Jövőre jön a dunai tömegközlekedés

2011.12.08. 16:36

Új vízi tömegközeledési útvonalat indít Újpest és a Millenniumi Városközpont (Rákóczi híd) között a BKV Zrt. 2012 június 1-től, hangzott el a BKV sajtótájékoztatóján. A tervek szerint a hajók a 11,5 kilométer hosszú útvonalat háromnegyed, illetve egy óra alatt teszik majd meg.

A csúcsidőben 20 percenként induló hajókon lehetőség lesz majd kerékpárokat is szállítani. A járműveken büfé is üzemel majd, és wifi hozzáférés is az utasok rendelkezésére áll majd. A díjak a BKV tartrifaredszerébe illeszkedve lesznek kialakítva.

Új kikötők épülnek Újpesten, az Árpád hídnál és Millenniumi Városközpontnál. A fejlesztésben a BKV öt meglévő dunai kikötő parti és vízi létesítményeit is felújítja. (A Meder utcait, a Jászai Mari térit, a Batthyány térit, a Petőfi térit és a Boráros térit.)

A dunai tömegközlekedésben új járművek egyelőre nem lesznek, a BKV jelenlegi hajó kapacitásával működik majd, de a vállalat középtávon tervezi az új, kis merülésű katamarán hajók beszerezését. Az összesen 493 millió forintba kerülő fejlesztés 90 százalékát uniós támogatás fedezi.

Azt egyelőre nem tudják, hogy a hajóvonal beindítása mennyi pénzbe kerül majd a BKV-nak, ezt többek között a jegyárak. Nem döntötték még el, hogy külön jeggyel vagy kedvezményes, kiegészítő jeggyel vagy az érvényes bérlettel lehet majd felszállni rá, és a végleges menetrend sincs még meg.

A dunai tömegközlekedés elindításáról augusztus végén tárgyalt a fővárosi közgyűlés, miszerint féltucatnyi gyors, kis merülésű katamaránt állítanának forgalomba.