Hagyó vallomásaival indul a MikiLeaks

2011.11.10. 07:13

- Demszky a médiának rendszeresen azt nyilatkozta, hogy nem tud semmiről, gyakorlatilag én lettem kinevezve az úgynevezett főgonosznak, aki kézi vezérléssel irányít mindent - panaszkodott vallomásában Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes, akit az ügyészség bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és zsarolással gyanúsít. Hagyó lényegében nem emlékszik semmire, sír, panaszkodik, másokra tolja a felelősséget. Most induló sorozatunkban, a MikiLeaks aktákban nyilvánosságra hozzuk a Hagyó-ügy nyomozati irataiból a legérdekesebbeket. A volt főpolgármester-helyettes vallomásaival kezdjük.

Hagyó Miklóst két nagyobb és több kisebb ügyben bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és zsarolással gyanúsítja az ügyészség. Az egyik ilyen ügy a szentendrei HÉV tájékoztató tábláinak ügye, amelyben Hagyó a gyanú szerint 2008-ban főpolgármester-helyettesként, hivatali helyzetével visszaélve arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV megbízott vezérigazgatóját, hogy évi 15 millió forintot adjon át neki.

Emellett megfenyegette Baloghot, ha nem fizet, akkor egy korábbi kényes ügyével ellehetetleníti. Ezzel félelmet keltett Baloghban, aki ennek hatására 2008-ban és 2009-ben 15-15 millió forintot juttatott neki. Balogh Zsoltnak az ügyre vonatkozó vallomását korábbi cikkünkben ismertettük.

Hagyó vallomásában (innen letölthető eredetiben) Baloghot aljas hazugnak nevezte, és egy ponton elsírta magát azon, hogy nem érti, Balogh miért akarja tönkretenni az életét. A volt politikus tagadta, hogy megfenyegette volna a volt BKV-vezért, vallomása szerint soha semmilyen erőszakos magatartást nem tanúsított, és félelmet sem keltett Balogh Zsoltban, valamint egy forintot se vett át tőle. Azt ugyan elismerte, ha tötyörgést érzett, akkor felemelte a hangját, de nem sértően. Azt is tagadta, hogy Baloghot nyakon ragadta volna.

Balogh Zsolt megbízott BKV vezérigazgató, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Demszky Gábor főpolgármester 2008 áprilisában
Balogh Zsolt megbízott BKV vezérigazgató, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Demszky Gábor főpolgármester 2008 áprilisában
Fotó: Beliczay László

Hagyó Baloghot egy törekvő emberként jellemezte, aki kereste az alkalmakat a személyes tájékoztatásokra. Hagyó alkalmasnak tartotta őt a vezetői munkára. Tegező viszonyban voltak, gyakran úgy köszöntötte, hogy „Szia Zsolt, Szerbusz Zsolt!" (Balogh a vallomása szerint többször kérte Hagyót, hagyjon fel a lenéző „Jól van, Zsoltikám!"-ozással). Az igazgató Hagyó túrájára is elment, például a Hévízi tóhoz. (Balogh szerint a tóban úszva kellett jelentenie, hogy megvan a 15 millió.)

A másik nagyobb ügy, amivel Hagyót gyanúsítják, hogy arra utasította Antal Attila BKV vezérigazgatót: kössön meg egy 50 milliós értékhatárt éppen nem elérő szerződést az AAM Zrt.-vel 2007-ben. Az elemzésre azért volt szükség a gyanú szerint, hogy azt Hagyó használja fel egy beszámolója során. Az elemzésért 49,48 millió forintot fizetett ki a BKV, ami az ügyészség szerint felesleges és indokolatlan kiadás volt, mert azt Hagyó főpolgármester-helyettesi keretéből kellett volna kifizetni.

D  TT20070426023
Fotó: Kovács Attila

Hagyó nem emlékszik pontosan, milyen szerződésről van szó, de véleménye szerint azt az ő 10-20 milliós főpolgármester-helyettesi keretéből semmiképpen se lehetett volna finanszírozni. Véleménye szerint az AAM jelentős munkát végzett, ám ő nem utasította az akkori BKV vezérigazgatót, Antal Attilát az 50 milliós szerződés megkötésére. Hagyó továbbá ráhúzta a vizes lepedőt Antalra azzal, hogy Antal 2007-ben ugyanezzel a céggel úgy kötött meg egy kétmilliárd forintos szerződést, hogy arról senki sem tudott, sem a BKV igazgatóság, sem a városháza, sem ő.

Hagyó az AAM kapcsán beszélt arról is, hogy a BKV irányításába nemcsak neki, hanem a városházi SZDSZ-nek, így Demszky Gábor főpolgármesternek, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesnek, valamint Mesterházy Ernő tanácsadónak is beleszólása volt. Ám Demszky letolta magáról a felelősséget, a médiának rendszeresen azt nyilatkozta, hogy nem tud semmiről, gyakorlatilag Hagyó lett kinevezve az úgynevezett főgonosznak, aki kézi  vezérléssel irányít mindent.

hagyo

A volt főpolgármesterről Hagyó azt mondta, hogy hangulatember volt, néha nehéz volt vele, illetve a környezetében levők is erősen tudták befolyásolni az éppen aktuális lelki állapotát. Mesterházy Ernő cégeiről, megbízásairól Hagyó csak legendákat hallott, amiket nem akart megítélni.

Hagyót kérdezték a kisebb ügyekről is, amelyekben elsősorban volt beosztottjait, Horváth Évát és Lelovics Ottót gyanúsítják. Így szóba került például az olimpikon Csapó Gábor Bt-jének szerződése. Vallomásaiban beszélt Szalainé Szilágyi Eleonóra volt BKV-s humánpolitikai igazgató, valamint Lelovics Ottó és Horváth Éva kommunikációs tanácsadók foglalkoztatásáról is. Lelovicsot és Horváth Évát többek között azzal gyanúsítják, hogy felbujtóként részt vettek számos szerződés megkötésében, amelyek szükségtelenek és indokolatlanok voltak a BKV számára.

Hagyó letartóztatása májusban
Hagyó letartóztatása májusban
Fotó: szigetváry Zsolt

A volt politikus gyakran panaszkodott a börtönbeli körülményekre, a szűk, zsúfolt, penészes falú cellára, koszos párnára és szivacsra, valamint hogy 5 hónap alatt mindössze négyszer sportolhatott (pingpongozott). Letartóztatása alatt 140 kilóról 104-re fogyott.