BKV: Felmondták a kollektív szerződést

2011.12.01. 10:47

A fővárosi közgyűlés szerdai döntése alapján a BKV vezérigazgatója aláírta a kollektív szerződés felmondását. Három hónapos huzavona kezdődik: a BKV és a főváros megtakarítana a juttatásokon, a szakszervezet szerint nincs hova hátrálni.

A BKV közleménye szerint a Kollektív Szerződést bármelyik fél három hónapos határidővel felmondhatja a másik félhez címzett írásbeli nyilatkozattal, melyben a felmondás okát írásban közölni kell. Ennek megfelelően Várszegi Gyula a BKV vezérigazgatója a 2010. január 19. napján megkötött határozatlan időre szóló Kollektív szerződést három hónapos határidővel 2011. november 30-án felmondta, és a felmondást megküldte a BKV szakszervezeteinek.

A felmondás indoklásában az szerepel, hogy a Kollektív Szerződés olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek a BKV kiélezett anyagi helyzete, a működés finanszírozásának hiánya miatt nem tarthatóak fenn, illetve olyan juttatásokat is, amelyek a társaság gazdasági erejét meghaladják.

György István főpolgármester-helyettes a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén azt mondta, hogy a kollektív szerződés alapján  10 milliárdos nagyságrendű béren kívüli juttatást fizetnek ki a BKV-nál, ezért ezt felül kell vizsgálni. Hozzátette: az ebből származó megtakarítás önmagában nem oldja meg a BKV minden gondját, de a kormány joggal várja el, hogy a BKV is megtegye a szükséges lépéseket.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a napokban azt mondta, hogy január második felében sztrájk lehet a BKV-nál, ha a cég felmondja az érvényben lévő kollektív szerződést. Most, hogy ez megtörtént, úgy fogalmazott, hogy 90 napos felmondási idő alatt, amíg a szerződés feltételei még érvényben maradnak, megoldást kell találni.

A tárgyalások elkezdődnek, a szakszervezet kiindulási alapja, hogy a dolgozók nettó jövedelme ne csökkenjen, ami azt jelenti, hogy kövesse az inflációt. Tudatában vannak, hogy ez a BKV jelenlegi gazdasági helyzetében nehéz, de ha a BKV-nek nem kölcsönökből kellene fenntartania magát, akkor a kiadási oldal rögtön kevesebb lenne a kamat terhek miatti hatmilliárd forinttal.

Gulyás érthetetlennek tartja, hogy a főváros és a BKV vezetése a sztrájkot kockáztatja, amikor annak csak egy napja 10-14 milliárdos gazdasági kárt okoz, meghaladva az éves 10 milliárdos megtakarítási tervet. A szakszervezeti vezető leszögezte, hogy a dolgozók anyagi helyzete is nehéz, ebből már nincs hova hátrálni.