Hivatalosan is átadják a Margit hidat

2011.12.01. 11:03 Módosítva: 2011.12.01. 13:51

A lakosság számára gyakorlatilag elkészült a Margit híd, minden egyes eleme használható, mondta el Somodi László, a Budapesti Közlekedési Központ fejlesztési igazgatója. Videóstábunk bemászott a híd alá, hogy összehasonlítsuk a két és fél évvel ezelőtti helyzetet a mai állapottal.

A műszaki átadás-átvétel még folyamatban van, de december elején lezárulhat a papírmunka, hivatalosan is átveszik a hidat, és megkapja a végleges forgalomba helyezési engedélyt. Gyakorlatilag mindent átvettek, a híd alatti kábeltolvaj-figyelő rendszer egy elektromos panelje hiányzik csak. A díszvilágítást is az átadásra kapcsolják be véglegesen.

Somodi hozzátette, hogy ennek ellenére több, a felújítás eredeti munkaprogramjához nem szorosan kapcsolódó munkafázis átcsúszik a jövő évre. Jövőre fejezik be például a Jászai Mari téri park rendezését, a budai oldalon pedig harminc centivel széthúzzák a villamosvágányokat, hogy szükség esetén a buszok is elférjenek a vágányokon. A hivatalos véghatáridő a kapcsolódó beruházások miatt 2012. június 15-én lesz.

Megnyílt a lehajtó

Szerda délután megnyitották a Margit híd pesti hídfőjének északi oldalán a felső rakpartról az alsóra vezető lehajtót. A lehajtót – a Margit híd teljes felújítása miatt – 2009 augusztusa óta nem használhatták az autósok, ezért a forgalmi sáv megnyitása egyszerűsíti a hídfő környezetének közlekedését.

A költségekkel kapcsolatban Somodi elmondta, hogy bizonyos pótmunkák, többletanyag-felhasználások elszámolása még hátravan, de alapvetően a nettó 21 milliárdos kereten belül maradnak. Emellett fennmaradt egy 740 millió forintos kötbérigény, ennek sorsa a bíróságon dől el.

A felújítás részszámlái még mindig nem nyilvánosak. A számlák, az alvállalkozói lista nyilvánosságra hozataláért az Index a Társaság a Szabadságjogokért egyesülettel közösen pert indított, amelyet első és másodfokon elbuktunk. A bíróság döntése szerint ugyanis a számlák birtokosa, a kivitelező MH-2009 Konzorcium hiába végez közberuházást, nem közfeladatot végző állami társaság, hanem magáncég, ezért nem kötelezhető a felújítás részletes pénzügyi adatainak a kiadására. A Legfelsőbb Bíróság hamarosan tárgyalja felülvizsgálati kérelmünket.