Budapest egyelőre csak szóban átlátszó

2011.10.28. 20:41

Az osztrák főváros szakbizottsága a napokban úgy döntött, hogy Bécs tagja lesz a Transparency Internationalnek, a korrupció ellen küzdő civil szervezetnek. Budapest tavaly december óta ígéri az együttműködést a szervezet magyar tagozatának, ám kezdeti lendület lelankadt.

Sandra Frauenberger bécsi városi tanácsnok azzal indokolta lépést, hogy 65 ezer városi köztisztviselő és közalkalmazott esetén mindig előfordulhatnak fekete bárányok, városként azonban csak a zéró-tolerancia elfogadható. Ennek jegyében a Transparency International tagja lesz a bécsi önkormányzat.

Megkerestük a Transparency International magyar tagozatát, hogy a magyar fővárosnak lenne-e lehetősége hasonló lépésre. Földes Ádám, a Transparency International Magyarország ügyvezetője elmondta, hogy a magyar tagozat első lépésben csak együttműködést próbál kialakítani állami vagy önkormányzati szervekkel.

Berlinben is bevált

Átláthatósági megállapodást (úgynevezett integrity pack-et) kötött például Berlin önkormányzata is a Schönefeldi reptér felújítására. Ott ugyanis a rendkívül zavaros állapotokat próbálták egy ponton túl teljesen tisztába tenni az átláthatóság biztosításával, ami végül remekül bevált.

Éppen ezért örültek, amikor a főváros új vezetése tavaly a zászlajára tűzte a korrupció elleni harcot. Tavaly decemberben találkoztak György István főpolgármester-helyettessel, ahol végigbeszélték az együttműködés lehetséges formáit, és megállapodtak a további egyeztetésekről. Földes szerint szó esett egy átláthatósági megállapodásról is, aminek az a lényege, hogy (az Index Hídpénz kísérletéhez hasonlóan), hogy egy kiválasztott beruházást végigkísérnek a szervezet szakemberei.

Földes Ádám közölte, hogy az örvendetes decemberi kezdetet még követte néhány tárgyalás a főváros , de nyár elejére teljesen leült az ügy.

Megkerestük a főpolgármesteri hivatalt is, hogy áll az átláthatósági megállapodás előkészítése, melyik beruházást jelölik ki rá, egyáltalán, miért lassult le (állt meg) a folyamat, ahol annyi választ sikerült kicsikarnunk - 10 nap várakozás után -, hogy foglalkoznak az üggyel.