Nincs kegyelem a VIII. és a XI. kerületben

2011.11.18. 16:06
Érvényes parkolójegy nélkül tizenöt perc után kerékbilincset találhatunk autónkon Józsefvárosban és Újbudán. A Centrum Kft. után a kerületek vették át a parkoló autók ellenőrzését, ám Újbuda közterület-felügyelői kevesen voltak hozzá. Ezért a két önkormányzat megállapodást kötött., hogy a józsefvárosiak besegítenek.

Ha egy sofőr autóját érvényes parkolójegy nélkül hagyja Újbudán vagy Józsefvárosban, akkor 15 perc múlva akár kerékbilincs is kerülhet a kocsijára. A parkolást ellenőrző közterület-felügyelőknek a helyi előírások szerint 15 percet várnak, mielőtt értesítenék a bilincset kiszállító kollégáikat abban az esetben, ha legalább egyórás jeggyel rendelkezik.

A Centrum Kft.-vel kötött szerződés lejárta után Újbuda önkormányzata is úgy döntött, saját közterület-felügyelőivel végezteti el a munkát. Kapacitáshiány miatt azonban szerződést kötöttek a Józsefvárosban működő kollégáikkal, mely december 31-ig van érvényben. Így a VIII. kerület emberei végzik az ellenőrzést Újbudán is közölte Bánki István, a Józsefvárosi Közterületi és Parkolási Rendészet kommunikációs vezetője. Tudomása szerint a két kerület közti együttműködés a jövőben is folytatódni fog.

Természetesen ha nem találnak semmilyen jegyet az ellenőrzést végző személyek, első körben megnézik, hogy az autó tulajdonosa nem váltott-e sms-ben jegyet. Amennyiben a jegye egy óránál kevesebb időről szól, csak öt perc a türelmi idő. A kerékbilincset hozó kollágák azonban ettől még nem érnek ki hamarabb, megjelenésük ugyanúgy 15-20 percet vesz igénybe.

Ráadásul a kerékbilincselők még egyszer ellenőrzik, hogy az autónak tényleg nincs-e érvényes jegye.

A budapesti kerületek többségében jelenleg helyi kézben van a parkolási díj beszedésének a joga, ezért az ellenőrzéseket a közterület-felügyelők végzik. A Centrum Kft.-vel kötött szerződések lejárta után a kerületek többsége saját hatáskörébe helyezte a pénz beszedését. A Fővárosi Önkormányzat által felügyelt területeken a parkoltatással az önkormányzati tulajdonban lévő Parking Kft. foglalkozik.

Akik korábban a Centrum Kft.-nél váltottak olyan chipkártyát, amit fel lehet tölteni pénzzel, majd fizetőeszközként is lehet használni, azok visszakapták a kártyájukon fennmaradó összeget a szerződés lejárta után. Ugyanilyen kártya jelenleg is van mindkét kerületben.

Eredetileg azért vezették be a kerékbilincselést, hogy a tiltott helyen parkoló autósok ne tudjanak meglépni az intézkedés elől. Ezt 2009-ben úgy módosították, hogy a parkolási idő túllépése esetén is megengedett a kerékbilincs használata, ha a  gépjármű nem forgalmat akadályozó helyen, tűzoltó-felvonulási útvonalon, illetve tűzcsap előtt parkol. A megbüntetett autóst egy papír tájékoztatja a jogszabályokról is.

Hivatalosan megkülönböztető jelzéssel ellátott vagy érvényes mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkező autó sem kaphat bilincset. Arra nézve nincs semmilyen szabály, hogy mennyi idő elteltével kerülhet fel a bilincs a kerékre.

A bilincselés megszakítása majdnem 6000, a későbbi leszereltetés pedig 11 500 forintba kerül. Az autót két nap után a telephelyre szállítják 20 000 ft-ért. Itt napi 1200 forintért tárolják.  Ezekhez az összegekhez még hozzájön az áfa is.

Ha egy autó határterületen áll meg, és a sofőr véletlenül rossz automatában vált jegyet, az újbudai és józsefvárosi ellenőrök azt is elfogadják az ötnapos határidő lejárta előtt, és még a pótdíjtartozásokat is törlik. Erre azért van mód, mert rendeletileg szabályozva van a parkolási díj összege.

A pénz egyébként mindkét kerület saját kasszájába fut be, a józsefvárosi közterület-felügyelet költségeit, így a munkabéreket is ebből a befolyt összegből fizeti ki Újbuda önkormányzata.