek meg. Annyit lehet még tudni, hogy a 4-es metró ügyében a Hagyó-ügytől külön is folytat nyomozást a BRFK.

Kerestük a Swietelsky Építő Kft-t, mi az álláspontja az ügyben, de egyelőre nem kaptunk választ.

A szerződés innen letölthető.

A magyar Wikileaks-iratok

Múlt héten számoltunk be arról, hogy elkezdődött az iratismertetés Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes és húsz társa (több BKV-s vezető, valamint a főpolgármester-helyettes munkatársai) ellen indult eljárásban.

Antal vallomása a Hagyó-ügy nyomozati irataiból származik, mint az általunk korábban ismertetett vallomások, amelyeket Balogh Zsolt vagy Mesterházy Ernő tettek. Sőt innen tudtuk meg, hogy Csapó Gábort is meggyanúsították. A napokban a hvg.hu vagy a Magyar Nemzet hozott le vallomásokat a szépen szivárgó nyomozati iratokból.

A 45 ezer oldalas nyomozati irat számos érdekességet, belső információt tartalmaz, ami amellet, hogy megalapozza az egyes bűncselekmények elkövetésének gyanúját, korhű képet fest a Demszky-Hagyó korszak kulisszák mögött zajló folyamatairól is.